Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Dongfeng Box (2025) - op zijn doos

Geschreven door Steven Appelmans op

Wie het kleine niet eert… Ondanks zijn compacte omvang zou de Dongfeng Box dus tot grote verwezenlijkingen in staat moeten zijn. Bevestigt de praktijk die theorie? AutoGids doet de test.

23.899 €

Dongfeng, zeg je? Moeten we daar al van gehoord hebben? Goh, de Dongfeng Motor Corporation is toch al sinds 1969 bezig. Uiteraard binnen de plooien van het Chinese overheidsbestel (tuurlijk is de Box Chinees, wat had je anders gedacht?). Daar is het ondertussen opgeklommen tot autobouwer nummer 4 (na SAIC, Changan Automobile en FAW). Een ranking die het vooral dankt aan zijn ‘internationale betrekkingen’. Dongfeng heeft joint ventures met Honda, Nissan en – vooral – Peugeot en Citroën.

Al bouwen de Chinezen uiteraard ook eigen rollend materieel. Zoals dus de Box, een stadshoppertje dat net de 4 meter in de lengte passeert (4,02 meter om exact te zijn), 1,81 meter breed is en 1,57 meter boven het asfalt uittorent. Afmetingen waarmee de Box zich in essentie parkeert tussen de cross-overs in het B-segment. 

Design Dongfeng Box

Zij het dat je die link visueel niet onmiddellijk legt. Het Chinese designteam ging vol voor een koddige hatch backlook, een frivole styling die de hoogbouw danig weet te camoufleren. Zelfs de raamlijsten sneuvelden in het streven de Box niet te doen ogen als een compacte SUV. Een ingreep die trouwens niets afdoet aan de geluidsisolatie. Van enig extra windgeruis dat die frameloze ramen normaal met zich meebrengen, hebben we alvast niets gemerkt.

Review Dongfeng Box 2025

Interieur Dongfeng Box

Het is trouwens niet omdat de Box compact oogt, dat hij dat daarom ook zou zijn. Met een wielbasis van 2,66 meter is er plek zat voor vier volwassenen. En met wat goede wil zelfs voor een vijfde. Met dank aan de volledig vlakke vloer achterin waardoor alle passagiers – zelfs dus als dat er drie zouden zijn – hun voeten en benen makkelijk kwijt kunnen onder de voorstoelen.

De koffer is dan weer aan de krappe kant. Waarbij die 326 liter nog eens bijkomend wordt gecompromitteerd door de smalle laadopening. Nog opvallend: een bagagescherm blinkt uit in afwezigheid. Gezien ook de ramen achteraan niet extra getint zijn, maakt dat dat je vrije inkijk hebt in wat er zich dan allemaal in je koffer bevindt. Veilig kan je dat dus moeilijk noemen.

Achter het stuur behouden we gelukkig wel onze goede luim. Omwille van de fijne afwerking (check die sierstiksels op de deurpanelen en de boordplank!) en deugdelijke materialen, maar evenzeer omdat Dongfeng zijn speelse stijl er heeft doorgetrokken. Helemaal op het 12,8 duim grote infotainmentscherm en de woonkamerachtergrond waarmee dat wordt geleverd. Een living die je trouwens kan personaliseren, net zoals je de kat in de zetel kan aaien.

Review Dongfeng Box 2025

Het nut? Niet gevonden. Maar plezant is het wel. Bovendien laat het zich ook vrij makkelijk en intuïtief bedienen (zeker voor zij die al eens een Chinees multimediasysteem in handen hebben gehad), komt het met een draadloze spiegeling van Apple Car Play en Android Auto (zij het dat die laatste een digitale detour vergt) en reageert de hardware ook alert op je commando’s. Gelukkig maar, want ook bij dit Chineesje dien je alles te regelen via dat centrale scherm.

Ook qua praktisch gemak is er weinig reden tot klagen. Er zijn meer dan genoeg aflegplekken, terwijl je afsluitbare opbergvakken hebt onder de armsteun en in het dashboard. Onder de valse gespen schuilt namelijk een bijkomende schuif.

Motoren en prestaties Dongfeng Box

Waarna er hier en daar toch wat valse noten beginnen klinken in de lofzang. Dat het synchroonmotortje met permanente magneten maar 95 pk en 160 Nm levert, is bijvoorbeeld wel een dingetje. Pas op, zolang je wegblijft van de derde band op de snelweg, kan de Dongfeng aardig mee met de rest van het verkeer. Al is dat nooit in correlatie met wat zijn vlotte looks doen vermoeden (0 tot 100 km/u duurt de volle 12,5 seconden).

Review Dongfeng Box 2025

Rijgedrag en comfort Dongfeng Box

En met wat zijn MacPhersons en torsieas lijken aan te kunnen. Het is zeker niet de meest dynamische set-up die we in dit segment al aan de tand hebben mogen voelen (vooral de stuurbekrachtiging val ons te 'gemaakt' uit), maar het leidt geen twijfel dat de ophanging veel meer kan hebben dan wat ze nu maximaal te verteren krijgt. 

Review Dongfeng Box 2025

We zetten wel de nodige vraagtekens bij het Chinese rubber waarmee de Box wordt geleverd. Geen klachten in de droge omstandigheden tijdens de testweek. Al weten we uit ervaring dat dat snel kan keren als het asfalt er nat bij ligt.

Rijbereik en laden Dongfeng Box

Met de kleine batterij-inhoud van 42,3 kWh (netto 40 kWh) hebben we in principe geen probleem. Dat ligt in lijn met de concurrentie, terwijl je door de LFP-samenstelling (lithiumijzerfosfaat) de cellen ook altijd voor de volle honderd procent mag volladen. Dat zou je een WLTP-rijbereik van 310 kilometer op moeten leveren wat omgerekend neerkomt op een gemiddeld verbruik van net geen 13 kWh per 100 kilometer (12,9 kWh/100 km). Een cijfer dat we niet hebben gehaald, al is onze geklokte 15,1 kWh/100 km ook nog altijd bijzonder keurig (of een praktische autonomie van 265 kilometer). 

Review Dongfeng Box 2025

Moeten die cellen geladen worden, dan valt de Box wel door de mand. Niet zozeer op gelijkstroom – een piek van 87,8 kW is voor een elektrische stadswagen zelfs vrij deugdelijk – maar met de enkelfasige omvormer van 6,6 kW dreig je je in nesten te werken als je verplicht bent je te wenden tot de openbare laadinfrastructuur. Aan een driefasige laadpaal mag je je Box immers bijna 13 uur achterlaten wil die zijn volledig lege cellen weer helemaal vol krijgen.

Prijs Dongfeng Box

Een kleine smet op het blazoen die evenwel zeer snel is weggepoetst als je de eindafrekening gepresenteerd krijgt. De Box is namelijk de jouwe voor 23.899 euro. Daarvoor krijg je de Premium Edition (de Style Edition wordt in ons land niet aangeboden) waar alles ineens op en aan zit. Op de metaalkleur na dan. Waarmee we ineens ook alle opties gecovered hebben.

Conclusie Dongfeng Box

De sterkte van de Dongfeng Box is dat hij zijn goede eerste indruk ook voor een groot stuk weet door te trekken achter het stuur. Met zijn efficiënte aandrijving, ruime interieur, uitgebreide elektronicapakket en puike afwerking troeft hij een heel pak van zijn concurrenten af. 

Een beter aanbod dat je bovendien nog eens financieel voordeliger wordt gepresenteerd. Het maakt het des te jammer dat Dongfeng niet voorziet in een driefasige omvormer. Het bleek het enige tekort op een verder bijzonder keurig rapport.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Puike afwerking
  • Elektronische luxe
  • Ruim interieur
  • Laadsnelheid wisselstroom
  • Mist vermogen
  • Geen afscherming koffer

Verwante testen

In dit artikel : Dongfeng, Dongfeng Box

Journalist AutoGids/AutoWereld

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker