Zoeken

Europa neemt Belgische bedrijfsauto onder vuur


Telex

De Europese Commissie is niet mals voor het Belgische fiscale regime rond bedrijfsauto's. Meer nog, in haar aanbevelingen voor ons land pleit ze voor een totale afschaffing van het systeem.

06-06-2014

In haar jaarlijkse aanbevelingen voor ons land uit de Europese Commissie strenge kritiek op het Belgische systeem van bedrijfsauto's. Ze pleit ervoor om de bedrijfsauto in zijn geheel af te schaffen en in ruil in te zetten op openbaar vervoer. Dat zou volgens de Commissie het fileprobleem op onze wegen kunnen oplossen, dat de Belgische economie handenvol geld kost. Bovendien waarschuwt ze dat België het met de huidige verkeersdrukte wel eens moeilijk zou kunnen krijgen om te voldoen aan de EU-doelstelling om tegen 2020 zijn CO2-uitstoot met 15 procent terug te dringen.

De organisaties die de autosector vertegenwoordigen in ons land, hebben al gereageerd op die kritiek. Volgens hen bestaat slechts 20 procent van het wagenpark uit bedrijfsauto's en zou een afschaffing ervan gevolgen hebben voor 30 procent van de werkende bevolking. Uit een studie van de Vlaamse overheid is gebleken dat 73 procent van de werknemers afhankelijk is van de auto voor zijn woon-werkverkeer. Vier op vijf van de huidige gebruikers van een bedrijfswagen verklaren dan ook dat ze gewoon met de eigen wagen zouden komen werken als morgen de bedrijfsauto werd afgeschaft - niet alleen uit gemakzucht, maar ook omdat er volgens hen geen echt alternatief is. Tot slot wijzen de organisaties er ook op dat bedrijfswagens doorgaans jonge auto's zijn, die dus minder schadelijk zijn voor het milieu.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Vergelijkende test:
Audi A4 Avant 2.0 TDI 143, BMW 318d Touring en Mercedes C 200 CDI Break

Belastingen en boetes:
Verkeersboetes

Nieuw:
BMW Zagato Coupé

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Prototype:
Audi Urban Concept

Eerste webtest:
Hyundai i10

Gedetailleerde webtest:
Fiat Freemont 2.0 JTDM 163

Gedetailleerde webtest:
Hyundai Veloster 1.6 GDI
Tag Cloud

winterbanden pathfinder mercedes cls shooting break ecoboost gordini nissan leaf sarthe antara wallonie umicore skyactiv sergio x ray gillet limburg band lp 560-4 showroomcalender solar verbruik

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Uw Ice Watch gratis!


Nieuwe abonnementsacties!


Alle gedetailleerde tests!


www.moniteurautomobile.be
  • fait partie du groupe Produpress
  • Editeur depuis 1950
Groupe Produpress : Pôle Auto : Pôle Immo : Régie publicitaire :