Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

prototype / Jaguar Land Rover test zesde zintuig

Geschreven door Olivier Duquesne op 17-06-2015

Jaguar Land Rovers onderzoeksafdeling wil gebruik maken van voorspellende functies om stress, afleiding en gebrekkige concentratie aan het stuur te vermijden. Het Mind Sense detecteert hersengolven.

De afdeling Onderzoek en Ontwikkeling van Jaguar Land Rover werkt aan een 'welzijnsstoel' voor de XJ. Die kan het hartritme en de ademhaling van de bestuurder analyseren om daaruit af te leiden wat zijn stressniveau en gezondheidstoestand zijn. Bij extreme stress of plotse gezondheidsproblemen zou de auto kunnen ingrijpen om een ongeval te vermijden. Met Mind Sense kunnen detectoren in het stuurwiel via de handen bovendien hersengolven oppikken. Het doel daarvan is om slaperigheid, dromerigheid of afleiding op te sporen.

Knop voorspellen

Parallel met die detectiesystemen wil Jaguar Land Rover bovendien de ergonomie en de interactiesnelheid met het infotainment verbeteren. Een voorspelmodus gebruikt camera's in de auto om de handbewegingen van de bestuurder te volgen en zo te voorspellen welke functie hij wil activeren nog voor de fysieke knop of het scherm effectief is aangeraakt. De eerste tests geven een winst in reactietijd van 22 procent aan, wat minder tijd betekent dat de ogen van de bestuurder niet op de weg zijn gericht.

Haptisch pedaal

Een andere rijhulp waar op wordt gestudeerd is een haptisch gaspedaal. Dat kan trillen of weerstand bieden om met de bestuurder te communiceren. Zo kan het pedaal een signaal geven wanneer de legaal toegelaten snelheid wordt overschreden. Het kan ook vermijden dat je (te snel) accelereert wanneer er een obstakel is (een garagemuur, een auto in de file,...). Een trilling aan de voet van de bestuurder zou ook kunnen dienen als waarschuwing wanneer rijhulpsystemen zoals de antibotsradar of de dodehoeksensoren een gevaar detecteren.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten