Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Ford Focus 1.0 Ecoboost 100, Renault Mégane 1.2 TCE 115 en Volkswagen Golf 1.2 TSI 105 : Tegenstoom

Geschreven door Cedric Derese op

Kiezen voor een kleine benzinemotor met besparingsroeping betekent niet langer noodzakelijk dat je jezelf plezier ontzegt. Het bewijs komt van deze drie middenklassers die flink tegengas geven met hun kleine turbomotor.

Ford Focus 1.0 Ecoboost 100, Renault Mégane 1.2 TCE 115 en Volkswagen Golf 1.2 TSI 105 : Tegenstoom #1

Hoewel de dieselmotor nog steeds mooie dagen in het verschiet heeft – vooral dan bij kilometervreters die nog lang niet van plan zijn om er afscheid van te nemen – lijken de steeds dichter bij elkaar liggende brandstofprijzen en het herwerkte aanbod bij bepaalde constructeurs de populariteit van de benzinemotoren opnieuw vooruit te helpen. De downsizingtrend die enkele jaren geleden van start ging, in combinatie met de vooruitgang die is geboekt op het vlak van voeding (directe injectie, variabel aangestuurde kleppen) en drukvoeding, begint zijn vruchten af te werpen. Vooral dan bij de massamerken, die vandaag hun best doen om hun oude atmosferische benzinemotoren met een gemiddelde of grote cilinderinhoud te vervangen door kleine – of zelfs erg kleine – drukgevoede krachtbronnen met vergelijkbaar vermogen, maar een hoger rendement en zelfs meer rijplezier.

Het tijdperk waarin de bescheidenheid van het cijfer op de kofferklep een gebrek aan reserves onder het gaspedaal liet vrezen, lijkt achter de rug. Het beste bewijs daarvan komt van de jongste Ford Focus, die onder de grens van de 1.000 cc duikt zonder daarom zijn veelzijdige of zelfs familiale roeping te verwaarlozen. Het is een gewaagde zet van Ford om een auto van dit formaat te durven uitrusten met de motor van een stadsautootje. Maar het is ook een geslaagde gok geweest als we de unaniem positieve echo’s mogen geloven van al wie hem heeft getest. Toen we hem apart aan de tand voelden, wist de Focus 1.0 EcoBoost – want zo heet hij – ons zelfs bijzonder goed te overtuigen (zie onze Gedetailleerde Wegtest in AG 851). Maar we willen toch nog eens nagaan wat hij echt waard is bij een confrontatie met de sterren van zijn segment. Daarom riepen we de pas vernieuwde Renault Mégane 1.2 TCE, evenals de eeuwig jonge – ook al loopt zijn carrière ten einde – Volkswagen Golf 1.2 TSI op voor een groepstest.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker