Zoeken

Geen winterbandenplicht in ons land


Telex

Er komt in ons land geen verplichting om je auto met winterbanden uit te rusten wanneer het klimaat winters is. De Staatssecretaris voor Mobiliteit heeft dat beslist op basis van een studie van het BIVV.

30-09-2013

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid heeft de resultaten gepubliceerd van een studie rond winterbanden. Die erkent dat dit type banden 'perfect aangepast' is aan het rijden op sneeuw en bij lage omgevingstemperaturen. Het BIVV stelt bovendien vast dat bijna één op twee automobilisten in de provincies Luik en Luxemburg op winterbanden rijdt. Maar het instituut schat daarentegen dat de impact daarvan op de verkeersveiligheid erg laag is.

Uit de verzamelde gegevens leidt het BIVV af dat “in 2012 slechts 2 procent van de ongevallen met lichamelijk letsel plaats vond op een ondergesneeuwde weg, en dat ondanks een erg zware winter”. De organisatie wijt de ongevallen trouwens deels aan andere oorzaken, zoals een overdreven snelheid of het rijden onder invloed. Over een eventuele stijging of daling van het aantal minder erge aanrijdingen tijdens de winter zwijgt de studie echter in alle talen.

Dat vele vrachtwagens in de sneeuw in schaar gaan staan, zou volgens het BIVV vooral te wijten zijn aan “een slecht gestapelde lading” of aan “onbeladen vrachtwagens”. Daarom besloot Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet in al zijn wijsheid om winterbanden niet te verplichten in België, maar wel initiatieven te ondersteunen die de promotie ervan tot doel hebben.

In AutoGids 885 van komende woensdag 2 oktober vindt u trouwens een winterbandenspecial van 24 bladzijden waar u zelf een gefundeerde mening over het onderwerp uit kan destilleren.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen

Nieuw:
Ferrari F12 Berlinetta

Nieuw:
Audi S6, S6 Avant, S7 Sportback en S8

Nieuw:
BMW Zagato Coupé

Nieuw:
BMW i3 en i8

Gedetailleerde webtest:
Citroën C4 Picasso 1.6 e-HDi 115

Eerste webtest:
Hyundai i10

Prototype:
Audi Urban Concept

Belastingen en boetes:
Verkeersboetes

Telex:
VAB-Gezinswagens van het Jaar
Tag Cloud

tfsi sc ff volvo v40 cross country s3 renault pulse cx5 xximo opel astra opc passat subaru xv crosstrek francorchamps renault clio rs red bull rb7 center goodyear personalisering fiat panda trekking crisis 4x2 smart forjoy

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Wedstrijd Belgian Audi Club


Youngtimers Rally


Nieuwe abonnementsacties!


www.moniteurautomobile.be
  • fait partie du groupe Produpress
  • Editeur depuis 1950
Groupe Produpress : Pôle Auto : Pôle Immo : Régie publicitaire :