Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Citroën C3 Aircross (2025) - kleintjes worden groot

Geschreven door Steven Appelmans op

Ook kleine auto’s kunnen groot worden. Zoals de Citroën C3 Aircross: een compacte cross-over groeide die uit tot een stevige SUV. Wat dat dan heeft gedaan met zijn guitigheid? AutoGids doet de test.

Kwestie van die groeistuit ook van cijfers te voorzien: in de lengte kwam er 23 centimeter bij, waardoor de C3 Aircross met zijn huidige 4,39 meter behoorlijk schurkt tegen de grenzen van het B-segment. Om ook dat even van een concreet voorbeeld te voorzien: een Nissan Qashqai is met 4,42 meter niet gek veel langer.

Met andere woorden, de C3 Aircross kan voortaan ook ingezet worden als volwaardige gezinswagen. Wat ze bij Citroën willen benadrukken door het ding – optioneel – te voorzien van een derde zitrij…

Design Citroën C3 Aircross

Nu goed, los van de zin dan wel onzin van een derde rij in een compacte crossover – daar komen we straks nog op terug - kunnen we niet anders dan concluderen dat de C3 Aircross inderdaad een grote jongen is geworden. De 20 centimeter bodemvrijheid, 1,8 meter in de breedte en 1,63 meter in de hoogte heeft voor imposante SUV-proporties gezorgd. Waarbij die contouren ook een look toebedeeld krijgen die nog bitter weinig vandoen heeft met de allereerste Aircross. Het speelse is er af. De huidige C3 Aircross oogt wat potiger, wat minder bolvormig.

Review Citroën C3 Aircross

Net als bij de recent gefacelifte C4 – en bij uitbreiding de gewone C3 - werden zowel het nieuwe logo als de vormtaal van voornamelijk de lichtblokken vooraan ontleend aan de Citroën Oli-concept uit 2022. In profiel herkennen we dan weer de C5 Aircross terwijl het design achteraan zijn wagonnetje opnieuw koppelt aan de C3. Met die laatste kan hij trouwens ook zijn kleurclips uitwisselen. De gekleurde strips in de achterdeuren en voorbumper kan je – mocht je er ooit op uitgekeken geraken – vervangen.

Interieur Citroën C3 Aircross

Ook de boordplank is een soort copy/paste van wat Citroën eerder voorzag in de gewone C3. Met alle voor- en nadelen van dien. Zo kunnen we het open gevoel van het C-Zen Lounge-concept wel pruimen. De met stof beklede middenbalk, de hogergeplaatste en smal gehouden tellerpartij, het compacte stuurtje, het lichtjes naar de bestuurder gedraaide aanraakscherm, er straalt een minimalisme van de C3 (Aircross) af dat inderdaad zorgt voor een serene ambiance aan boord.

Zij het dat je daarbij wel voorbij de vele harde plastics moet kunnen kijken. ‘Goedkoop’ is in deze het enige synoniem dat past bij de materialen die Citroën heeft gebruikt voor zijn interieur Iets wat gelukkig niet kan worden gezegd over het geleverde welbehagen. Ook in deze Citroën wordt dat naar een voor dit segment ongekende hoogte getild door de Advanced Comfort-stoelen. Waarbij het zitvlak van dat meubilair er – net als in de C4 –15 millimeter extra schuim bijkreeg.

Geriefelijkheid die achteraan wordt aangevuld met een nooit geziene beenruimte. Opnieuw, voor het B-segment. Dixit Citroën zitten je knieën in de vijfzits-C3 Aircross 8 centimeter ruimer dan gemiddeld in deze klasse. Een meer dan royale zit die nauwelijks afbreuk doet aan het koffervolume. De 460 liter die achter de tweede zitrij ter beschikking staat, is dan ook een bijzonder praktische capaciteit.

Review Citroën C3 Aircross

Wat ons dus brengt bij het nut van die derde rij. Want, met de toevoeging van de kofferzetels verlies je ineens 6,5 centimeter van de 8 die je daarnet nog won. Citroën claimt dat je ledematen achterin dan dezelfde plek toebedeeld krijgen als in de gewone C3.

Een stadskarretje dat eerder al lof kreeg voor zijn ruime habitat, dus in se is dat verlies niet onoverkomelijk. Maar, hou dat wel in je achterhoofd als je je in de showroom hebt laten overtuigen door de ruimte van een vijfzitsvariant (en je verwacht dat praktische gemak aan te kunnen houden als je de C3 Aircross ombouwt tot zevenzitter).

Naast de toegift op de tweede rij, schiet ook de koffer in aan volume. Met de derde rij zakt de bagagecapaciteit naar 330 liter. En zelfs maar 40 liter als je de zitjes in de koffer ook daadwerkelijk uitvouwt.

Motoren en prestaties Citroën C3 Aircross

De Aircross blijft zijn C3-predicaat redelijk trouw wat motorisaties betreft. Het enige verschil (voorlopig) is dat de SUV-variant te bestellen valt met de Hybrid 136, daar waar de gewone C3 het houdt bij de Hybrid 100. Dezelfde 1,2 liter-driecilinder, dezelfde gerobotiseerde zesbak en hetzelfde 48 volt-systeem, maar qua vermogen dus wat gedowntuned voor de stadswagen.

Review Citroën C3 Aircross

Hoeft er niet per se een extra batterij mee, dan kan je ook altijd nog opteren voor de gewone 1,2 liter-Turbo van 100 pk en diens manuele vijfbak. Gekoppeld aan de basis-You-uitvoering is dat ineens de instapversie van deze C3 Aircross. En dan is er uiteraard nog de Electric. Net als bij de C3 komt die ook in de Aircross met een synchrone elektromotor van 113 pk en een LFP-batterij van 44,2 kWh.

Rijgedrag en comfort Citroën C3 Aircross

Zoals je dat mag verwachten van een Citroën rij je in de C3 Aircross als op een wolk. Opnieuw met dank aan de Advanced Comfort-demping waar de hydraulisch gevulde stootstoppers de in- en uitgaande slag van de veerpoot zachthandig opvangen.

Review Citroën C3 Aircross

Daar moet echter meteen bij opgemerkt dat - ondanks dat de C3 Aircross bovengemiddeld behaaglijk rijdt – deze Citroën nooit de zachte dein wist te halen waar de nieuwe C4 (die we op hetzelfde event konden testen) ons op trakteerde.

Rijbereik en laden Citroën C3 Aircross

Met 113 pk en 125 Nm aan koppel heeft de C3 Aircross Electric niet veel overschot. Van 0 naar 100 km/u moet je bijvoorbeeld 12,9 seconden wachten. Een eeuwigheid voor een EV. Bovendien, met een batterijcapaciteit van 44,2 kWh geeft de WLTP een gemiddeld rijbereik op van maximaal 307 kilometer. Een goeie 250 kilometer in praktijk dus.

Prestaties die de familiale insteek van deze C3 Aircross dan ook enigszins fnuiken. En allicht verklaren waarom je de Electric niet kan krijgen met kofferzetels. Al zal de maximaal toegelaten massa van 2.030 kilo (leeggewicht: 1.504 kilo) daar waarschijnlijk ook wel voor iets tussen zitten.

Review Citroën C3 Aircross

Nu, het is niet dat de C3 Aircross Electric geen troeven heeft om uit te spelen. De lithium ijzerfosfaatbatterij laat zich bijvoorbeeld probleemloos tot 100 procent opladen. Waardoor je die 44,2 kWh altijd ten volle kan benutten.

Citroën voorzag ook snelladen tot 100 kW, een waarde die in dit segment dan weer wel hoge toppen scheert. Op wisselstroom komt de C3 Aircross standaard met een eenfasige omvormer met een maximaal vermogen van 7,4 kW. Leg je 400 euro op, dan installeren de Fransen een driefasige omvormer van 11 kW. Waarna de laadtijd van 7u10 (7,4 kW) zakt naar 4u50 als je de volledig lege cellen weer helemaal vol wil tanken.

Prijs Citroën C3 Aircross

Als Aircross is de C3 niet alleen groter, hij is ook duurder. Een heel stuk zelfs. De goedkoopste C3 Aircross is, zoals al gezegd, de 1.2 Turbo 100. In zijn You-uitdossing kost die minstens 18.990 euro. Wat overigens nog altijd een heel scherpe prijs is voor het praktische gemak dat je ermee koopt.

De Hybrid 136 vergt al 24.790 euro, voor een Electric dien je minstens 26.690 euro te voorzien. Wil je 7 zitplekken (op de versies met verbrandingsmotor) dan mag je nog een bijkomende 700 euro opzij leggen. Waarmee we het, op de metaalkleur na, dan wel hebben gehad qua opties. Wie dus meer luxe wil zal die moeten halen door te stijgen van You over You Plus naar Max.

    • Citroën C3 Aircross 1.2 Turbo 100: vanaf  18.990 euro
    • Citroën C3 Aircross Hybrid 136: vanaf  24.790 euro
    • Citroën C3 Aircross Electric 113: vanaf  26.690 euro

Conclusie Citroën C3 Aircross

We kunnen niet anders dan Citroën bijtreden in zijn stelling dat de C3 Aircross, wat afmetingen en zitruimte betreft (zeker in de vijfzitsvariant), niet zou misstaan in het C-segment. Een promotie die echter ook de verwachtingen bijstelt. De standaarden qua afwerking, technologische uitrusting en gebruikte materialen liggen bijvoorbeeld een stuk hoger. Latten waar deze Citroën een aantal keer genadeloos onderduikt. Helemaal als je de C3 Aircross in de weegschaal zou leggen als zevenzitter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Veel plek voor het geld
  • Comfortabel weggedrag
  • Desgewenst met 7 plaatsen
  • Nut van die derde rij?
  • Veel goedkope plastics
  • Electric wat ontoereikend qua vermogen

Verwante testen

In dit artikel : Citroën, Citroën C3 aircross

Journalist AutoGids/AutoWereld

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker

Beoordelingen

Laatste beoordelingen van eigenaars