Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Innovatie / Peugeot Instinct, voor de nabije toekomst?

Geschreven door Michi-Hiro Tamaï op 01-03-2017

De conceptcar Instinct van Peugeot houdt de gezondheid van zijn bestuurder in de gaten met technologie van een Antwerpse start-up. Veel van zijn geconnecteerde ideeën zijn zo goed als productieklaar.

De Instinct van Peugeot is de onbetwistbare ster van het Mobile World Congress 2017 en lijkt in de eerste plaats vooral een prototype te zijn dat bedoeld is om klanten te verleiden die afkerig staan tegenover het idee van een volledig zelfstandige auto. Het Autonomous Sharp, een van zijn twee zelfstandige rijprogramma’s, optimaliseert de duur van het traject door de auto precies en efficiënt te besturen. Hij kiest een rijstijl die volgens Peugeot zelf de indruk geeft dat “Sébastien Loeb driftend over de Parijse Ring rijdt”. Het merk met de leeuw mag dan wel zeggen dat het niet de bedoeling is om tegenstanders van kunstmatige intelligentie naar de mond te praten, maar deze shooting brake wil wel duidelijk zelfstandig rijden combineren met rijplezier.

De toekomst vandaag?

“Opgelet, niet aankomen, de auto moet smetteloos blijven voor Zwitserland” zegt een van de Franse Peugeot-verantwoordelijken zenuwachtig op de stand in Barcelona. De Instinct is hier voorgesteld voor het salon van Genève en wist dichte drommen mensen aan te trekken op het MWC. De knappe auto van 4,5 meter – korter dan een 308 break – zou voor 2030 zijn. Maar de geconnecteerde voorwerpen waarmee hij in contact staat om het leven van de bestuurder te vergemakkelijken zijn al verkrijgbaar, net zoals het platform Artik van Samsung, dat alles met elkaar verbindt…

700 voorwerpen klaar voor connectie

Van een Netatmo-camera over de intelligente assistentie van Amazons Alexa tot de thermostaat van Nest, “vandaag kunnen 700 voorwerpen met elkaar praten”, zo vertelt Luc Julia, vicepresident innovatie van Samsung die we kruisten op de stand in Catalonië. “Maar dat cijfer zegt niets, want nieuwe voorwerpen kunnen binnen de 24 uur op het Artik-platform worden aangesloten”. We kunnen ons in elk geval moeilijk inbeelden dat deze aansluiting tussen het IOT-netwerk van Samsung en Peugeot (een première voor het Koreaanse platform) in de komende jaren geen vervolg zullen krijgen in de modellen van het merk met de Leeuw. Bij Peugeot glimlacht men enkel wanneer we het idee aankaarten…

Dokter aan boord

Naast zijn diepe verankering in het Internet der Dingen houdt de Instinct ook de gezondheid van de bestuurder aandachtig in de gaten om automatisch de rijmodi aan te passen via de app BCN17. Dit prototype werd speciaal voor het salon van Barcelona ontwikkeld en meet in de praktijk alle fysieke activiteit van de bestuurder via zijn Android-smartphone en Android Wear-smartwatches. “Het systeem begrijpt de persoon en hoe die zich voelt, waardoor de rijmodus van de auto wordt aangepast”, zo vertelt Valentin Perdereau, de verantwoordelijke voor innovatie in geconnecteerde diensten bij PSA, waar we ook met konden praten op het salon. “Na een vermoeiende werkdag en weinig slaap zal de auto bijvoorbeeld voorstellen om het stuur over te nemen”.

Made in Belgium?

En last but not least bracht de Instinct ook een Belgisch accent naar de Spaanse mobiele hoogmis. De shooting brake die zijn vier stoelen naar achteren laat leunen om zijn passagiers te laten rusten is namelijk uitgerust met technologie van Sentiance. Deze Antwerpse start-up is gespecialiseerd in de analyse van menselijke biometrische gegevens. Het bedrijf heeft vestigingen in de Verenigde Staten en in Engeland en helpt een algemeen profiel op te maken van de levensstijl van de gebruiker. “De gegevens die naar de cloud worden gestuurd, blijven zijn eigendom”, zo besluit Perdereau. “Samsung Artik werkt op het internet zoals een beveiligde bank en je gegevens zijn even goed beschermd als wanneer je een overschrijving maakt. PSA gebruikt ze enkel om de rijmodus aan te passen. De bestuurder is zelf vrij om te beslissen of hij die gegevens deelt of niet. Daar willen we transparant in zijn”.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten