Zich aanmelden

Zich met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.
Je nieuw paswoord werd je per email toegestuurd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw versturen

U hebt nog geen account?
Schrijf u gratis in.

Inschrijven nieuwsbrief
FR
Menu
Ik zoek :

En/Of

En/Of

Ons juridisch advies

Boetes

Geschreven door David Leclercq op 10.11.2014

Elke categorie gaat gepaard met een bijbehorende geldboete. Voor inbreuken van de 4e graad is een onmiddellijke inning niet mogelijk en moet de overtreder in principe altijd verschijnen voor de politierechtbank...

Verkeersovertredingen zijn onderverdeeld in vier categorieën, naargelang van de ‘overtredingsgraad’: ongewenst gedrag (1e graad), onrechtstreeks ongevalrisico (2e graad), rechtstreeks ongevalrisico (3e graad) en onvermijdelijk ongevalrisico (4e graad).

Elke categorie gaat gepaard met een bijbehorende geldboete. Voor inbreuken van de 4e graad is een onmiddellijke inning niet mogelijk en moet de overtreder in principe altijd verschijnen voor de politierechtbank.

Nuttige links:

Snelheidsovertredingen

Snelheidsovertredingen maken deel uit van een afzonderlijke categorie. De boete wordt berekend per km/h dat de bestuurder te snel rijdt, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen gebieden met hoge voetgangersconcentratie en andere wegen.

Nuttige links:

Rijden onder invloed van alcohol

Rijden onder invloed van alcohol valt eveneens onder een afzonderlijke categorie.

Sinds 1 juli 2014 kan het merendeel van de inbreuken met betrekking tot rijden onder invloed bestraft worden met een onmiddellijke inning, maar een minnelijke schikking of een doorverwijzing naar de rechtbank blijft mogelijk.

De boete bij onmiddellijke inning bedraagt:

  • 170 euro voor een alcoholconcentratie tussen 0,22 en 0,35 mg/l uitgeademde lucht, hetzij 0,5 à 0,8 promille alcohol in het bloed. Onmiddellijke inning is niet meer verplicht; het parket kan ook een minnelijke schikking voorstellen of de overtreder dagvaarden, bijvoorbeeld bij recidieven.
  • 400 euro voor een alcoholconcentratie tussen 0,35 en 0,44 mg/l uitgeademde lucht, hetzij 0,8 à 1 promille alcohol in het bloed. Een minnelijke schikking of dagvaarding blijft echter mogelijk.
  • 550 euro voor een alcoholconcentratie tussen 0,44 en 0,50 mg/l uitgeademde lucht, hetzij 1 à 1,15 promille alcohol in het bloed. Een minnelijke schikking of dagvaarding blijft echter mogelijk.
  • Vanaf een alcoholconcentratie van 0,50 mg/l uitgeademde lucht (hetzij 1,15 promille alcohol in het bloed) krijgt een Belgische bestuurder geen onmiddellijke inning meer voorgelegd. Het parket gaat over tot een minnelijke schikking of laat de overtreder voor de rechtbank verschijnen.

Nuttige link: geoptimaliseerde onmiddellijke inning

Notre outil de comparaison vous permet de comparer jusqu’à 3 voitures à la fois et d’enregistrer 9 comparaisons dans votre panier.

Ajoutez un véhicule à comparer

Ajoutez un véhicule à comparer

Ajoutez un véhicule à comparer

Comparer

Votre panier de véhicules à comparer0

Êtes-vous certain de vouloir supprimer votre sélection de véhicule ?

Confirmer Annuler

Glissez et déposez un véhicule de votre panier ci-dessous vers l'un des 3 emplacements ci-dessus destiné à la comparaison.