Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Istanbul wereldwijd filekampioen

Geschreven door Olivier Duquesne op 31-03-2015

Volgens TomTom is Istanbul de stad met het drukste verkeer ter wereld, gevolgd door Mexico-Stad. In België is Brussel filekampioen, vooral tijdens de avondspits.

TomTom verzamelt op regelmatige basis via zijn Traffic Index gegevens over de files in 218 steden in 36 landen over de hele wereld. De slechtste plaats om je met de auto te verplaatsen was in 2014 volgens die data Istanbul, in Turkije. Het oude Constantinopel, dat half in Europa ligt en half in Azië, is een megalopolis waar het verkeer dag en nacht vast staat, met een gemiddelde filedruk van 58 procent. Tijdens de avondspits wordt de gemiddelde reistijd meer dan dubbel zo lang, met 109 procent. In dit fileklassement laat de Turkse grootstad Mexico-Stad (Mexico) achter zich, gevolgd door Rio de Janeiro (Brazilië), Moskou (Rusland), Salvador (Brazilië), Recife (Brazilië), Sint-Petersburg (Rusland), Boekarest (Roemenië), Warschau (Polen) en Los Angeles (Verenigde Staten).

In vergelijking daarmee is Brussel, de meest filegevoelige stad van ons land, bijna een paradijs. De gemiddelde filegraad bedraagt 'slechts' 33 procent, met een piek van 82 procent op vrijdagavonden. Antwerpen staat op twee met een gemiddelde van 28 procent en een piek van 68 procent, ook op vrijdagavond. Luik kampt met een gemiddelde filedruk van 17 procent met een maximum op dinsdagavond van 44 procent. Op die manier bracht de gemiddelde Belgische pendelaar in 2014 honderd uur door aan het stuur tijdens de avondspits. De zwaarste periode van het jaar was die van de decemberstakingen, met records in Brussel op de twaalfde van de maand en in Luik op de tweede. Ook Antwerpen werd door de stakingen getroffen, maar op 6 juni veroorzaakte een ongeval op de Ring aan de vooravond van de Pinksterweekend een nog extremere file.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten