Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Bentley Bentayga Hybrid : Bekeerling

Geschreven door Laurent Blairon op

SUV’s zijn in het CO2-debat kop van Jut, en geen enkel model sleept zo’n negatief imago mee als de Bentley Bentayga. Kan de komst van deze hybrideversie de perceptie wijzigen?

Het moest er ooit eens van komen. Net zo ‘natuurlijk’ als Bentley eerder bezweek voor de lokroep van de SUV, zo geeft de Britse constructeur nu ook toe aan de elektrificering van de Bentayga. De logica zelve (en bovendien hoogdringend) in de ogen van de hoge pieten van de Volkswagen-groep, maar allesbehalve vanzelfsprekend voor een merk dat al een eeuw lang grossiert in kubieke centimeters en waarvan de laatste zescilinder al dateert van de jaren vijftig. 

De Hybrid stuurt de Diesel op pensioen en wordt zo de meest betaalbare van alle Bentayga’s. Met een vanafprijs van 173.030 euro zou hij de klantenkring voor deze nobele SUV moeten kunnen vergroten. De Bentayga Hybrid vormt voorlopig ook een uniek aanbod op de markt, want zelfs de duurste Range Rover of Porsche Cayenne staat qua prestige toch nog altijd een trapje lager. 

Psychologisch zou de Hybrid sociaal aanvaardbaarder moeten zijn en zo makkelijker toegang moeten kunnen vinden tot bepaalde boekhoudingen, maar op dat vlak is dit nog altijd verre van een godsgeschenk: de nieuwe aftreklogica is deze kolos – ondanks zijn CO2-uitstoot van 75 of 124 g/km volgens respectievelijk de NEDC- en de WLTP-norm – niet gunstig gezind. Vandaar ook Bentley’s realistische verkoopverwachtingen voor 2020, die beperkt zijn tot 20 procent voor de Hybrid, tegenover 70 procent voor de V8-benzine en de rest voor de W12 Speed (zie kader). Particulieren genieten in Vlaanderen trouwens wel een stevig belastingvoordeel.

In dit artikel : Bentley, Bentley Bentayga

Redactiesecretaris/eindredacteur/testrijder AutoGids

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker