Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Uw Facebook-account is niet verbonden aan een account op de site. Schrijf je van tevoren in

Als u zich net hebt geregistreerd bij Facebook, laadt u de pagina over enkele ogenblikken opnieuw terwijl uw registratie volledig is geactiveerd.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Vergelijkende test / Welke kiezen: Fiat 600 vs. Ford Puma vs. Opel Mokka vs. Renault Captur vs. Suzuki Vitara

Geschreven door Olivier Maloteaux op

Ook kleine SUV’s met benzinemotor rekenen hoe langer hoe meer op een beetje elektrische ondersteuning om hun verbruik en CO2-uitstoot te drukken. Wat dat in de praktijk oplevert? We zochten het uit in deze grote vergelijkende test tussen vijf ‘mildhybride’ vertegenwoordigers. Tekst: Olivier Maloteaux |

Het segment van de ‘kleine’ SUV’s heeft de wind in de zeilen, en de verbrandingsmotor is er nog koning: de puur elektrische af­geleides zijn voor veel klanten simpelweg te duur, en zelfs voor de full hybrid-varianten (voor zover die al bestaan) moet stevig in de buidel worden getast. Wil je toch wat brandstof besparen én het qua aanschafprijs redelijk houden, dan schiet er nog één optie over: een mildhybride of MHEV.

Een doorgaans veel eenvoudiger (en dus minder duur) stukje techniek dan een volwaardige hybride, dat ons verkocht wordt als ‘het beste van twee werelden’. De idee is om de kinetische energie bij het vertragen op te slaan en die later te gebruiken om een kleine elektroboost te geven aan de verbrandingsmotor. Op die manier hoeft die laatste minder hard te werken en verbruikt hij dus ook minder.

Tot daar de theorie, maar wat levert dat nu op in de praktijk? Daarvoor deden wij de test met vijf kleine SUV’s, die door hun formaat ergens tussen stadsauto en middenklasser vallen. Ze zijn allemaal korter dan de 4,29 meter van een Volkswagen Golf, maar combineren dat wel met de hoogte en de ­gesmaakte looks van een SUV.

Want voor alle duidelijkheid: het succes van de SUV neemt in ons land nog altijd alleen maar toe: de voorbije maanden was dit koetswerk­type goed voor meer dan 60 procent van alle nieuw ingeschreven auto’s, en daarmee populairder dan de break of de hatchback. Waarbij naast de middelgrote modellen vooral ook de kleine SUV’s gegeerd zijn. Precies het soort auto’s dat we hier verzameld hebben dus.

En de deelnemers zijn...

De eerste van ons kwintet is de Fiat 600, een model dat uit 2023 stamt en zijn ­familieverwantschap niet onder stoelen of banken kan steken – enigszins oneerbiedig zou je kunnen stellen dat hij er een beetje uitziet als een opgeblazen 500. Bij Fiat zijn ze duidelijk meesters in camouflage­technieken, want onder dat koetswerk schuilt in dit geval een Franse basis: de 600 staat op het CMP-platform, dat oorspronkelijk werd bedacht voor modellen uit de PSA Peugeot-Citroën-groep.

Intussen dient die technische architectuur echter voor heel wat merken en modellen uit het Stellantis-universum, inclusief de hier eveneens vertegenwoordigde Opel Mokka. De Duitser (die in 2021 uitkwam en zopas gefacelift werd) ziet er echter compleet anders uit: in plaats van de Italiaanse rondingen kiest hij voor gestrekte lijnen – kijk maar naar die puntige neus en de vouwen die over zijn motorkap lopen, een verwijzing naar de eerste generatie Manta uit de vroege jaren zeventig.

De Ford Puma en Renault Captur kwamen eind 2019 zowat gelijktijdig op de markt, en werden in 2024 ook zowat gelijktijdig opgefrist. In het geval van de Puma moet je echter al twee keer kijken om de uiterlijke wijzigingen te zien – het meest opvallende is nog dat het merklogo verhuisde naar het radiatorrooster.

Bij de Captur is het verschil daarentegen meteen duidelijk, zeker vooraan, waar we voortaan de neus zien van de recentere SUV’s van het merk, zoals de Scenic en de Symbioz. Tot slot hebben we nog de Suzuki Vitara: hoewel ook die vorig jaar nog een kleine opfrisbeurt kreeg, kan die niet verbergen dat de Japanner intussen al tien jaar meedraait. 

Foto’s: Jonathan Godin

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker