Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Salon de Bruxelles 2014 / Autosalon 2014: Paleis 7

Geschreven door Olivier Duquesne op 12-01-2014

In Paleis 7 zijn diverse Europese premières te zien: de BMW 2-Reeks Coupé en 4-Reeks Cabriolet, de M3 en de M4, de nieuwe Mini en de Mercedes GLA. Ook Smart is hier te vinden.

BMW
De coupéversie van de 1-Reeks beleeft in Brussel zijn Europese première. De 2-Reeks verschilt uiterlijk vrij ingrijpend van de hatchback waarvan hij is afgeleid, en doet sterk denken aan zijn grote broer 4-Reeks. De 2-Reeks wordt op de Heizel meteen voorgesteld in een sportieve afgeleide van dochterafdeling M Performance, de M235i, maar er staat ook een meer 'betaalbare' 220d op de stand.
De coupéversie rijdt al bijna een half jaar op onze wegen rond, maar de 4-Reeks Cabrio zet op dit salon voor het eerst voet aan wal in Europa. Net zoals zijn voorganger (de 3-Reeks Cabrio) doet hij een beroep op een hard wegklapdak en kiest hij niet voor een stoffen kap zoals zijn rechtstreekse rivalen. En verder is de M3 nog niet dood, ondanks de komst van de 4-Reeks. In Brussel beleeft deze supersportieve berline namelijk samen met zijn coupébroer M4 zijn Europese debuut. In de neus ligt niet langer een hoogtoerige atmosferische V8, maar wel een drukgevoede zescilinder. Die levert 10 pk meer dan zijn voorganger en verbruikt vooral liefst 25 procent minder benzine.
Andere belangrijke nieuwigheden op de BMW-stand zijn de derde generatie van de X5, de elektrische i3 en de plug-in hybride sportwagen i8, naast de X4 Concept.

Mercedes
Na respectievelijk de B-Klasse, de A-Klasse en de CLA brengt het compacte, voorwielaangedreven platform van Mercedes nog een vierde telg voort: de compacte SUV GLA. Die ziet eruit als een verhoogde A-Klasse met dikkere bumpers en is in heel wat versies standaard met vierwielaandrijving uitgerust. Hij neemt de motoren van de A-Klasse over, met inbegrip van de woeste 45 AMG-tweeliter met 360 pk. Als er één model is waarmee het publiek Mercedes associeert, dan is het wel de S-Klasse. De grote luxelimousine werd in 2013 grondig vernieuwd en de lijst met nieuwe comfort- en veiligheidsitems is schier eindeloos. Enkele van de meer opvallende dingen: voorstoelen met een hot stone-massagefunctie en een actieve ophanging die zich 'voorbereidt' op wegoneffenheden (opgespoord door een stereocamera achter de voorruit) en op die manier een echt 'zwevend' gevoel kan geven. In Brussel debuteert trouwens ook de S 63 AMG, die een 580 pk sterke V8 combineert met vierwielaandrijving, wat een primeur is voor de S-Klasse.

Mini
Je ziet het er nauwelijks aan, maar de Mini Hatch op deze foto's is wel degelijk gloednieuw. Het design is bijna niet geëvolueerd sinds de tweede generatie (of de eerste 'moderne' Mini) werd gelanceerd in 2000, maar onderhuids is hij zo goed als volledig nieuw. Onder de motorkap ligt een nieuwe motorenfamilie, met 1.5-turbodriecilinders (benzine en diesel) en een 2.0-viercilinder met 192 pk voor de Cooper S.

Smart
Nog geen spoor te bekennen van de nieuwe generatie Fortwo of Forfour in Brussel. De Fourjoy Concept moet de ongeduldigen nog even zoethouden in afwachting dat er echt productnieuws komt. Om de fans niet al te veel op hun honger te laten, is er de Fortwo Jeremy Scott. De - letterlijk - gevleugelde tweezitter is ontworpen door de gelijknamige Amerikaanse designer, die in 2008 beroemd werd toen hij voor Adidas hoge gymschoenen met vleugels op de hielen ontwikkelde. Hij mocht hetzelfde trucje overdoen met de Fortwo. Je kunt de auto zo kopen bij je Smart-dealer.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten