Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosalon Frankfurt 2015 / Artega: elektrische terugkeer

Geschreven door David Leclercq op 17-09-2015

Nadat Artega een paar jaar geleden failliet ging, staat het nu terug uit het graf op. Zijn coupé heeft echter zijn benzinemotor ingeruild voor een elektrische aandrijving.

Artega verdween niet zo lang na zijn oprichting alweer uit het autolandschap, maar beleeft in Frankfurt een wedergeboorte met twee nieuwe modellen: de Scalo, een volledig elektrische tweezitscoupé, en de Karo, een soort quad voor vrijetijdsgebruik.

Elektrisch

Het strafste model, de Scalo is een tweezits sportcoupé die wat doet denken aan een Lotus Elise. In feite gaat het gewoon om de GT, die Artega ook bouwde voor zijn faillissement. Het koetswerk is nog steeds gemaakt in plastic in koolstofvezel en staat op een chassis dat “modulair en licht” is. Maar de aandrijving komt niet langer van een 3.6-V6 van Volkswagen, maar wel van twee elektromotoren in de beide achterwielen, samen goed voor 407 pk en 780 Nm.

Echte prestaties

Artega belooft een sprint van 0 naar 100 km/h in 3,6 seconden en een topsnelheid van 250 km/h. Omdat elk achterwiel een eigen motor heeft, kan het koppel op een vectoriële manier worden verdeeld, wat de trekkracht verbetert en de auto levendiger maakt. De 37 kWh grote accu geeft de auto een rijbereik van 400 kilometer. Herladen zou aan een snellader minder dan een uur duren, aan een driefasenstekker moet je 3 uur uittrekken en aan een 220 Volt-stopcontact 10 uur.

Sympathieke Karo

De Karo is meer een conceptcar dan een seriemodel. Hij ziet eruit als een quad, maar is ook volledig elektrisch aangedreven. Hij heeft 55 pk en haalt een topsnelheid van 80 km/h. De batterij, die zich in 2,5 uur laat herladen aan een thuisstekker, houdt het 80 kilometer lang vol. Prijzen of lanceringsdata geeft Artega nog niet voor zijn nieuwe modellen.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten