Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Auto blijft favoriete vorm van mobiliteit voor werknemers

Uit een studie van HR-dienstengroep Acerta blijkt dat de auto nog steeds het favoriete vervoermiddel is voor Belgische werknemers (77,9%). Maar 19,1% van hen combineert auto en fiets om naar het werk te gaan.

Het gebruik van de auto voor woon-werkverkeer is volgens een studie van Acerta met 0,6% gedaald. De auto is echter nog steeds koning, want 77,9% van de werknemers maakten er in 2022 gebruik van. Nochtans is de populariteit van de fiets met 7,4% gestegen en maakt 35,8% van de werknemers er gebruik van. Vaak in combinatie met de auto (19,1% van de werknemers). 15 procent van de werknemers houdt het bij de fiets, zonder ander vervoermiddel. Het openbaar vervoer wordt ook populairder, maar in mindere mate, met een stijging tot 5,3% voor de werknemers die er uitsluitend een beroep op doen, of 8,2% die het combineren met een ander vervoermiddel, wat overeenkomt met het niveau van 2019. Treinen, trams, bussen en metro's worden vaak alleen gebruikt (5,8% van de werknemers). En als er gecombineerd moet worden, wordt de fiets (1,2%) meer gebruikt dan de auto (0,8%). Merk op dat 0,4% van de Belgische werknemers alle drie deze vervoermiddelen gebruikt.

Bedrijfswagens in opmars

Nochtans neemt het aantal bedrijven dat zijn werknemers een auto aanbiedt, verder toe. In 2022 zal dit percentage 23% bedragen, tegenover 22,3% in 2021. En diesel is nog steeds goed voor 57,8% van de bedrijfswagens in 2022, al is dat wel 13,8% minder dan het jaar voordien. Een stuk van dat aandeel wordt ingenomen door benzine, dat 12,9% populairder werd. De grootste stijging is toe te schrijven aan benzinehybrides, die 83,8% populairder werden maar weliswaar nog altijd slechts 8,8% van het wagenpark uitmaken. EV’s deden het nog beter, met een stijging van 134,6% voor een nog steeds klein aandeel van 3,2%. Maar de fiscale verschuiving van 2023 zal de volledig elektrische auto ongetwijfeld steeds meer terrein doen winnen. Inclusief andere hybride oplossingen is 13% van de bedrijfswagens in meer of mindere mate geëlektrificeerd.

Opmerking

Voor deze studie verzamelde Acerta, een dienstverlener op het gebied van human resources, reële loongegevens uit een staal van werknemers bij meer dan 40.000 werkgevers. De gegevens werden verzameld via de mobiliteitsbarometer tussen 2021 en 2022 en geven een representatief beeld van de Belgische werknemers in de privésector.

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten