Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Defender Octa (2025) - Land Rover gaat hardcore

Geschreven door Klaas Janssens op

Hoewel zijn terreintalent buiten kijf is, wordt de huidige Defender weleens verweten een softie te zijn geworden. Dat misverstand wil Land Rover toch even uit de wereld helpen met de hardcore Octa. AutoGids doet de test.

203.390 €

Ondanks zijn hogere marktpositionering en de daaraan gekoppelde prijsstijging vindt de Defender moeiteloos kopers, wat erop lijkt te wijzen dat de combinatie van zijn ijzersterke imago en stoere looks bij een heleboel fans in de smaak valt. Die Land Rover-liefhebbers zijn daarom geen off-roadrijders, zoals blijkt uit de blinkende exemplaren die de kapitaalkrachtigere wijken van onze steden tot hun natuurlijke biotoop zijn gaan rekenen. 

Dat commerciële succes is op zich goed nieuws voor de portemonnee van de Britse constructeur, maar het straalt wel negatief af op de legendarische onverzettelijkheid van de Defender. Een avonturier hoort niet voor een sterrenrestaurant of een designerstore te poseren, maar tot de heupen diep in de blubber te staan. En daarom zijn vele criticasters de huidige Defender gaan beschouwen als een fashionstatement. Dat beeld van softe SUV wil de Octa uit de wereld helpen.

Niet SV, maar Octa Defender Octa 

Deze topversie van de Defender dankt zijn naam aan de typische octaëdrische vorm van het hardste mineraal ter wereld: diamant. Een verwijzing daarnaar vind je ook terug in de zwarte ruitjes die het koetswerk en het interieur subtiel tooien. De boodschap: dit is er eentje voor de kenners. De Octa zal tevens de basis vormen voor de drie rallywagens waarmee Land Rover in 2026 aan de start zal staan van de Dakar.

Design: koetswerkaanpassingen Defender Octa 

Hoewel de enkel als 110 te bestellen Octa gemener oogt dan de gewone Defender, kun je niet meteen aanduiden wat er echt anders is. Het radiatorrooster draagt een aangepast design en de vier geblokte uitlaatpijpen hinten naar de opgevoerde aandrijflijn, maar het zijn toch vooral de verbrede wielkasten met terreinbanden van Goodyear-makelij die het ontwerp extra daadkracht geven.

Review Defender Octa 110 P635 (2025

Intussen zorgen het opgekrikte koetswerk (+28 millimeter) en de bredere sporen (+68 millimeter) ervoor dat de Octa nóg indrukwekkender oogt. Tegelijk maken die ingrepen de Defender nog wat competenter in het terrein: de waaddiepte stijgt van 90 naar 100 centimeter, de maximale afrijhoek neemt toe van 40 naar 43 graden en de maximale bodemvrijheid bedraagt nu 32,3 centimeter.

Interieur Defender Octa

In tegenstelling tot het koetswerk lijkt hett interieur van de Defender die stap hogerop moeilijk te verteren, want het materiaalgebruik is toch eerder dat uit een lagere prijsklasse. Het gevlekte chopped carbon van de First Edition, die enkel tijdens het eerste productiejaar aangeboden wordt, geeft het geheel wel wat cachet, maar ziet er toch wat raar uit – doorgaans associëren we terreinwagens eerder met geborsteld aluminium dan met koolstofvezel.

Review Defender Octa 110 P635 (2025

Onze testwagen was daarnaast ook uitgerust met de zogenoemde Performance Seats met Body & Soul-technologie die we eerder al tegenkwamen in de Range Rover SV, voorzien van een in de hoofdsteunen geïntegreerd geluidssysteem. En zo kunnen we nog een heleboel luxefeatures afgaan. Maar onderweg wil je toch vooral een winch hebben om je uit hachelijke situaties te slepen, niet?

Aandrijfgeheel: specs en prestaties Defender Octa 

Aan power heeft de Defender Octa geen gebrek: onder de motorkap schuilt een drukgevoede V8 die een systeemvermogen van 635 pk combineert met een koppel van 750 Nm – of zelfs 800 Nm in de Dynamic Launch-modus. Het aan een achttrapsautomaat gekoppelde blok is van BMW-makelij, maar werd in Coventry onder handen genomen met het oog op een surplus aan koppel in de lage toerentalregionen. De krachtbron krijgt bovendien een mildhybride 48-voltmodule opgeschroefd voor wat additionele elektrojus.

Die machtige motor heeft geen enkele moeite om het robuuste lijf van de Octa tot flitsende tussensprints te dwingen

Die machtige motor heeft geen enkele moeite om het robuuste lijf van de toch 4,80 meter lange (tel het reservewiel op de achterklep mee en je passeert de 5 meter) en 2,5 ton zware Defender Octa tot flitsende tussensprints te dwingen. Zo hoeft de sprint van 0 naar 100 km/u niet langer dan 4 seconden te duren, de topsnelheid wordt elektronisch gelimiteerd tot 160 km/ omwille van de terreinbanden.

Review Defender Octa 110 P635 (2025

Hoewel het blok een aangename sound door de ether jaagt, klinkt de door een actieve uitlaatlijn geholpen V8 toch wat minder gewelddadig dan we gewoon waren van pakweg de Range Rover Sport SVR. Of van de Mercedes-AMG G 63, om maar meteen de grootste concurrent van de Octa te noemen. Al zouden we die wat gesmoorde klanken ook aan het bandenrumoer van de Goodyear Wranglers kunnen toeschrijven.

Rijgedrag Defender Octa 

De combinatie van terreinrubber en het verhoogde zwaartepunt doet het slechtste vermoeden voor de rijdynamiek van deze Land Rover, maar dat is buiten de volledig herwerkte ophanging van de Octa gerekend. De geometrie werd herbekeken en aangevuld met 6D-technologie die voortdurend anticipeert op de wegomstandigheden, waardoor de rolbewegingen minder uitgesproken zijn.

Review Defender Octa 110 P635 (2025

En terwijl de Octa op een aangepaste remmenset vertrouwt om het gevaarte tijdig tot stilstand te brengen, gaat de neus ook minder duiken wanneer je in de ankers gaat. Tijdens het insturen (met een directer stuur) en bij lastwissels zwaait de fysica met een waarschuwend vingertje, maar elders toont deze Defender zich een wat lomp uitgevallen rallywagen die zonder verpinken over zijn vier wielen schuift, en zijn achterzijde lekker wijd laat duwen bij het uitaccelereren. Een Porsche Cayenne of Lamborghini Urus gaan we er niet van maken, maar het gaat wel vooruit.

Een Porsche Cayenne of Lamborghini Urus gaan we er niet van maken, maar het gaat wel vooruit

In de Dynamic-modus toont het digitale dashboard de bereikte G-krachten, maar die zijn altijd ondergeschikt aan het gevoel van controle dat je ervaart. Zo gemakkelijk zou het niet mogen gaan, zelfs de nieuwsgierige bavianen aan de kant van de weg lijken onder de indruk van die driftig dansende container.

Offroad Defender Octa 

Intussen hebben we de Dynamic-stand geruild voor de speciaal voor deze Land Rover ontwikkelde Octa-rijmodus, die je activeert met de diamantknop onder aan het stuur, en die wat meer speelruimte laat op een onverharde ondergrond. De koetswerkhoogte blijft in dit rijprogramma ongewijzigd, maar de schokdemping wordt strakgetrokken en de achteras krijgt 80 procent van het motorkoppel toebedeeld, terwijl de elektronische rijhulpmiddelen naar de achtergrond verdwijnen – zelfs het ABS reageert een stuk later. 

Review Defender Octa 110 P635 (2025

Naast die snellere grindpassages sturen de deze Land Rover ook over de rotsen en door het zand, maar de Octa geeft geen krimp. De slimme 4x4-aandrijving met terreinreductie en allerlei off-roadmodi zet het intrensieke klautertalent waarmee elke Defender de fabriek verlaat nog eens extra in de verf. De extra bodemvrijheid en de genereuzere aan- en afrijdhoeken helpen natuurlijk ook, al maken vooral de banden een wereld van verschil.

Prijs Defender Octa

OVERZICHT Alle versies en hun prijzen van de Land Rover Defender

Conclusie Defender Octa

Enorm indrukwekkend, wat de Defender Octa allemaal klaarspeelt. Land Rover houdt woord, want de lat ligt alweer wat hoger. Niet alleen naast, maar ook op de weg. Of je daar dan 185.000 euro voor veil hebt, is een heel andere vraag. We kunnen ons immers niet van de indruk ontdoen dat een verhoogde 90 met stalen velgen, een stoffen interieur en manuele differentiëlen, zoals bij het oermodel, offroad net zo ver zou geraken. 

Verwante testen

In dit artikel : Land Rover, Land Rover Defender

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker