Korte tests
Mercedes-AMG 53 GLE Coupé: Driekwart-AMG

Zich aanmelden
Wachtwoord vergeten?
×Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.
Onze vergelijker laat je toe om tot 3 auto's tegelijkertijd te vergelijken en 9 vergelijkingen in je mandje te bewaren.
Sleep en verplaats een voertuig vanuit uw winkelmand naar één van de 3 posities hierboven om de vergelijking te maken
Nooit eerder hadden kleine wagens zo sterk de wind in de zeilen. Zelfs in Duitsland, traditioneel het land van de krachtige berlines, winnen ze zienderogen terrein. De grote Europese metropolen zijn belangrijke markten geworden voor Smart: in Keulen is er een Smart per honderd inwoners, in Rome zelfs een per veertig inwoners, en dat in de hoofdstad van het land dat de Cinquecento voortbracht. China is vragende partij, net als de Verenigde Staten. De Smart I en II kenden echter weinig succes in deze twee grote landen door de langzame, schokkerige, verouderde en allesbehalve perfecte 'single-clutch'-transmissie. Een alternatief was er niet. Daar brengt de nieuwe, derde generatie nu verandering in: ze debuteerde enkele maanden geleden met een uitstekende handgeschakelde vijfversnellingsbak. De constructeur koestert echter vooral grote verwachtingen voor de nieuwe twinamic-transmissie met dubbele koppeling van Getrag-origine, die de Belgische invoerder als optie aanbiedt op de Fortwo 66 kW en Forfour 52 kW.
De DCT-transmissie maakt de Fortwo met 66 kW (turbo) 25 kilogram zwaarder en de Forfour met 52 kW (atmosferisch) 50 kilogram. Bij de sprint van 0 naar 100 km/h toont de twinamic zich in beide gevallen een seconde trager dan de overeenkomstige handgeschakelde versie: respectievelijk 11,3 tegenover 10,4 en 16,9 tegenover 15,9 seconden. Het gemiddelde verbruik bleef echter ongewijzigd (ongeveer 4,2 l/100 km). De schakelhendels worden als optie aanboden in het Sportpakket. Zoals bekend, is deze derde Smart-generatie (en het eerste echt nieuwe model) gebaseerd op een vierdeursberline met vier plaatsen, ontwikkeld in samenwerking met Renault. De Forfour is niet meer of minder dan een lange versie (621 millimeter langere wielbasis, 800 millimeter langer in het totaal) van de nieuwe Fortwo. Die strikte tweezitter blijft een exclusiviteit van Smart en heeft nagenoeg dezelfde wielbasis (1.873 millimeter) en lengte (2.695 millimeter) als zijn voorganger. Door de wielkasten volledig te integreren in het koetswerk, werd hij echter wel 104 millimeter breder. Dat vertaalt zich in 10 centimeter extra elleboogbreedte, een welkome evolutie voor de Smart, die zo een nog betere verhouding buitenafmetingen/interieurruimte kan voorleggen.
Samen met de twinamic-transmissie wordt ook de turbomotor van 898 cm³ gelanceerd, goed voor een vermogen van 66 kW/90 pk. Hij geeft de Smart de soepelheid, de acceleraties en de topsnelheid (155 km/h) van een volwaardige kilometervreter. De atmosferische motor van 999 cm³ (52 kW/71 pk) moet je wellicht wat meer aanporren. Dat doe je echter automatisch met de nieuwe gerobotiseerde twinamic met dubbele koppeling, die qua werkingskwaliteiten mijlenver verwijderd staat van de 'bruuske traagheid' van de oude 'single clutch'-transmissie. Een 'launch control' heeft de twinamic niet maar volgas uit de startblokken schieten is dan ook niet zijn roeping. Voor het overige konden we hem op geen enkele fout betrappen. Voor de motor met 90 pk werd uiteraard een langere eindoverbrengingsverhouding gekozen. De feilloze gerobotiseerde zesbak is trouwens niet de enige troef van het nieuwe model: we waren al op de hoogte van de minidraaicirkel, die zowel de Fortwo als de Forfour een vermelding in het Guinness Book opleverde. Als je weet dat het zoeken naar een parkeerplaats in de stad verantwoordelijk is voor 30 procent van de bedrijfstijd van verbrandingsmotoren, kun je je stadswagen maar beter oordeelkundig kiezen. Ook het vermelden waard is de enorme vooruitgang die de ophanging heeft geboekt: ze vlakt de meeste problemen van het vorige model uit (ruw stampen, weinig homogeen onderstel, wat inerte voortrein). Alleen het stuur blijft bij hoge snelheden voor verbetering vatbaar, in de zin dat het ontbreken van een duidelijke centreerneiging de auto gevoeliger maakt voor bruuske luchtverplaatsingen. Extreem wordt het echter nooit.
De basisprijzen van de Smart geven onmiddellijk aan dat de ontwikkelingskosten voor een veilige en comfortabele auto niet evenredig zijn met zijn lengte. In twinamic-uitvoering beginnen de prijzen bij 13.400 euro voor de Fortwo met 66 kW/90 pk en bij 13.548,37 euro voor de Forfour met 52 kW/71 pk. De optionele transmissie kost dus 1.300,75 euro op de eerste en 1.448,37 euro op de tweede. Smart richt op een premium-publiek en mikt op uitgebreide personaliseringsmogelijkheden: vier uitrustingsniveaus (Pure, Passion, Prime, Proxy), te combineren met tweekleurige koetswerken voor een totaal van veertig combinaties.
Sinds de Toyota IQ met drie plaatsen uit de catalogus werd geschrapt, is de Fortwo opnieuw de enige tweezitsstadswagen. De Forfour richt zijn pijlen voornamelijk op de VW Up, een heel conventionele voorwielaandrijver.
De twinamic-transmissie sluit perfect aan bij de stadsroeping van de Smart en versterkt ze. Voeg daar nog de turbomotor aan toe en je krijgt een kleine stadswagen die zich bij lange ritten opwerpt als een aangename, comfortabele en veilige allesdoener.
In dit artikel : Smart, Smart Fortwo , Smart Forfour