Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Mobiliteit / Verkeerslichten, een uitstervend ras?

Geschreven door Laurent Norro op 15-02-2017

In Parijs en andere Franse steden zijn steeds minder driekleurige verkeerslichten te zien. Heel wat experts menen zelfs dat de verdwijning ervan onvermijdelijk maar heilzaam is.

Zou het driekleurige verkeerslicht op een dag uit onze steden en dorpen verdwijnen? We kunnen ons die vraag serieus stellen. Overal in de wereld lijkt men steeds meer te proberen om ze af te schaffen. De reden? Waar ze verdwijnen, verloopt het verkeer vlotter en daalt het aantal ongevallen.

Voorbeeldig

In Frankrijk is de volledig afschaffing ervan zelfs meer dan ooit actueel. In het kader van zijn Voetgangersplan heeft het stadhuis van Parijs namelijk aangekondigd dat het de verkeerslichten wil gaan afschaffen in een aantal “pilootwijken” van de stad, en dan vooral op gevaarlijke kruispunten. De Franse hoofdstad zou daarvoor inspiratie zoeken bij andere Franse steden zoals Nantes, Abbeville, Rouen, Niort of Bordeaux. En dat is goed nieuws als je weet dat er in Frankrijk elk jaar 10.000 ongevallen gebeuren door de schuld van verkeerslichten.

Verdeelde meningen

Bij onze zuiderburen verkiest de overheid ronde punten boven verkeerslichten. Volgens heel wat studies zouden automobilisten dan beter opletten bij het naderen van een kruising terwijl voetgangers twee keer kijken voor ze oversteken. Verder zouden voetgangers zo beter zichtbaar zijn, terwijl bepaalde steden bovendien de trottoirs verbreed hebben en zo de rijstroken versmald. In België schatten diverse experts (Touring, VAB,…) daarentegen dat een stijging van het aantal zones met een snelheidsbeperking van 30 km/h het aantal ongevallen zou beperken en de doorstroming zou verbeteren.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten