Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Kia Rio

Nadat het ons de afgelopen jaren flink wist te verrassen, steekt Kia nog een tandje bij: met de nieuwe Rio wil de Koreaanse autobouwer nu echt potten gaan breken in het B-segment.

Prijs
NB

De nieuwe Kia Rio staat op het platform van de Hyundai i20 (zij het licht verlengd, dankzij een 4,5 centimeter langere wielbasis). Daar houdt de verwantschap tussen beide modellen echter op. Om te kunnen uitpakken met een gedurfde stijl en zich zo van de grijze massa te onderscheiden doet Kia nu al ettelijke jaren een beroep op Peter Schreyer (voormalig ontwerper van Audi, waar hij de eerste TT op papier zette). Ook binnenin verzorgt de nieuwkomer zijn stijl, met een modern dashboard dat erg verticaal staat en geprononceerde contouren heeft. Van de deurbekleding over het stuurwiel of de instrumenten tot de middenconsole, alles ziet er sober en netjes uit en straalt een onvoorstelbare kwaliteit uit.

Met de 1.4 CRDi konden we voor deze eerste kennismaking proefrijden. Eerst en vooral willen we een kleine nuancering aanbrengen, door erop te wijzen dat het asfalt in en om Seoul niet te vergelijken is met de ruwe wegdekken die je doorgaans bij ons aantreft. Idem voor het uitgestippelde parcours, dat erg rechtlijnig was en dus weinig zegt over het dynamische karakter van het onderstel an sich. Hoe dan ook leek de Rio ons in zijn thuisland (hij wordt gebouwd in de fabriek van Sohari, in het noorden van Zuid-Korea) goed in staat om wegoneffenheden te filteren en het interieur te vrijwaren van onaangename schokken. De geluiddemping is bovendien verzorgd, met een motor die relatief discreet blijft en een interieur dat vrij is van kraakjes. Ook al hebben we de auto niet echt tot het uiterste kunnen drijven, toch kunnen we zeggen dat hij een goed weggedrag vertoont.

Deze keer is het raak: Kia's veelzijdige stadsauto heeft alles om op onze markt in de smaak te vallen. Het recept was al bekend van de Hyundai i20, maar de nieuwe Rio voegt daar een krachtige look aan toe, een criterium waarvan autobouwers het belang steeds meer beginnen in te zien in het B-segment. Afspraak binnen enkele maanden voor een diepgaander kennismaking op Belgische bodem.

In dit artikel : KIA, KIA Rio

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars