Zoeken

Geen winterbandenplicht in ons land


Telex

Er komt in ons land geen verplichting om je auto met winterbanden uit te rusten wanneer het klimaat winters is. De Staatssecretaris voor Mobiliteit heeft dat beslist op basis van een studie van het BIVV.

30-09-2013

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid heeft de resultaten gepubliceerd van een studie rond winterbanden. Die erkent dat dit type banden 'perfect aangepast' is aan het rijden op sneeuw en bij lage omgevingstemperaturen. Het BIVV stelt bovendien vast dat bijna één op twee automobilisten in de provincies Luik en Luxemburg op winterbanden rijdt. Maar het instituut schat daarentegen dat de impact daarvan op de verkeersveiligheid erg laag is.

Uit de verzamelde gegevens leidt het BIVV af dat “in 2012 slechts 2 procent van de ongevallen met lichamelijk letsel plaats vond op een ondergesneeuwde weg, en dat ondanks een erg zware winter”. De organisatie wijt de ongevallen trouwens deels aan andere oorzaken, zoals een overdreven snelheid of het rijden onder invloed. Over een eventuele stijging of daling van het aantal minder erge aanrijdingen tijdens de winter zwijgt de studie echter in alle talen.

Dat vele vrachtwagens in de sneeuw in schaar gaan staan, zou volgens het BIVV vooral te wijten zijn aan “een slecht gestapelde lading” of aan “onbeladen vrachtwagens”. Daarom besloot Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in al zijn wijsheid om winterbanden niet te verplichten in België, maar wel initiatieven te ondersteunen die de promotie ervan tot doel hebben.

In AutoGids 885 van komende woensdag 2 oktober vindt u trouwens een winterbandenspecial van 24 bladzijden waar u zelf een gefundeerde mening over het onderwerp uit kan destilleren.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Gedetailleerde webtest:
Hyundai Veloster 1.6 GDI

Newsflash:
Kalender van de lancering van nieuwe modellen

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Gedetailleerde webtest:
Volkswagen Golf Variant 1.6 TDI 105

Nieuw:
Volkswagen Up met gerobotiseerde versnellingsbak ASG

Nieuw:
Citroën C3

Telex:
Salon van Genève 2015: Honda Civic Type R breekt ronderecord op Nürburgring

Gedetailleerde webtest:
Fiat Freemont 2.0 JTDM 163

Prototype:
Audi Urban Concept
Tag Cloud

6-reeks gran coupé mégane trophy dragon opel corsa ecoflex adac opladen connecteddrive creative international subaru wrx barometer efficientdynamics dtec lamborghini gallardo volkswagen cc volvo vea noodgeval dartz hologram mitsubishi outlander phev

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Nieuwe abonnementsacties!

Babyliss For Men Nikko Kit TOP GEAR Casquette Sparco 6 mois Panama Karting Zomeraanbod


www.autogids.be
  • Onderdeel Produpress-groep
  • Uitgever sinds 1950
Produpress-groep : Afdeling Auto : Afdeling Immo : Reclameregie :