Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Lamborghini Gallardo LP560-4

De LP560-4 is niet zomaar een wat strakker gelijnde Gallardo: met zijn ingrijpend vernieuwde onderstel en zijn 560 pk sterke V10 groeit deze "kleine" Lamborghini uit tot een van de snelste supercars ter wereld.

Prijs
NB
  • Score redactie 17.00 /20

De basis van de Gallardo - dat wil zeggen het aluminium spaceframe dat hij deelt met de Audi R8 - bleef dezelfde, maar voor het overige onderging de auto op bijna alle vlakken wijzigingen. De vormgeving werd strakker, maar vanuit aerodynamisch oogpunt tegelijk vloeiender, terwijl de meesterlijke V10 van 5 liter ingeruild werd voor een 5.2 met directe injectie die zowel 40 pk krachtiger (560 pk) als 14 procent zuiniger is. De veranderingen aan de overbrenging springen niet zo erg in het oog, maar zijn daarom niet minder interessant: de (optionele) gerobotiseerde e-Gear-versnellingsbak kreeg een verfijnde sturing en een radicalere manuele modus (Corsa), terwijl in de overbrenging naar de vier wielen minder wrijving ontstaat.Ten slotte werd ook de ophanging achteraan onder handen genomen,om de stabiliteit bij hoge snelheden te verbeteren.

Rijgedrag: 180/200

De V10 van 5,2 liter is een waar juweeltje zoals we ze maar zelden zien: vol bij elk toerental, beschaafd onderin, furieus tegen de rode zone aan. Hij stuwt de Gallardo naar unieke prestatieniveaus en biedt een nog uitgebreidere geluidsbeleving dan de oude vijfliter. De gewijzigde e-Gear-versnellingsbak schakelt sneller dan voorheen, maar de nieuwe Corsa-modus is wat te brutaal om efficiënt te zijn op het circuit. De bedieningselementen zijn perfect afgesteld, zoals het stuur, dat zachtheid, precisie en feedback weet te combineren. Klasse...

Veiligheid: 172/200

Met de optionele koolstofceramische remmen heb je enkele kilometers nodig om te wennen aan het alles-of-nietskarakter, maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, worden de vertragingen perfect doseerbaar. De remkracht is fenomenaal en het uithoudingsvermogen is onberispelijk. Dankzij zijn vierwielaandrijving rijdt de opmerkelijk gemakkelijk te besturen Gallardo heel stabiel. Het totaalpakket blijkt uiterst efficiënt, hoewel de "kleine" Lamborghini door de iets te grote koetswerkbewegingen op een circuit soms wat zoekerig aanvoelt. Op veiligheidsvlak is de Gallardo perfect vergelijkbaar met een hedendaagse auto.

Comfort: 140/200

De Gallardo is dan wel een diehard sportieveling, maar oncomfortabel is hij daarom niet. De veeruitslagen zijn uiteraard beperkt, maar de filtering en de verwerking van oneffenheden verlopen behoorlijk pijnloos. De goed ontworpen stoelen dragen hier hun steentje bij en ook de rijhouding is absoluut foutloos. De V10 met zijn prachtige timbre is bij normale snelheden niet overdreven sterk hoorbaar, zodat een rit van Brussel naar Monaco zeker doenbaar is. Een klimaatregeling is standaard, maar de automatische temperatuurregeling heeft al eens kuren.

Functionaliteit: 125/200

Ondanks de afmetingen van een supercar blijft de Gallardo gemakkelijk bruikbaar. In- en uitstappen gaat geenszins gepaard met het risico op een lumbago. Het zicht rondom is logischerwijs beperkt,waardoor je er goed aan doet om de optionele achteruitrijcamera te bestellen. De slechts 110 liter grote koffer voorin kan aangevuld worden met twee soepele tassen die je achter de stoelen kwijt kunt. Het dashboard is goed ontworpen en de instrumenten zijn volledig, maar bergvakken zijn er niet in overvloed. Ook de afwerking is verzorgd.

Budget: 132/200

Dankzij de directe inspuiting is de nieuwe V10 een stuk "zuiniger" dan zijn voorganger. Zo bedraagt het rijbereik met een lichte rechtervoet (lees: bij aanvaardbare snelheden) zelfs 500 kilometer of meer.Voor een supersportieveling van dit kaliber is dat geen geringe prestatie... Het onderhouds- en waarborgprogramma is klassiek (twee jaar en 15.000 kilometer of om het jaar) en het geheel ademt kwaliteit uit.Aan de prijs hoeven we niet veel woorden vuil te maken, want die scheert uiteraard hoge toppen. In dat opzicht is de standaarduitrusting nogal beperkt.

Besluit: 749/1000

De agressieve leds die de koplampen van de Gallardo LP560-4 opsmukken, zijn meer dan louter een streepje eyeliner, want met zijn V10 met directe injectie en 560 pk heeft hij daadwerkelijk iets in huis. Moeiteloos voegt de "kleine" Lamborghini zich op die manier weer bij de allersnelste sportwagens van de planeet. De prestaties waarmee hij uitpakt,zijn verbluffend en gaan gepaard met een ronduit opmerkelijk gebruiksgemak en rijcomfort.Voor de diehards zal dat echter net een minpunt zijn: bij een extreme rijstijl schaden de koetswerkbewegingen de efficiëntie die je van een dergelijke rijmachine mag verwachten een beetje.Voor hen zijn er twee mogelijkheden: wachten op de Superleggera of tekenen voor een Gallardo GT3 die deelneemt aan het FIA GT-kampioenschap. Als je je een Lamborghini kunt veroorloven, mag dat geen probleem zijn.

U kunt de gedetailleerde wegtest van de Lamborghini Gallardo LP 560-4 nalezen in de Prestigespecial van AutoGids 759 van 26/11/2008.

  • Gewillige en elastische V10
  • Bedwelmende motorklank
  • Vermogen en prestaties ten volle bruikbaar
  • Erg toegeeflijke schokdemping
  • Sterk verbeterde e-Gear-versnellingsbak
  • Gezellig en doordacht interieur, afwerking
  • Verbeterde dagelijkse bruikbaarheid
  • Koetswerkbewegingen onvoldoende gedempt
  • Werking e-Gear bij stapvoets rijden en in Corsa-stand
  • Te veel Audi-elementen in cockpit
  • Kleine koffer
  • Erg hoge prijs, erg dure opties

In dit artikel : Lamborghini, Lamborghini Gallardo

Tests

Onze tests

De concurrenten

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker