Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Onderhoudsadvies

Adblue: wat is het en hoe tank je het?

Geschreven door Olivier Duquesne op 14-07-2023

Adblue: wat is het en hoe tank je het? #1
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #1
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #2
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #2
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #3
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #3
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #4
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #4
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #5
Adblue: wat is het en hoe tank je het? #5

Steeds meer dieselmotoren gebruiken AdBlue om hun NOx-uitstoot te beperken. Deze mengeling van water en ureum werkt erg goed, maar moet regelmatig worden bijgevuld. We leggen het even uit.

Wat is AdBlue?

AdBlue is een waterachtige oplossing die wordt gebruikt om tot 85 procent van de NOx-uitstoot (stikstofoxiden) om te vormen tot water en stikstof. Het product bestaat uit gedemineraliseerd water (67,5 procent) en erg zuiver ureum (32,5 procent). De vloeistof wordt geïnjecteerd in het uitlaatsysteem, tussen de motor en de SCR-katalysator (voor ‘Selective Catalytic Reduction’ of Selective Katalytische Reductie). Het ureum CO(NH2)2 wordt gemaakt met ammoniak (NH3) en koolstofgas (CO2). Bij een temperatuur van 80 graden Celsius produceert het ureum NH3 (gasvormig ammoniak). Dankzij een chemische reactie worden de NOx en het NH3 afgebroken tot N2 (stikstof) en H2O (water). AdBlue is biologisch afbreekbaar en bevriest bij -11 graden Celsius. Je mag het dus niet op koude plaatsen bewaren, en de samenstelling ervan kan trouwens ook wijzigen als het aan zonnestralen (UV) wordt blootgesteld.

 

Hoe weet ik of mijn auto AdBlue gebruikt?

Het AdBlue wordt gebruikt in auto’s met SCR en dat zijn hoofdzakelijk Euro 6-dieselmotoren. Het systeem wordt sinds 2006 toegepast in vrachtwagens en werd in de autosector geïntroduceerd in 2014. De belangrijkste merken die SCR in bepaalde modellen gebruiken zijn Audi, BMW, Citroën, Ford, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Mazda, Mercedes, Opel, Peugeot, Seat, Skoda, Toyota en Volkswagen. In sommige auto’s zit de AdBlue-vuldop naast de dieseltankdop, maar in andere zit hij discreter weggewerkt.

 

Hoe weet ik wanneer ik moet bijvullen?

Tijdens de gebruikelijke onderhoudsbeurten wordt het niveau van het reservoir nagekeken en indien nodig bijgevuld bij de dealer. Maar afhankelijk van de rijomstandigheden (stadsritten, weer) kan het gebeuren dat het AdBlue-reservoir leeg is voor de volgende onderhoudsbeurt. Dat wordt aangegeven met een verklikkerlichtje. U kan dan nog zo’n 2.400 kilometer verder rijden, maar let op: eens het AdBlue helemaal op is, zal de auto de motorprestaties sterk verminderen en weigeren opnieuw te starten. Het reservoir moet daarom zo snel mogelijk worden bijgevuld nadat het verklikkerlichtje is gaan branden, of het onderhoud moet vroeger worden ingepland bij de concessiehouder.

 

Waar vul ik mijn AdBlue-reservoir?

Dat hangt af van de plaats van het reservoir en de toegankelijkheid van de blauwe vuldop ervan. Het meest eenvoudig is het wanneer die dop achter de tankklep zit. Maar sommige constructeurs vonden het zinvol om de dop te verbergen onder de koffervloer of de motorkap. Dat moet je dan opzoeken in de handleiding van de auto. Bovendien moet in sommige gevallen de boordcomputer worden gereset om het gele verklikkerlichtje te laten verdwijnen. Het meest eenvoudige is dus om bij de concessiehouder langs te gaan of om uitleg te vragen aan een bekwame technieker. Maar je kan perfect zelf AdBlue bijvullen, bijvoorbeeld wanneer het dringend is.

 

Welk AdBlue moet ik kopen?

De verhouding water-ureum (AUS32) moet beantwoorden aan de DIN 70070-standaard en aan de ISO 22241-vereisten. AdBlue is een gedeponeerd merk van de Duitse vereniging van de auto-industrie (VDA), die deze norm garandeert. Het is verkrijgbaar in bussen van 5 of 10 liter en die kosten 15 tot 25 euro in tankstations en autocenters. De navulbus mag niet groter zijn dan het volume van het reservoir (zie de handleiding van de auto). Het is ten sterkste afgeraden om het goedje in een auto te proberen tanken met een AdBlue-pompinstallatie voor vrachtwagens. De tanksnelheid en het debiet daarvan zijn namelijk afgesteld op vrachtwagens. Die komen niet overeen met die voor het vullen van het veel kleinere (8 tot 25 liter) reservoir van een auto of een lichte vrachtwagen. Toch duiken hier en daar AdBlue-pompen op voor particuliere voertuigen.

 

Hoe vul je een AdBlue-tank?

De navulbussen zijn aangepast aan een noodvulbeurt, al is een trechter soms geen overbodige luxe. Als het reservoir (bijna) leeg is, moet je minstens 4 liter bijvullen. Vermijd echter om de tank volledig te vullen of om bij te vullen voor het reservelampje brandt. Als je namelijk teveel van de vloeistof in de tank giet, kan die overlopen. De vloeistof zal dan gaan kristalliseren en de vulhals verstoppen. Daardoor gaat het reservoir vervormen en dat moet dan worden vervangen. Dat kan perfect bij een merkverdeler of, om wat te besparen, bij een autocenter of in een erkend servicepunt. Let ook op, zeker wanneer de vuldop zich achter de gewone tankklep bevindt, dat je nooit diesel in de blauwe opening giet of AdBlue in de brandstoftank.

 

Is AdBlue gevaarlijk?

Het product is niet explosief. Na contact met AdBlue volstaat het om je handen te reinigen. Het kan wit- of grijsachtige sporen nalaten op het koetswerk of op kleren. Ook hier volstaat het om te spoelen met veel water om de vlekken te verwijderen. Wanneer AdBlue op de grond wordt gemorst, kan het de bodem glad maken. Goed spoelen volstaat om het te verwijderen.

 

Zijn extra voorzorgsmaatregelen nodig bij grote koude?

AdBlue kristalliseert bij -11 graden Celsius. Maar een auto die bij dergelijke temperaturen wordt geparkeerd, heeft geen bijzondere aandacht nodig. De normen verplichten de constructeurs tot een automatische verwarming om de oplossing vloeibaar te maken zodat het SCR binnen de 20 minuten na het starten weer actief kan zijn.

 

En als de auto meerdere maanden stilstaat?

AdBlue heeft een levensduur van meer dan één jaar. Maar als de auto vele maanden heeft stilgestaan of erg weinig heeft gereden, kan het nuttig zijn om het reservoir te legen en het product te vernieuwen.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests