Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Interieur van de nieuwe Volvo XC90 onthuld

Geschreven door Olivier Duquesne op 27-05-2014

De toekomstige Volvo XC90 volgt de tabletmode met een groot centraal aanraakscherm. De zevenzits-SUV wordt het eerste model dat gebruik maakt van Volvo's nieuwe SPA-architectuur.

In Parijs stelt Volvo op het autosalon van Parijs de nieuwe generatie van de XC90 voor, die in 2015 op de markt komt. Vandaag krijgen we alvast het interieur van de SUV te zien. Het dashboard oogt bijzonder sober dankzij het gebrek aan knoppen. Die zijn vervangen door een groot, verticaal aanraakscherm dat de middenconsole domineert. Die futuristische ingreep gaat volgens de constructeur gepaard met luxueuze toetsen dankzij een specifieke materiaalkeuze en afwerking. Zo vinden we in het Zweedse interieur leer van hoge kwaliteit, hout en handgesneden details zoals de versnellingspook die wordt geleverd door de Zweedse glasmaker Orrefors.

Dat is niet de enige Scandinavische verwijzing in de nieuwe XC90. Zo dragen de stoelen een klein Zweeds vlagje, om eraan te herinneren dat de Noord-Europeanen beroemd zijn om hun meubelontwerpen. De constructeur pakt daarom uit met stoelen met extra dikke vulling en een ergonomische vorm “vergelijkbaar met die van de menselijke ruggengraat”. En als je daar niet vanzelf een goede zitpositie in vindt, belooft Volvo nog heel wat verstelmogelijkheden voor de optionele Contour-stoelen. Maar sowieso is het meubilair standaard elektrisch regelbaar.

Achterin bestaat de tweede zitrij uit individueel verschuif- en kantelbare stoelen. Zo kunnen de passagiers daar niet alleen een goede zithouding vinden, maar kunnen ze indien nodig ook meer beenruimte vrijmaken voor wie op de derde rij zit. Daar passen volgens Volvo volwassenen tot 1 meter 70, die bovendien iets meer naar het midden zitten zodat ze een goed zicht op de weg hebben. Om zijn voortrekkersrol op veiligheidsvlak te behouden, rust Volvo alle zeven zitplaatsen uit met driepuntsgordels met voorspanners en zijn alle rijen beschermd door gordijnairbags. De standaard airco in vier zones krijgt een luchtzuivering mee.

Het is nog wachten op beelden van de buitenkant van de auto of op motorgegevens. Die volgen in augustus, zo beloven de Zweden, maar we weten nu al dat er een benzinehybride komt. Hij wordt ook de eerste Volvo die gebruik maakt van de nieuwe SPA-architectuur (Scalable Product Architecture), die onder heel wat andere modellen van het merk dienst zal doen. Die integreert onder meer eenvoudig de jongste connectiviteitstechnologie. De Zweden beloven verder dat deze nieuwe architectuur meer binnenruimte, veiligheid en rijplezier biedt, maar het is nog wachten tot het eind van het jaar voor we voor u kunnen nagaan of dat ook echt zo is.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten