Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Tesla Model X P100D : Indrukwekkend op alle vlakken

Geschreven door David Leclercq op

Tesla blijft een voortrekker op het gebied van volledig elektrisch aangedreven auto’s. Zeker met de Model X, die uitpakt met verbluffende prestaties, maar ook mee-surft op de golf van SUV’s.

Prijs
NB
  • Score redactie 15.23 /20

Tesla is qua marktwaarde in 2017 de grootste Amerikaanse autogroep geworden (51,56 miljard dollar), vóór General Motors (50,26 miljard) en Ford (44,84 miljard). Paradoxaal genoeg, want het merk van de charismatische miljardair van Zuid-Afrikaanse origine Elon Musk bouwt slechts 84.000 auto’s per jaar, heel wat minder dus dan GM (10 miljoen) of Ford (6 miljoen). Heeft de waarde van Tesla dan te maken met de financiële soliditeit en de rentabiliteit van de constructeur van volledig elektrische voertuigen? Ook dat is niet het geval: de eerste drie maanden van 2017 verloor het bedrijf opnieuw 330,3 miljoen dollar (tegenover 282,3 miljoen een jaar eerder), terwijl het zakencijfer in diezelfde periode nochtans met 76,5 procent toenam (tot 2,7 miljard dollar) dankzij een stijging van de verkoop met 64 procent.

Wat is dan wél de verklaring? Eenvoudig: de investeerders blijven ondanks alles op Tesla wedden. Klaarblijkelijk zijn ze gerustgesteld door de beloftes dat de planning zal worden nageleefd voor de Model 3, waarvan nu al verwacht wordt dat hij de verkoop zal doen exploderen (tot 1 miljoen stuks in 2020), terwijl ze overtuigd blijven van de andere activiteiten van Tesla (zonneleien, thuisbatterijen of aankoop van groene energie via de producent SolarCity). Hoe dan ook, in afwachting van de Model 3 (2018), de compacte SUV Model Y (2020) en zelfs een vrachtwagen (september) buigen we ons over een van de enige twee modellen uit de catalogus, met name de Model X, die meesurft op de populariteit van SUV’s, met zijn zeven zitplaatsen de kaart van de gezinnen speelt én de aandacht trekt met zijn vleugeldeuren.

  • Ogenblikkelijk vermogen, ongeziene prestaties
  • Verbazend compromis comfort-weggedrag
  • Uitgebreide interface, connectiviteit
  • Originele Falcon-deuren, toegankelijkheid
  • Echte gezinswagen, binnenruimte, 7 plaatsen
  • Buitensporige prijs, afwerkingsdetails
  • Buitensporig gewicht (2,6 ton)
  • Uitrustingslacunes (wifihotspot, inductielader gsm)
  • Soms onhandige Falcon-vleugeldeuren
  • Nog beperkt rijbereik, energievretende verwarming

In dit artikel : Tesla, Tesla Model x

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker