Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Skoda Octavia

Onder een lijn die Duitse ernst uitstraalt, verbergt de nieuwe Skoda Octavia straffe ambities. Hij wil vooral aangenaam zijn om mee te leven, en voert comfort en technologie hoog in het vaandel.

Prijs
NB

Eén blik volstaat om vast te stellen dat de Octavia stevig is gegroeid. Hij werd 9 centimeter langer en 4,5 centimeter breder (voor een nagenoeg ongewijzigde hoogte), terwijl hij in zijn vorige generatie al niet meer bepaald als 'compact' kon worden geklasseerd. Hij laat nu dus zijn statuut van 'grote middenklasser' definitief vallen om te gaan aanschurken tegen het segment van de gezinsberlines. Het is gedaan met het mengen of recycleren van onderdelen voor het chassis, want de ingenieurs uit Mlada Boleslav konden rechtstreeks profiteren van de jongste technische oplossingen. De nieuwe Octavia staat op het ondertussen al beroemde MQB-platform (voor Modularer Querbaukasten), maar zijn wielbasis werd in vergelijking met die van de Golf wel met 5 centimeter verlengd.

Wanneer je de deur opentrekt, voel je je niet bepaald ontheemd. Alles is nog steeds goed geplaatst en degelijk geassembleerd, met een meubilair in kwaliteitsvolle materialen. In de Octavia II verveelden we ons al niet echt, maar de derde generatie maakt het rijden nog interessanter. Ondanks zijn grote buitenafmetingen vertoont de Tsjech een verbluffend evenwicht en geeft hij de indruk lichter te zijn dan hij in werkelijkheid is. Als gevolg daarvan snijdt hij bochten zuiverder aan, zet hij zich beter schrap en schep je er zelfs plezier in het chassis te bruuskeren in een opeenvolging van scherpe bochten, gerustgesteld door een precieze en bijtgrage voortrein die alles aan lijkt te kunnen.

De nieuwe Skoda Octavia is langer, ruimer, technisch vernieuwd en beter afgewerkt, en plaatst zich op die manier duidelijk een stevige trap hoger binnen het merkgamma. Hij zal het echter niet moeilijker hebben om die plaats te verdedigen gezien zijn bijzondere plaatsing in de markt. Met de komst van de traditionele breakversie Combi in juni zal hij des te beter gewapend zijn om zijn nieuwe wapenschild te doen schitteren.

U kunt de Eerste Test van de Skoda Octavia nalezen in AutoGids 868 van 6/2/2013.

In dit artikel : Skoda, Skoda Octavia

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker