Zoeken

Vliegwieltechnologie bij Volvo


Telex

In 2012 heeft Volvo uitgebreide tests uitgevoerd met het recupereren van remenergie via een vliegwiel. De technologie zou 80 pk winst opleveren en 25 procent brandstof besparen.

25-04-2013

Ook over dit onderwerp

Prijzen & opties

Prijzen Volvo
Kenmerken Volvo

Reviews & tests

Tests Volvo
Advies van de gebruikers Volvo (809)

Aanbod & merk

Zoekertjes tweedehands Volvo (343)
Alles over Volvo
News Volvo

De Zweedse constructeur Volvo heeft zijn testprogramma Flywheel KERS (Kinetic Energy Recovery System) afgesloten. Een standaard S60 T4 werd uitgerust met een vliegwiel in de achteras. Tijdens het vertragen wordt de motor uitgeschakeld en de bewegingsenergie van de auto gebruikt om het vliegwiel aan te zwengelen tot toerentallen van liefst 60.000 o/m. Wanneer de auto terug optrekt, wordt de bewegingsenergie van het vliegwiel via een aparte overbrenging naar de achterwielen gestuurd, zodat de benzinemotor wordt ontlast. Het vliegwiel kan tot 80 pk extra genereren, waardoor de S60 slechts 5,5 seconden nodig heeft om naar 100 km/h te spurten terwijl hij toch 25 procent zuiniger is.

Het is niet de eerste keer dat Volvo experimenteert met energierecuperatie. In de jaren '80 reed al een Volvo 260 rond met een groot stalen vliegwiel, een technologie waarmee ook andere constructeurs destijds tests uitvoerden. Maar die systemen waren loodzwaar en plaatsrovend en daarom onhandig om in gebruik te nemen. Het vliegwiel dat Volvo vandaag toepast, is van koolstofvezel gemaakt en met een diameter van slechts 20 centimeter is het ook erg compact. Daardoor weegt het slechts 6 kilo. Omdat het bovendien in een luchtledige huls draait, is de wrijvingsweerstand erg klein.

Volvo spreekt zich nog niet uit over serieproductie, maar meldt wel te bestuderen of zoiets een mogelijkheid is. Een obstakel is dat het vliegwiel vooral voordeel levert bij stop-startverkeer en bijna volledig nutteloos wordt bij constante snelheden.


Deel deze pagina met uw vrienden


Commentaren
 
Onze goede adressen


Meest gelezen Volvo

Eerste webtest:
Volvo XC90, wedergeboorte

Nieuw:
Volvo V70, XC70 en S80

Eerste webtest:
Volvo S80

Gedetailleerde webtest:
Volvo V60 D3

Gedetailleerde webtest:
Volvo XC60

Meerkamp:
Audi Q5 3.0 TDI, BMW X3 3.0d, Mercedes GLK 320 CDI & Volvo XC60 D5

Gedetailleerde webtest:
Volvo XC60 D4

Modelvoorstelling:
Volvo XC90
Tag Cloud

mini vision expert euroncap indupol moscou subaru legacy e411 z06 sdv6 dacia sandero stepway terios brilliance jaguar xj l sm7 3er opera nissan belux galaxy michel vaillant t.27

Gratis auto zoekertje

Verkoopt u uw auto? Plaats gratis een zoekertje op AutoGids
Auto verkopen


Weekend wellness & luxe


Youngtimers Rally


Nieuwe abonnementsacties!


Alle gedetailleerde tests!


www.autogids.be
  • Onderdeel Produpress-groep
  • Uitgever sinds 1950
Produpress-groep : Afdeling Auto : Afdeling Immo : Reclameregie :