Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / Review Smart #5 Brabus (2025) - de slimmere Mercedes

Geschreven door Steven Appelmans op

Kleintjes worden groot. Het tweezittertje waarmee het ooit begon, is uitgegroeid tot een volwaardige SUV. Maar of de wereld nu zit te wachten op die Smart #5…? AutoGids doet de test.

61.700 €

Tijden veranderen. En zo ook relaties. Van de oorspronkelijke coöperatie tussen SMH (de bezielers van de Swatch-horloges) en Mercedes die leidde tot de allereerste Swatch Mercedes Art-auto (of dus Smart) blijft niet veel meer over.

Het is te zeggen, de Smart-badge is blijven kleven en Mercedes heeft nog altijd wel wat in de pap te brokken. De tweezits-ForTwo bestaat daarentegen al even niet meer, terwijl diens vervanging niet alleen een heel stuk groter is, maar evenzeer met een opvallende Chinese tongval komt.

Sinds 2019 is Geely immers het verhaal komen vervoegen. In een joint venture met Mercedes neemt de Chinese constructeur de technische kant voor zijn rekening (samen met de productie) terwijl de Duitsers instaan voor het design.

Een slimme rolverdeling die maakt dat je aan de #1 en de #3, respectievelijk een cross-over en SUV-coupé, niet ziet dat ze in Xian van de band rollen. Waardoor de Europese klant er weinig moeite mee heeft beide autootjes op hetzelfde niveau te tillen als de modellen met een ster.

Design Smart #5 Brabus

Een relatief succes dat duidelijk smaakte naar meer. Of beter: groter. Kan je van de #1 en #3 nog enigszins stellen dat ze gemaakt werden voor een leven binnen de stadswallen, dan maakt de #5 je met zijn avontuurlijke looks – en zijn 4,7 meter in de lengte, 1,9 meter in de breedte en 1,7 meter in de hoogte – meteen diets dat hij een stuk verder wil kijken dan die grenzen.

Review Smart #5 Brabus

De groeischeut komt ineens ook met meer stilistische sérieux. Weg zijn de ronde en ietwat guitige looks van de #1 en #3. De #5 gaat vol voor een geblokte, meer gespierde look. Brede wielkasten onder een smalle D-stijl, de korte overhangen, de rechthoekige koplampen, er gaat duidelijk meer dreiging uit van de middenklasser van de Smart-familie. Helemaal in zijn top Brabus-uitvoering. De 21-duimers, de agressiever ogende grilles en de rode accenten op onder andere de spiegels en de splitter vooraan spannen die spieren namelijk nog wat meer op. 

Interieur Smart #5 Brabus

Een onderscheid dat ook binnenin wordt gemaakt. Door de sportiviteit – opnieuw – te onderlijnen met het nodige rood (we verwijzen hier graag naar het geborduurde Brabus-logo in de hoofdsteunen), maar evenzeer door de alcantara bekleding van het stuur, de Dinamica-stof van de zetels en de dakhemel in microvezel.

Review Smart #5 Brabus

Gesproken over dat interieur: zowel de gebruikte materialen als de afwerking zijn om door een ringetje te halen. Harde plastics worden of kunstig vormgegeven of bedekt met een zacht aanvoelende verpakking. Gecombineerd met het zich over het volledige dashboard rekkende breedbeeld dat evenzeer af fabriek wordt meegeleverd (enkel de Pro en Pro+ doen het zonder passagiersscherm) creëert dat een bijzonder chique ambiance die minstens evenwaardig mag worden genoemd aan waar de gevestigde waarden je op trakteren.

Via die twee 13 duim grote OLED-aanraakschermen duik je bovendien in een volwaardige elektronische beleving. Van Spotify over Amazon Prime en YouTube tot de nodige (simpele) games, het zit allemaal ingebakken in het Smart OS 2.0-infotainment.

Review Smart #5 Brabus

Een multimediasysteem dat zich snel laat bedienen en ook steengoed klinkt. Voor het eerste mag de ruiker naar de AMD V2000-chipset, in het geval van dat geluidskwaliteit dient Sennheiser en de twintig luidsprekers van zijn Signature Sound System te worden gehuldigd. Nog cool is dat je met een veegbeweging van drie vingers de navigatie groot kan weergeven op de 10,25 duim grote tellerpartij. 

Met zijn wieg in China, zal het niet verbazen dat de #5 een bovengemiddeld belang hecht aan het welzijn op de achterbank. Ruimte zat daar voor twee volwassenen. De uiterste uitsparingen op de tweede rij vallen ook te verwarmen, je kan de rugpanden elektrisch verstellen en rechtsachter kan je de zetel zelfs neervouwen tot een bed.

Review Smart #5 Brabus

Een ruime habitat die in deze eveneens vergezeld komt van een vrij ruime koffer (wat lang geen evidentie is bij een Chinese EV). Mits je wat creatief bent met de koffervloer – die moet je dan in de laagste stand zetten, wat naast extra volume, evenzeer een hogere laaddrempel genereert – krijg je 630 liter achterin de #5. Vouw je alles neer, dan stijgt dat tot 1.530 liter. En wat je daar niet in weg krijgt, kan altijd nog in de 47 liter grote frunk. Die zelfs 72 liter groot wordt als je gaat voor een #5 met 1 motor.

Motoren en prestaties Smart #5 Brabus

Inderdaad, je kan dus opteren voor voor één dan wel twee motoren, een keuze die van je #5 een achterwielaandrijver dan wel een 4x4 maakt. De basisversie - de Pro - doet het daarbij met een 340 pk en 373 Nm sterke synchroonmotor met permanente magneten. Da's trouwens ook de enige Smart #5 die komt met een LFP-batterij van 76 kWh (74,4 kWh netto).

Alle andere varianten krijgen een 100 kWh-pakket (94 kWh netto) met een NMC-samenstelling. Wat in essentie ook het grootste verschil is tussen de Pro en Pro+. Door de grotere batterij ziet die laatste ook zijn vermogen lichtjes stijgen tot 363 pk en 373 Nm. Waarden die je trouwens ook krijgt als je gaat voor de Premium-uitvoering.

Review Smart #5 Brabus

Bij de Pulse, de Summit Edition (een lanceringsaankleding die slechts beperkt zal worden aangeboden) en de hier geteste Brabus krijgt de vooras er een asynchrone motor van 224 pk en 270 Nm bij. De motor achteraan is in die eerste twee gevallen dezelfde als bij de RWD-versies (en is dus 363 pk en 373 Nm sterk). Werken beide modules samen dan zorgt dat in de Pulse en Summit voor 588 pk en 643 Nm.

De Brabus krijgt een aangepaste molen die 422 pk en 440 Nm levert. Gecombineerd geeft dat dus 646 pk en 710 Nm, wat volstaat om de Brabus in 3,8 seconden af te zetten aan 100 km/u!

Rijgedrag en comfort Smart #5 Brabus

Een geweldige rush die echter niet half zo indrukwekkend is als de manier waarop de #5 omgaat met die voortgang. Anders dan je zou verwachten krijgt de Brabus geen specifieke dempers of andere ophangingsaanpassingen. En anders dan we hadden verwacht, bleek dat geen enkel probleem te zijn.

Het compromis van deze #5 is van het beste wat we in dit segment al hebben mogen ervaren. Nochtans zijn de dubbele driehoeken voor- en de multilink achteraan - op de diameter van hun respectievelijke demperkleppen na – dezelfde als de zachter afgestelde Chinese varianten.

Review Smart #5 Brabus

Met dus hetzelfde SEA3-platform van Geely als basis (de andere twee Smart’s doen het met de SEA2-onderbouw). Smart kon bij zijn Europese ophangingstuning evenmin terugvallen op de luchtvering die de #5 in het Verre Oosten wel in de aanbieding heeft.

Het weerhield de Brabus er niet van sportief en gedecideerd te reageren op de commando’s van de uitgebalanceerde elektrische bekrachtiging (met net voldoende gewicht en gevoel), die uitgestippelde lijn ook zonder noemenswaardige koetsrol of andere drama aan te houden en tegelijk toch ook te voorzien in een vergevende dein zodat dat tempo zich niet wreekt op het comfort. Enkel bij korte oneffenheden aan lage snelheid hebben we de ophanging betrapt op wat licht gestuiter. Al werd het ook dan nooit onbehaaglijk.

Rijbereik en laden Smart #5 Brabus

Dat uitgebalanceerde rijwielgedeelte maakt dan ook dat je moeiteloos en aan een deugdelijk tempo de 540 kilometer die je uit de 100 kWh (94 kWh netto) grote NMC-batterij kan puren in één ruk af kan haspelen. Of dat is toch wat de WLTP dicteert.

Op het glooiende testtraject door de Douro-vallei zouden wij het een dikke 450 kilometer hebben uitgezongen. Nog altijd een puik resultaat, zij het dat dat gekoppeld zit aan een best stevig verbruik van dik 25 kWh per 100 kilometer. Maak je geen illusies, veel lager zal je dat niet krijgen. Dat mooie snoetje komt immers met een best hoge Cx van 0,32. 

Review Smart #5 Brabus

Al hoeft dat geen drama te zijn. Smart voorzag zijn #5 van een 800 volt-architectuur waardoor je tot 400 kW kan snelladen. De batterijcapaciteit terug bijladen van 10 naar 80 procent zou zodoende maar 18 minuten mogen duren. Op wisselstroom kan je terugvallen op 22 kW waardoor diezelfde oefening na 5,5 uur achter de rug zou moeten zijn. Het hoeft allicht niet gezegd dat ook dat uitmuntende resultaten zijn binnen het premiumbestel van het C-segment.

Prijs Smart #5 Brabus

Branie waar Smart in deze dan wel 61.700 euro voor in ruil wil. Yep, eveneens in lijn – en zelfs wat hoger – dan wat vergelijkbaar gerief bij de gevestigde waarden moet kosten. Met dat verschil dat op de metaalkleur en een trekhaak na (een sleepkogel waar je trouwens tot 1,6 ton aan mag hangen) er geen bijkomende opties meer te bestellen vallen op de #5.

    • Smart #5 Pro: vanaf 46.700 euro
    • Smart #5 Pro+: vanaf 51.700 euro
    • Smart #5 Premium: vanaf 56.200 euro
    • Smart #5 Pulse: vanaf 56.200 euro
    • Smart #5 Summit Edition: vanaf 57.700 euro

Verdict Smart #5 Brabus

Hoe langer we met de #5 onderweg waren, hoe meer vakjes hij wist af te vinken. Zaken die er in dit segment bovendien ook allemaal toe doen. Een premium uitstraling? Check. Elektronische luxe? Check. Sensationele prestaties? Check. Het nodige praktische gemak? Check. Voldoende autonomie? Check. Waarbij je dat rijbereik bovendien ook nog eens pijlsnel terug aangevuld krijgt.

We hebben echt ons best gedaan, en met de nodige journalistieke ernst gezocht naar eventuele manco’s. Maar die spijkers lagen op zo laag water dat ze het vermelden niet waard zijn. Het zou dan ook zomaar kunnen dat we net hebben kennisgemaakt met een nieuwe David in staat om de Goliath’s in deze klasse een serieus pak voor de broek te geven.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In dit artikel : Smart, Smart #5

Journalist AutoGids/AutoWereld

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker