Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Jaguar Bike Sense: tweewieleralarm met schouderklopje

Geschreven door Olivier Duquesne op 28-01-2015

Een tikje tegen je schouder, een geluidssignaal of een trillende handgreep: dat zijn de waarschuwingen die Jaguar gebruikt voor zijn Bike Sense. Dat moet de bestuurder bewust maken van de aanwezigheid van tweewielers.

Bike Sense is een rijhulpsysteem dat door Jaguar Land Rover werd ontwikkeld en de actieve veiligheid moet vergroten. In plaats van een geluidssignaal of een klassiek verklikkerlichtje omvat het verschillende originele alarmsignalen om de bestuurder te wijzen op de aanwezigheid van tweewielers. Het gaat dan bijvoorbeeld om een tikje op de schouder, een gekleurde ledstrip, geluidjes in het audiosysteem, een trilling in de deurgreep of een weerspannig gaspedaal.

Dankzij een luchtkussen bovenaan in de stoel kan de bestuurder een tikje tegen de linker- of rechterschouder krijgen wanneer er een fietser of motorrijder in zijn dode hoek zit. Het audiosysteem kan ook het geluid van een fietsbel of van een motorfietsclaxon doen weerklinken via de luidspreker die zich het dichtst bij het 'gevaar' bevindt. Verder loopt er een ledstrip over het dashboard die van kleur verandert, van geel naar rood, al naargelang waar er zich een tweewieler bevindt en in welke richting hij rijdt. Wanneer de auto stilstaat, kan er een trilling in de deurgreep worden gegeven wanneer je de intentie hebt om de deur te openen wanneer er een fietser aankomt.

In druk verkeer met veel fietsers, motorrijders of voetgangers zal het systeem voorrang geven aan het gevaar dat zich het meest dichtbij bevindt, om de bestuurder niet in de war te brengen. De technologie is ook in staat om te waarschuwen als er een voetganger of een fietser aankomt die nog niet zichtbaar is, bijvoorbeeld als gevolg van geparkeerde auto's. Een trilling in het gaspedaal en een verhoogde weerstand nodigen de bestuurder alsnog uit om niet te versnellen als hij geen rekening houdt met de andere signalen.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten