Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / EuroNCAP: de beste van de klas van 2015

Geschreven door Jean-François Christiaens op 14-01-2016

De onafhankelijke instelling voor de evaluatie van de veiligheid van voertuigen EuroNCAP heeft net de lijst gepubliceerd met de beste ‘leerlingen’ van het jaar 2015, per categorie. Onder de gelauwerde modellen vinden we meer bepaald de Volvo XC90, de Mercedes GLC, de Jaguar XE en de Mazda MX-5.

Het is een gewoonte geworden dat EuroNCAP een lijst publiceert van modellen die het afgelopen jaar de beste resultaten behaald hebben per categorie. Aangezien de eisen voor de tests over de jaren heen evolueren, worden de verschillende modellen telkens aan het einde van elk kalenderjaar met elkaar vergeleken.

Niet zomaar een cijfer

Het cijfer waarmee de ‘beste auto in zijn categorie’ aangeduid wordt door EuroNCAP, is een gewogen som van de scores die het model haalt in vier evaluatiecategorieën: bescherming van volwassen inzittenden, bescherming van kinderen aan boord, voetgangervriendelijkheid en rijhulpsystemen. Deze som dient vervolgens als basis voor het vergelijken van de auto’s per categorie.

Van de XC90 naar de MX-5

De verschillende categorieën, die genoeg geteste modellen voor het jaar 2015 omvatten om representatief te zijn, worden dan ook bekroond met een winnaar. Het gaat dit jaar om: de Volvo XC90 (“grote SUV”), de Mercedes GLC (“kleine SUV”), de Jaguar XE (“grote gezinsauto”), de Infiniti Q30 (“kleine gezinsauto”), de Honda Jazz (“supermini”), de Ford Galaxy (“grote MPV”), de Volkswagen Touran (“kleine MPV”) en tot slot de Mazda MX-5 (“roadster sport”). Merk wel op dat de kleine Mazda, hoewel hij de veiligste in zijn categorie is (die verder enkel de BMW Z4 en de Audi TT omvat) volgens de criteria van EuroNCAP, de enige ‘topper’ is die de maximale score van vijf sterren niet haalt en blijft steken op vier.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten