Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Partner Content / Waarom is de verzekering voor een elektrische wagen duurder?

Velen vragen zich af waarom een verzekering voor een elektrische auto duurder is dan voor een wagen met verbrandingsmotor. We hebben het voor u onderzocht.

De opkomst van elektrische auto’s zorgt ook voor een evolutie op de verzekeringsmarkt, die zich aan de specifieke eisen van de elektromobiliteit moet aanpassen. 

Indien u eigenaar bent van een elektrische auto heeft u het ongetwijfeld al vastgesteld: de verzekering voor een elektrisch voertuig is tegenwoordig duurder dan die voor voertuigen uitgerust met een klassieke benzine- of dieselmotor. Waarom? Is dit logisch en onvermijdelijk? Die vragen hebben we onder andere aan de mensen van Baloise gesteld, één van de belangrijkste spelers op de Belgische Niet-Leven verzekeringsmarkt en in Transportverzekeringen.

AANKOOPPRIJS EN VERMOGEN

Om het bedrag van premies vast te leggen baseren de verzekeringsmaatschappijen zich op heel wat factoren. Sommige daarvan houden rechtstreeks verband met de bestuurder – zoals de leeftijd of ervaring – andere hangen dan weer af van het voertuig. Bij een omniumverzekering bijvoorbeeld heeft de aankoopprijs een rechtstreekse invloed op het bedrag van de premie. Omdat elektrische auto’s gemiddeld duurder zijn dan andere, ligt het bedrag van een omniumverzekering voor die elektrische wagens vaak ook hoger.

Een andere factor die invloed heeft op de verzekeringspremie is het vermogen. Bij een elektrische auto is ook dat hoger dan bij een gelijkwaardige auto met klassieke verbrandingsmotor. Dat is ook logisch, want het gewicht van een elektrische auto is eveneens hoger. Om gelijkwaardige prestaties te garanderen moeten die motoren dan ook krachtiger zijn. Bij een ongeval vergroot dit ‘overgewicht’ ook de kans op ernstige schade, zowel voor het voertuig als voor de inzittenden. En dat risico moet worden gedekt via een premie die dezelfde richting uitgaat.

VEILIGHEIDSUITRUSTING

Traditioneel heeft het aantal en de waarde van de opties op een auto ook een invloed op de hoogte van de verzekeringspremies. Ook dat houdt steek, want die opties verhogen de waarde van het voertuig. Toch, en dat is uitstekend nieuws, kan de aanwezigheid van sommige opties er voor zorgen dat de verzekeringspremie daalt!

Zo verlenen verzekeringsmaatschappijen korting op de premie indien het voertuig over sommige veiligheidsvoorzieningen beschikt. Baloise verleent bijvoorbeeld 10 procent korting op de premie voor de Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering, of ook de omniumverzekering, indien het voertuig over minimaal twee van de volgende veiligheidssnufjes beschikt: autonoom noodstopsysteem, spoorassistent, dodehoekwaarschuwing, actieve snelheidsregelaar en vermoeidheidsherkenning. Omdat elektrische auto’s op dit vlak meestal heel goed zijn uitgerust, beantwoorden ze perfect aan deze voorwaarden.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten