Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Hoe verkoop je het best je auto?

Hoe kunt u het beste uw auto verkopen?

Geschreven door David Leclercq op 21-01-2020

Hoe kunt u het beste uw auto verkopen? #1

Het gemakkelijkste is natuurlijk dat u uw oude auto aan een handelaar verkoopt...

Verkopen aan een particulier of een handelaar?

Het gemakkelijkste is natuurlijk dat u uw oude auto aan een handelaar verkoopt. Dat kan de dealer zijn waar u uw nieuwe voertuig aanschaft, maar ook een opkoper in tweedehandsauto’s. Dankzij onze website Slim Verkopen door AutoGids+ verkoop je je wagen in drie eenvoudige stappen, zonder je te verplaatsen, via een beveiligde betaling en inclusief afhaling van het voertuig aan huis.

In beide gevallen is verkopen een fluitje van een cent en hoeft u niet met uw auto naar de technische keuring. Keerzijde van de medaille is dat u niet het onderste uit de kan haalt, want de handelaar moet natuurlijk ook zijn brood verdienen.

Vanuit financieel standpunt is het dan ook interessanter om uw voertuig zelf te verkopen. U moet daarvoor dan wel voldoende tijd en energie uittrekken.

Hoe bepaalt u de verkoopprijs?

Of u uw auto nu aan een particulier of een handelaar verkoopt, u moet eerst de waarde van uw auto bepalen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld de richtprijzen voor tweedehandswagens van AutoGids raadplegen

U kunt de waarde van uw auto ook afleiden van het marktaanbod. Baseer u daarvoor op zoekertjes voor gelijkaardige modellen (motor, uitvoering, leeftijd, kilometerstand, kleur, opties, enzovoort). 

Hoe onderhandelen met de koper?

In België is het gebruikelijk om over de prijs van een tweedehandswagen te negotiëren. De prijzen die u terugvindt in de zoekertjes, zijn dus meestal hoger dan de werkelijke verkoopprijs. Met andere woorden, u calculeert beter een onderhandelingsmarge in als u uw auto adverteert.

Leg tijdens de onderhandeling de nadruk op de sterke punten van uw auto in vergelijking met de andere voertuigen op de markt. Belangrijk zijn een goede algemene staat (koetswerk, interieur), een lage kilometerstand, een volledige onderhoudsgeschiedenis en waardevolle opties (airco, leder, navigatie, connectiviteit).

De mogelijkheid om ook binnen 5 tot 10 jaar nog toegang te krijgen tot LEZ’s is geen onbelangrijk argument.

Betaling: hoe vermijdt u onaangename verrassingen?

Om vals geld te vermijden wordt het afgeraden om de auto in contanten te laten betalen. Het is vandaag sowieso bij wet verboden om een betaling van meer dan 3.000 euro in baar geld te ontvangen (behalve tussen particulieren).

De beste betaalmethode is en blijft de bankcheque. Die wordt u overhandigd bij de levering van de auto.

U kunt ook vragen om het geld te laten overschrijven op uw bankrekening vóór de overdracht van het voertuig plaatsvindt.

Om onaangename verrassingen te voorkomen vraagt u ook beter de identiteitskaart van de koper en noteert u zijn of haar gegevens, die u overneemt op het verkoopcontract.

Verzekeraars en banken bieden standaardverkoopcontracten die kunnen worden nagemaakt.

Welke documenten moet u leveren aan de koper?

Wanneer u uw voertuig aan een handelaar verkoopt (merkverdeler, tweedehandsverkoper, enzovoort), dan bent u niet verplicht om naar de technische keuring te gaan. Hetzelfde geldt als u uw auto aan een koper buiten de Europese Unie verkoopt.

Als u daarentegen de wagen aan een particulier verkoopt (in België of een ander land van de EU), dan moet u hem of haar de volgende documenten overhandigen:

  • Het (groene) attest van de keuring voor verkoop.
  • Het tweedehandsverslag dat u bij de technische keuring voor verkoop ontvangt.
  • De CAR-PASS, een officieel en verplicht document dat de kilometerstand van de auto vermeldt.
  • Het gelijkvormigheidsattest, dat aangeeft dat het voertuig aan de technische voorschriften voldoet.
  • Een certificaat voor de lpg-installatie als de auto daarmee is uitgerust.
  • De aanvraag tot inschrijving, voorzienvan een vignet van de technische keuring, die u ontvangt bij de keuring voor verkoop. Dit formulier is twee maanden geldig. Als u uw auto niet binnen deze termijn hebt verkocht, moet u uw auto opnieuw ‘voor verkoop’ laten keuren.

Wat met uw nummerplaat?

  • Als u uw oude auto vervangt door een andere, dan kunt u de bestaande nummerplaat hergebruiken – behalve wanneer deze plaat nog niet van het Europese type is. In dat geval moet u een nieuwe plaat in Europees formaat aanvragen (info over de Europese nummerplaat). 
  • Als u geen andere auto koopt en er ook niet meteen eentje wilt inschrijven, stuurt u de nummerplaat zo snel mogelijk op naar de DIV (Directie Inschrijving Voertuigen), want zolang ze niet geschrapt is, bent u verkeersbelasting verschuldigd. U hebt maximaal vier maanden de tijd om uw plaat naar de DIV te verzenden.  Op de site van de Belgische overheid vindt u alles over de procedure die u moet volgen om uw nummerplaat te laten schrappen.
  • Als uw auto verkocht werd naar het buitenland of als hij verschroot wordt, dan moet de exporteur c.q. de verschroter het inschrijvingsbewijs terugsturen naar de DIV, samen met een verklaring dat de auto wel degelijk werd geëxporteerd, dan wel verschroot.

De garantie?

  • In de meeste gevallen is de fabrieksgarantie (en de eventuele betalende uitbreiding ervan) overdraagbaar op de nieuwe eigenaar.
  • Als particuliere verkoper hoeft u geen tweedehandswaarborg te bieden aan de koper. Enkel een handelaar is verplicht om (minstens) 1 jaar garantie te voorzien.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests