Toen Volkswagen in 2021 op de proppen kwam met de R-variant van zijn Golf, dan was die 320 pk en 420 Nm sterk. Amper meer dus dan wat de Clubsport toen op het asfalt dropte. Vandaag perst onze R echter 333 pk uit zijn 2 liter-TSI (het koppel is nog altijd 420 Nm). Een stijging van 13 pk dus… al had de R dat vermogen eigenlijk ook al in 2022 en 2023.
Volkswagen lanceerde in die jaren respectievelijk de 20 Years Edition en de R 333. Beide exclusieve versies die het dus al deden met de cavalerie waar de R nu standaard wordt mee uitgerust. Ga je voor de Black Edition – wat vandaag het specialleke is in de R-line up – dan neem je ook de zwarte 19 duims Estoril-velgen van die gelimiteerde reeksen over.
Waardoor, vreemd genoeg, de optionele gesmede en 20 procent lichtere Warmenau-wielen eigenlijk een groter verschil etaleren met de pre-facelift dan dat specfieke Black Edition-lichtmetaal.
Concept Volkswagen Golf R
Nu goed, iedereen die het huis wat kent, weet dat Volkswagen gruwt van al te grote veranderingen. Dus was al duidelijk bij de overstap van de gewone Golf 8 naar diens 8.5-opvolger en dat wordt in deze louter bevestigd door de R-versie. Er is een wat scherper design en andere lichtunits, de luchthappers in de voorbumper zijn nieuw en het VW-logo in de grille licht voortaan op.

Waarmee we aan de buitenkant zo goed als rond zijn. Eenzelfde verhaal binnenin waar je de vernieuwing dient te herkennen aan het nu 12,9 duim grote aanraakscherm en het herwerkte infotainment dat erachter draait. Herwerkt als in een andere intuïtievere structuur.
Rijgedrag Volkswagen Golf R
Inhoudelijk is alles hetzelfde gebleven, waardoor je via de display nog altijd de Drift- of de Special-modus kan activeren. Als deel van het R-Performance Pack (optioneel op de gewone R, standaard op de Black Edition) wordt bij dat eerste programma de torque vectoring van de vierwielaandrijving zodanig bijgestuurd dat het buitenste achterwiel het grootste deel van het vermogen krijgt toebedeelt waardoor – in combinatie met een milder optredend ESP – de kont in overstuur wordt gedwongen.
De Special-setting is er dan weer eentje specifiek voor de Nürburgring, waarbij de adaptieve dempers van het DCC een lichtjes andere afstelling krijgen zodat de wielen te allen tijde contact houden met het soms wispelturig deinende asfalt van de Groen Hel. Zoals dat dus voor de facelift ook zo was.

Het verschil zit hem dan ook in details, nuances die wij alleszins niet echt gewaar geworden zijn. Wat ook niet perse hoefde. De R is altijd al onze favoriete Golf geweest, in de zin dat hij van de familie degene is die het meest van alle markten thuis is. Gewoon comfortabele door een zone 30 pruttelen of keihard een bocht rondzwiepen (met een haast grenzenloze grip) de R draait er zijn hand niet voor om. Toen niet, nu niet.
Wat maakt dat de grootste verandering de cijfertjes zullen zijn onderaan de factuur. Met zijn vanafprijs van 59.430 euro is die immers flink duurder geworden.
Conclusie Volkswagen Golf R
Een winnend team moet je niet veranderen, dat moet je vertrouwen geven en bestendigen. Exact dus wat Volkswagen heeft gedaan met zijn R. Een kleine lifting, het hogere vermogen van eerdere exclusieve reeksen standaard maken en verder vooral afblijven van wat de R zo’n briljante hot hatch maakt.
Te weten, de spreidstand die deze hete Golf te berde brengt tussen zijn dagelijkse inzetbaarheid en de hooliganeske exploten van het weekend. Nu nog dat spaarvarken voldoende vetgemest krijgen.