Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Mazda CX-5 2.2 Sky-D

De CX-5 is de eerste Mazda die met de SkyActiv-technologie mag pronken. Die verhoogt niet enkel het rendement van de verbrandingsmotoren, maar belooft ook meer rijplezier. Ook met diesels.

Prijs
NB

Om het rendement van de verbrandingsmotor te optimaliseren zijn er verschillende mogelijkheden: downsizing is er daar één van, maar Mazda koos voor het verbeteren van de verbranding. Mazda biedt de SkyActiv-dieselmotor (of Sky-D) in twee versies aan: met 150 en 175 pk, waarbij het verschil in vermogen louter het gevolg is van een andere sturingselektronica. Opvallend is het gemak waarmee beide versies van de dieselmotor in de toeren klimmen. Met dank aan de meerfasige drukvoeding, waarbij een combinatie van een kleine en een grote turbo bij alle toerentallen voldoende drukvulling garandeert.

Met de nieuwe zestrapsautomaat verrast Mazda door voor een klassieke versie met koppelomvormer te opteren. Maar niet zonder de werking van de automaat aan te passen aan de eisen van de sportievere Europese bestuurder. Door de koppeling sneller te laten aangrijpen wordt het slippen van de omvormer beperkt, zodat schakelen haast naadloos gaat. Ondanks een vrij comfortabele ophanging heeft de Mazda CX-5 weinig last van rolneigingen en heeft hij geen problemen om het vermogen op de grond te zetten, zodat vierwielaandrijving geen must is.

Mazda mag met de CX-5 een laatkomer in het compacte SUV-segment zijn, zijn entree is zeker niet onopgemerkt. De motor overtuigt in zijn beide versies, zowel qua prestaties als qua verbruik. De basisversie laat met een CO2-uitstoot van 119 g/km de laagste waarde in het segment optekenen. Wat vandaag een niet te onderschatten troef is.

U kunt de Eerste Test van de Mazda CX-5 Sky-D nalezen in AutoGids 850 van 30/5/2012.

In dit artikel : Mazda, Mazda CX-5

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars