Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Dossier / Biedt een elektrische auto voordelen voor financiering en verzekering?

Geschreven door Olivier Maloteaux op 04-01-2023

De groene auto in 10 vragen: Biedt een elektrische auto voordelen voor de verzekering? Of voor de financiering?

Bankiers en verzekeraars zijn voorstanders van de ‘groene’ auto. Als een financiering nodig is, bieden banken en andere kredietverstrekkers doorgaans meer voordelige rentetarieven voor elektrische of hybride auto’s.

En hoewel de catalogusprijs van een EV nog altijd hoger is dan die van een voertuig met verbrandingsmotor, kan de maandelijkse leaseprijs wel interessanter zijn: als we kijken naar de totale eigendomskosten (TCO of total cost of ownership), rekening houdend met belasting- en verbruiksvoordelen, zijn de leasekosten voor een elektrisch voertuig momenteel vaak vergelijkbaar met die voor een exemplaar met verbrandingsmotor.

Althans op gemiddelde basis, want er kunnen in bepaalde gevallen natuurlijk individuele verschillen zijn. Maar verschillende leasingmaatschappijen verzekeren ons dat de TCO van een zuiver elektrisch voertuig op korte termijn alleen maar voordeliger zal worden. Als elektrische auto’s aantrekkelijker worden voor bedrijven, geldt dat ook voor werknemers die een bedrijfswagen hebben: voor dezelfde huurprijs kunnen zij nu een elektrische of hybride auto krijgen die luxueuzer is uitgerust dan een vergelijkbaar exemplaar met verbrandingsmotor.

En qua verzekering?

Ook verzekeraars moedigen de aankoop van ‘groene’ auto’s aan, meestal door kortingen te geven op de premies. De maatschappijen gaan ervan uit dat de bestuurder van een ‘groene’ auto doorgaans een rustigere rijstijl hanteert dan anderen, waardoor het risico op schadeclaims wordt beperkt.

Dit geldt natuurlijk niet in dezelfde mate voor alle verzekeraars en je zult de ene moeten uitspelen tegen de andere, maar er zijn wel degelijk maatschappijen die kortingen bieden tot 30 procent op de premie voor elektrische auto’s en tot 20 procent voor hybride modellen.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten