Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Belg verwaarloost zijn banden

Geschreven door Olivier Duquesne op 27-03-2014

Maar liefst één Belgische auto op zes die op zomerbanden staat, vormt als gevolg van de staat van zijn banden een gevaar voor de verkeersveiligheid. Tot die conclusie komt de studie Rolling Wheel.

Voor het vijfde jaar op rij heeft Pneuband, de commissie van bandenfabrikanten binnen Federauto, een onderzoek gevoerd naar de staat van de banden in ons land, onder de naam Rolling Wheel. De conclusies van de studie zijn weinig bemoedigend: bij 670.000 auto's die in ons land rondrijden, zou minstens één band een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid. Dat is zowat 12 procent van ons wagenpark... Voor deze studie hebben onderzoekers over het hele land tussen 10 en 21 februari de banden onderzocht van 1.000 lukraak gekozen personenwagens. Volgens de onderzoekers had één auto op vier minstens één band die een professionele controle nodig heeft.

Het probleem deed zich vooral voor bij zomerbanden: 17 procent van de auto's op zomerschoeisel had minstens één 'gevaarlijke' band, terwijl dat aandeel bij auto's met winterbanden slechts 3 procent bedroeg. De studie leert bovendien dat 41 procent van de zomerbanden in slechte staat verkeerden, zonder dat er sprake was van direct gevaar, terwijl dat bij winterbanden slechts 13 procent was. Het aandeel zomerbanden in dit onderzoek bedroeg 67 procent, tegenover 30 procent voor winterbanden en 3 procent allseasonbanden.

De resultaten van een vergelijkbaar onderzoek in Nederland tonen aan dat er in België twee keer zoveel auto's rondrijden waarvan de banden een gevaar voor de verkeersveiligheid vormen. Opvallend is ook dat de Nederlanders langer met hun banden doen, zonder dat die daarom in een slechtere toestand verkeren. Dat laatste zou volgens de onderzoekers te maken hebben met de betere staat van de Nederlandse wegen, waardoor de banden het minder te verduren hebben, wat zowel hun levensduur als de verkeersveiligheid ten goede komt.

Web Editor - Specialist Advice

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten