Zoeken

Geen winterbandenplicht in ons land


Telex

Er komt in ons land geen verplichting om je auto met winterbanden uit te rusten wanneer het klimaat winters is. De Staatssecretaris voor Mobiliteit heeft dat beslist op basis van een studie van het BIVV.

30-09-2013

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid heeft de resultaten gepubliceerd van een studie rond winterbanden. Die erkent dat dit type banden 'perfect aangepast' is aan het rijden op sneeuw en bij lage omgevingstemperaturen. Het BIVV stelt bovendien vast dat bijna één op twee automobilisten in de provincies Luik en Luxemburg op winterbanden rijdt. Maar het instituut schat daarentegen dat de impact daarvan op de verkeersveiligheid erg laag is.

Uit de verzamelde gegevens leidt het BIVV af dat “in 2012 slechts 2 procent van de ongevallen met lichamelijk letsel plaats vond op een ondergesneeuwde weg, en dat ondanks een erg zware winter”. De organisatie wijt de ongevallen trouwens deels aan andere oorzaken, zoals een overdreven snelheid of het rijden onder invloed. Over een eventuele stijging of daling van het aantal minder erge aanrijdingen tijdens de winter zwijgt de studie echter in alle talen.

Dat vele vrachtwagens in de sneeuw in schaar gaan staan, zou volgens het BIVV vooral te wijten zijn aan “een slecht gestapelde lading” of aan “onbeladen vrachtwagens”. Daarom besloot Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in al zijn wijsheid om winterbanden niet te verplichten in België, maar wel initiatieven te ondersteunen die de promotie ervan tot doel hebben.

In AutoGids 885 van komende woensdag 2 oktober vindt u trouwens een winterbandenspecial van 24 bladzijden waar u zelf een gefundeerde mening over het onderwerp uit kan destilleren.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Vergelijkende test:
Audi A4 Avant 2.0 TDI 143, BMW 318d Touring en Mercedes C 200 CDI Break

Belastingen en boetes:
Verkeersboetes

Nieuw:
BMW Zagato Coupé

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Prototype:
Audi Urban Concept

Eerste webtest:
Hyundai i10

Gedetailleerde webtest:
Fiat Freemont 2.0 JTDM 163

Gedetailleerde webtest:
Hyundai Veloster 1.6 GDI
Tag Cloud

ademtester laguna targa électrique sleutel escape bugatti one d interceptor px us opel corsa ecoflex e-clutch vencer sarthe sd testarossa calais modus lamborghini gallardo giniel

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Uw Ice Watch gratis!


Nieuwe abonnementsacties!


Alle gedetailleerde tests!


www.moniteurautomobile.be
  • fait partie du groupe Produpress
  • Editeur depuis 1950
Groupe Produpress : Pôle Auto : Pôle Immo : Régie publicitaire :