Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Veiligheid / Hoe Walen denken over snelheidscontroles

Geschreven door Valentin Delchambre op 24-04-2017

Ter gelegenheid van de 7de “flitsmarathon” die afgelopen woensdag plaatsvond in ons land peilde het Waalse verkeersveiligheidsagentschap AWSR naar de mening van de inwoners van het zuiden van het land.

Het AWSR (Agence Wallonne pour la Sécurité Routière of Waals Agentschap voor de Verkeersveiligheid) voerde een onderzoek naar de mening van Waalse bestuurders over snelheidscontroles. Verbazingwekkend genoeg noemen vele bestuurders zichzelf “goede leerlingen” op dit vlak. Radars blijken eerder populair bij het ondervraagde staal, want de helft vindt ze nuttig voor de verkeersveiligheid en 34 procent van de Walen die in 2015 een boete kregen, zegt sindsdien minder snel te rijden. 40 procent van de ondervraagden vindt zelfs dat er nog te weinig wordt geflitst. En tegen wie klaagt over snelheidscontroles zegt 60 procent van de Walen dat ze dan maar de verkeersregels moeten naleven.

Ja, maar…

Nochtans blijft de markt van de wettelijk toegelaten radarverklikkers het erg goed doen. 23 procent van de ondervraagden gebruikt er minstens één: 10 procent gebruikt betalende systemen zoals Coyote en even veel mensen kiezen voor een gratis dienst als Waze. Maar ze blijven in elk geval populair, vooral bij mannen en bij mensen tussen 18 en 34 jaar oud. Ook sociale netwerken worden veel gebruikt om elkaar te waarschuwen, namelijk door 11 procent van de mensen. Ironisch genoeg ontsnappen de gebruikers van deze systemen niet aan boetes, want 26 procent van hen liep in 2015 tegen de lamp.

Illegaal

Daarnaast gebruikt 1 Waal op 20 een illegale radardetector en bijna 3 procent zelfs een radarverstoorder. Dat kan hen nochtans erg zuur opbreken: 600 tot 6.000 euro en 15 dagen tot 3 maand gevangenisstraf. De beste oplossing om aan boetes te ontsnappen is dus om de verkeersregels te respecteren. Wat we mogen onthouden uit deze cijfers, is dat de inwoners van het zuiden van ons land het er allemaal wel mee eens zijn dat de snelheid moet worden gecontroleerd… Maar niemand wordt er graag voor gestraft.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten