Tegenwoordig mag Build Your Dreams zich de derde grootste autoconstructeur ter wereld noemen, na Toyota en Volkswagen. Als je enkel de geëlektrificeerde modellen telt, laat BYD iedereen zelfs achter zich. En de Chinese autobouwer ziet nog een enorm potentieel, want in het A-segment blijft het aandeel elektrische wagens marginaal.
Het aanbod aan elektrische stadswagens groeit, maar de prijszetting blijft voor een heleboel consumenten een enorme hindernis. Daar wil de BYD Dolphin Surf verandering in brengen. Het instapmodel kost amper 21.290 euro, zelfs de door ons geteste topversie blijft net onder de grens van de 25.000 euro steken.
Niet slecht voor een elektrische stadsauto die 156 pk sterk is, 310 kilometer uit zijn batterijpakket van 43,2 kWh perst en over een koffervolume van 308 liter beschikt. Die BYD Dolphin Surf klinkt geweldig op papier, maar wat krijg je daar echt voor in de plaats?
Concept BYD Dolphin Surf
Ook de compacte, want slechts 3,99 meter lange Dolphin Surf bouwt op BYD's beproefde e-Platform 3.0, dat een ingenieuze skateboardstructuur combineert met de befaamde Blade-batterij (LFP). Je hebt de keuze tussen twee accupakketten: de basisversie Active houdt het bij een capaciteit van 30 kWh, de uitrustingsniveaus Boost en de Comfort gebruiken een batterij van 43,2 kWh.

Met zijn vrolijke koetswerkdesign, zijn felle lanceringskleur (Lime Green) en zijn hippe Surf-benaming mikt deze BYD op een jonger publiek, maar hij mist wel de visuele sprankel van pakweg een Fiat Grande Panda of Renault 5. Build Your Dreams heeft nu eenmaal geen klassieke modellen om retromoderne designs op te baseren. De neus heeft wat van een Lamborghini Urus en de achterlichten wat van een Polestar 3.
Interieur BYD Dolphin Surf
Hoewel de Dolphin Surf iets langer is dan een Hyundai Inster, kan hij niet hetzelfde ruimteaanbod voorleggen. Volwassenen hebben achter in deze vierzitter echter alsnog voldoende bewegingsruimte op de achterbank – al mogen ze niet veel groter dan 1,80 meter zijn of de hoofdruimte wordt krap. De rijhouding is wat te hoog naar onze smaak, maar de voorstoelen zitten wel erg goed.

BYD claimt dat de koffer 308 liter kan bevatten, maar dat is inclusief het vak onder de vloer voor de laadkabels (een frunk heeft de Surf niet). In werkelijkheid ligt het bruikbare volume dus een stuk lager. Bovendien is de laaddrempel aan de hoge kant en ontbreekt een hoedenplank (al schermt de kofferklep de laadruimte wel af van nieuwsgierige blikken). Met neergeklapte achterbank heb je 1.037 liter tot je beschikking.
Het dashboard combineert een digitaal instrumentenpaneel met een centrale aanraakdisplay van 10,1 inch, een scherm dat je zoals op de andere BYD-modellen zowel horizontaal als verticaal kan positioneren. Het infotainment draait op de jongste gebruikersinterface, dus met snelkoppelingen naar de meest gebruikte functies en met stemcommando's die je inleidt met "Hi BYD". Onderaan de middenconsole is er nog een balkje met fysieke knoppen, inclusief de versnellingshendel (met goed verstopte P-positie).

BYD combineert harde plastics met een zachte bekleding op het dashboard en de deuren, waardoor de kwaliteitsindruk beter is dan wat de budgetaanpak suggereert. De ergonomie van het multifunctionele stuur is niet geweldig en de talloze rijhulpsystemen roepen wel erg snel moord en brand, toch valt de Dolphin Surf nergens door de mand. Een V2L-functie voor het laden van elektrische apparaten is standaard.
Motoren BYD Dolphin Surf
De Active-basisversie vand e BYD Dolphin Surf combineert een batterij van 30 kWh met een elektromotor die 65 kW (89 pk) en 115 Nm op de voorwielen zet. Het rijbereik beperkt zich tot 220 kilometer en snelladen kan niet sneller dan aan 65 kW. De Boost combineert diezelde aandrijving met een accupakket van 43,2 kWh, zodat het rijbereik wordt opgetrokken tot 322 kilometer en je kan snelladen met maximaal 85 kW.

Wij reden met de Comfort gedoopte topversie van de BYD Dolphin Surf, die de grotere batterij van 43,2 kWh koppelt aan een sterkere elektromotor die 115 kW (156 pk) en 220 Nm op de been brengt. Dan bedraagt het rijbereik 310 kiilometer, maar de prestaties zijn wel een stuk pittiger: de sprint van 0 naar 100 km/u vraagt 9,1 seconden, tegenover 11,1 voor de Active en zelfs 12,1 voor de Boost.
Weggedrag BYD Dolphin Surf
De Comfort-variant die wij konden uitproberen, reageert redelijk pittig en stuurt best gretig. De koetswerkbewegingen worden goed onder controle gehouden, weliswaar ten koste van het veercomfort. Echt hard kan je de onderstelset-up niet noemen, al durft de ophanging wel onhandig reageren op verkeersdrempels of op putten in de weg. Maar voor een A-segmenter rijdt de BYD Dolphin Surf best volwassen.

De hernemingen zijn fluks, het stuur is voldoende precies en de rijdynamiek voorspelbaar, maar sportief is deze BYD niet. En dat hoeft ook helemaal niet als je je binnen Vlaanderen beweegt. Ook op de snelweg komt de Dolphin vlot voor de dag, al gaat het verbruik dan wel de hoogte in: op kleine wegjes en in de stad noteerden we een 12,5 kWh/100 km, bij 120 km/u reken je best op 15 kWh en meer. Al blijft dat uiteindelijk evengoed schappelijk.
Prijs BYD Dolphin Surf
De kwaliteiten van de Dolphin Surf krijgen wat extra glans wanneer je ze afweegt tegenover het prijskaartje dat BYD op de elektrische stadswagen kleeft. De instapversie Active 30 kWh verandert reeds van eigenaar voor 21.290 euro, al lijkt de Boost 43,2 kWh ons de betere keuze. Die kost 23.290 euro en komt met een rijbereik van 322 kilometer.

De hier geteste Dolphin Surf Comfort 43,2 kWh kost 24.990 euro en blijft dus ook onder de grens van de 25.000 euro. BYD doet er een garantie van 6 jaar bovenop. De Belgische lancering staat ingepland op 14 juni 2025, de eerste klanten krijgen hun wagen in de loop van oktober.
Conclusie BYD Dolphin Surf
De Dolphin Surf geeft de Europese constructeurs stof tot nadenken, want de prijzen van een elektrische auto worden scherper en scherper. En voor dat geld krijg je ook steeds meer in de plaats. Het design van deze BYD zal niet ieders meug zijn en ook ergonomisch laat deze stadswagen wat steken vallen, maar als totaalpakket valt er weinig op af te dingen. Tenzij je echt geen EV wil, natuurlijk. Of hoopt op een prijs onder de 20.000 euro...