Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Jaguar-Land Rover werkt aan zelflerende auto

Geschreven door Olivier Duquesne op 09-07-2014

Jaguar-Land Rover werkt aan een auto die zijn bestuurder herkent aan diens smartphone en zich er aan aanpast. Dat is in elk geval het idee achter de zelflerende auto van de Britse groep.

Een auto die u herkent, u herinnert aan uw afspraken en zijn manier van rijden aanpast aan uw rijstijl uit het verleden, dat is waar Jaguar-Land Rover aan werkt. Een dergelijke 'intelligente en zelflerende' auto neemt heel wat comfort-, veiligheids- en rijzorgen over om afleiding voor de bestuurder te vermijden. Hij kan ook het comfort van de passagiers verzorgen. Dankzij een smartphone - of een ander toestel - worden de verschillende inzittenden van de auto door het systeem herkend. Maar het hart van de technologie is een rekeneenheid met een algoritme dat de gewoontes van de bestuurder kan overnemen.

De intelligente auto zal zijn bestuurder herkennen wanneer die komt aangewandeld en past al op voorhand de stand van de buitenspiegels, het stuur, de stoelen en de klimaatregeling aan. Voor je vertrekt, kan hij je naargelang je vertrekuur aan een aantal agendapunten of andere zaken herinneren. Zo kan hij erover waken dat de bestuurder zijn sportzak of boekentas niet is vergeten. Verder kan de navigatie inkijken waar je afspraken van de dag zijn, zelf de bestemming op voorhand ingeven en al rekening houden met eventuele files. Als je vertraging zou oplopen, kan de auto zelfs een sms, een mail of een gesproken bericht sturen om te waarschuwen. De auto kan ook algemene informatie geven, zoals vertragingen op de luchthaven.

Onderweg past de technologie de werking aan van bijvoorbeeld de actieve snelheidsregelaar aan het rijgedrag van de bestuurder, vooral dan voor wat het hernemen betreft of de veiligheidsafstand. De auto kan ook enkele voorkeuren aanpassen in functie van het weer of het uur van de dag. Dat gaat dan van de muziek aan boord tot de temperatuur en de werking van een eventuele massagefunctie. Andere mogelijkheden zijn de automatische afstemming op een tankstation van je voorkeur, met voor langere ritten de suggestie om te gaan tanken voor je vertrekt. Kortom, de Jaguars en Land Rovers van de toekomst zullen heel wat mogelijkheden bieden.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten