De nieuwe Fiat Grande Panda deelt zijn Smart Car-platform met de Citroën C3. Het gaat in feite om een lowcost-variant op de CMP-basis die onder meer dienstdoet voor de Opel Corsa en Peugeot 208. In eerste instantie was dat Smart Car-platform enkel bedoeld voor groeilanden, maar Stellantis besloot uiteindelijk toch om het ook naar Europa te halen – met de nodige aanpassingen weliswaar.
In het Fiat-gamma komt de nieuwe Panda naast de bestaande Panda postvatten. Om dat onderscheid te maken, krijgt de nieuwe generatie het voorvoegsle 'Grande' opgespeld. Omdat hij wat groter is...
Koetswerk Fiat Grande Panda
‘Grande’ of niet, de Grande Panda blijft erg compact: hij is slechts 3,99 meter lang, 1,57 meter hoog en 1,76 meter breed. Maar het meest opvallende is natuurlijk zijn lijnenspel, dat een doorslagje lijkt van dat van de originele Panda uit 1980. Alsof Fiats Centro Stile gewoon de proporties kopieerde van dat meesterwerk van Giugaro, maar dan op een iets grotere schaal (die oer-Panda was 60 centimeter korter).
In elk geval heeft de Fiat Grande Panda een sterke visuele persoonlijkheid. De strip die als radiatorrooster dient, is een verwijzing naar de ramen van de Lingotto-fabriek, de historische thuisbasis van Fiat in Turijn. De rechthoekige versiering erop is asymmetrisch aangebracht, als knipoog naar de neus van de eerste generatie Panda, die slechts aan één zijde opengewerkt was. Op de flanken en in de achterklep is in grote letters de naam Fiat en Panda gestanst.
Voor deze eerste kennismaking konden wij de weg op met een Grande Panda Electric in het uitrustingsniveau RED. De minst dure uitvoering van allemaal, die zelfs op heerlijke witte stalen velgen staat, zonder wieldeksel – ook dat is weer een verwijzing naar de eerste Panda. Hoe retro wil je het hebben?
In de manier waarop deze Grande Panda een icoon van weleer heruitvindt, doet hij ontegenzeglijk denken aan de Renault 5 E-Tech. Toeval bestaat niet: François Leboine, de designverantwoordelijke van deze Fiat, is ook de man die bij Renault het ontwerp van de nieuwe 5 in goede banen leidde…
Interieur Fiat Grande Panda
Het interieur van de Grande Panda dompelt je meteen onder in de sfeer van Italiaans design, met zijn gedurfde kleuren, vormen en details. Let wel: alles is functioneel en smaakvol gedaan. De ovale vorm van het dashboard en van de middenconsole is alweer een verwijzing naar het bovenaanzicht van de beroemde Lingotto-fabriek, met haar testpiste op het dak. Enkele gele details, waarvan sommige transparant zijn (zoals bij de Kartell-meubels), zorgen voor een vrolijke toets.
Uiteraard is plastic alom aanwezig, maar dan in een blauwere, meer glanzende variant. Zwarte kunststof is er maar amper, en misschien maar goed ook, want het stukje van de middenconsole is pianozwart leek ons bijzonder gevoelig voor krassen en vingerafdrukken.
Kies je voor de topversie La Prima, dan is het dashboard bekleed met Bambox, een stof waarin echte bamboevezel verwerkt is (een knipoogje, want bamboe is het lievelingseten van de panda). Het klinkt allemaal een beetje vergezocht, maar in een Grande Panda werkt het perfect. De twee schermen (een van 10 duim voor de instrumenten, met daarnaast een 10,25 duim groot aanraakscherm) houden het bij het hoogstnoodzakelijke. Hier geen buitensporige animaties of ingewikkelde menustructuren.
Interieurruimte en koffer Fiat Grande Panda
Voorin heb je meer dan plek genoeg, en dankzij de hoogteverstelling voor de stoelen en het in de hoogte én diepte verstelbare stuur is een degelijke rijhouding zo gevonden. Ondanks de beperkte breedte van de Grande Panda kunnen voorin twee flink uit de kluiten volwassen plaatsnemen zonder dat het allemaal te intiem wordt. Achterin is er minder reden tot feest: achter een bestuurder van 1,85 meter schiet er vrijwel niks van beenruimte meer over.
De Grande Panda maakt dat goed met zijn koffer, want daarin kun je in deze Electric-versie 361 liter kwijt, wat meer dan behoorlijk is voor een auto van slechts 4 meter lang. De hybride doet zelfs nog straffer, met 412 liter.
Laden en rijbereik Fiat Grande Panda
De elektromotor in de neus van de Fiat Grande Panda is 113 pk en 122 Nm sterk. Hij wordt gevoed door een batterij van 44 kWh die een WLTP-rijbereik mogelijk maakt van 320 kilometer. Voor het laden heeft Fiat nog een geniale vondst bedacht: achter een klep in de neus zit een 4,5 meter lange Type 2-oprolkabel waarmee je eenfasig met 7,4 kW kunt laden.
Achteraan rechts heeft de Grande Panda ook nog een klassieke Combo CCS-laadpoort – omdat je er met die kabel in de neus niet altijd komt, maar natuurlijk ook om gelijkstroom te kunnen laden (dat kan tot 100 kW). Optioneel kun je nog kiezen voor een driefasenomvormer van 11 kW, maar dan schiet je er wel de spiraalkabel bij in (die zou anders te dik moeten worden).
Specs en prestaties Fiat Grande Panda
Met 113 pk en 122 Nm voor een rijklaar gewicht van 1,5 ton hoef je geen knalprestaties te verwachten, maar in de praktijk volstaat dat vermogen ruimschoots. In elk geval is dit de krachtigste Panda uit de geschiedenis. We houden uitstekende herinneringen over aan de stuurpret in de Fiat Panda 100 HP (op basis van de tweede generatie), maar dat ding was met zijn korte versnellingsbak een ware verschrikking op de snelweg.
Helemaal het tegenovergestelde van onze Grande Panda Electric, die overal moeiteloos en soepel met het verkeer meeglijdt. Zelfs op de snelweg is hij zo op zijn gemak dat we voor we het weten, de topsnelheid van 132 km/u aantikken.
Rijgedrag Fiat Grande Panda
Terug in de stad proberen we de twee modi van de remenergierecuperatie uit (te selecteren via de C-stand van de ‘versnellingspook’), wat het rijden in deze sympathieke Italiaan nog simpeler maakt. Het onderstel is ietwat stug afgeveerd, maar reageert nooit droog, en zelfs op kasseiwegen blijft het comfort overeind, toch zeker met de zestienduimers van de RED-uitvoering (de velgen van de La Prima zijn een maatje groter).
Door zijn lage zwaartepunt als gevolg van de batterij in de vloer gaat de Grande Panda gretig door de bocht, met op de limiet een lichte onderstuurneiging. Hem sportief noemen gaat een brug te ver, maar vlot is hij zeker.
Prijzen Fiat Grande Panda
Terwijl de prijzen voor de Grande Panda Mild Hybrid met zijn 1.2-benzine van 100 pk beginnen bij 18.900 euro, kost de elektrische variant minstens 24.990 euro. Niet echt goedkoop, maar ook niet buitensporig duur vergeleken met de concurrentie. En al helemaal niet in vergelijking met die van die andere elektrische stadswagen van Fiat, de 500e, die nog duurder is… en minder veelzijdig.
Fiat houdt het simpel voor verkopers en klanten door het gamma te beperken tot twee uitrustingsniveaus voor de Electric (RED en La Prima) en drie voor de 1.2 Hybrid (Pop, Icon, La Prima), met weinig tot geen opties. Of er zoals bij de Citroën C3, de neef van deze Fiat Grande Panda, ook nog een elektrische versie met kleinere batterij zit aan te komen of een pure benzine-instapversie, wilde Fiat ons niet verklappen. Wél al bevestigd is de komst van de haast onvermijdelijke 4x4-variant.
Conclusie Fiat Grande Panda
Zijn basis mag dan al gemeenschappelijk zijn met die van andere modellen, deze Grande Panda werpt zich op al een echte Fiat. Deze stadsauto met zijn eenvoudige vormen ademt in alles levensvreugde, en heeft een echte persoonlijkheid, iets bruisends zoals alleen een echte Italiaan dat kan hebben.
Aan al die Europese merken die zich haast lijken te verontschuldigen omdat ze teruggrijpen naar het verleden: dat is nergens voor nodig. Integendeel, respect voor je erfgoed kan alleen maar je identiteit versterken. Wij zouden zelfs zeggen: meer van dat graag! In elk geval is deze Grande Panda een grote gebeurtenis in de geschiedenis van Fiat.
In dit artikel : Fiat, Fiat Grande panda

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!