Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Eerste test / VIDEO – Porsche 911 GT2 RS: explosief requiem

Geschreven door David Leclercq op

Het laatste eerbetoon aan generatie 991 van de Porsche 911, de GT2 RS, is een explosief slotboeket geworden. 700 pk en 750 Nm die de achterwielen alleen moeten verteren. En als bonus hebben we een filmpje van een rit met Walter Röhrl…

Prijs
NB

Het concept

Zoals altijd kondigt de komst van een GT2 het einde aan van een 911-generatie. De nieuwe GT2 RS neemt de fakkel over van de GT2 ‘993’ uit 1996 (430 pk), gevolgd door de ‘996’ (462 pk) en de ‘997’ (530 pk). Uiteraard levert hij geen half werk: zijn flat-six hoest 700 pk en 750 Nm op, waarmee deze 911 een echte supercar wordt. Het bewijs: 2,8 seconden voor de sprint van 0 naar 100 km/h, 8,3 seconden voor 200 km/h op de teller staat, een (begrensde) topsnelheid van 340 km/h en, vooral, een nieuw ronderecord voor straatauto’s op de grote noordelijke lus van de Nürburgring, met een tijd van 6 minuut 47,3 seconde. Laat het volgende even bezinken: dat is 10 seconden sneller dan de machtige 918 Spyder met zijn 887 pk.

  • Monsterachtig vermogen
  • Uniek karakter
  • Ondanks alles nog steeds precies
  • Vermogen niet bruikbaar op de openbare weg
  • Beperkt comfort
  • Prijs

Wat er verandert

Uiteraard onderging de GT2 RS een heel specifieke behandeling, vooral dan aan zijn motor, die het hier tot 700 pk schopt. Dat is 80 pk meer dan de vorige GT2 RS uit 2010. Het koppel piekt op 750 Nm, even veel als de huidige 911 Turbo S, maar de overdrukmodus van de turbo’s (overboost) is hier maar een paar seconden langer beschikbaar. Om tot dergelijke cijfers te komen hebben de motoringenieurs de turbo’s met variabele geometrie vergroot en de radiatoren geoptimaliseerd en verplaatst. Het maximumtoerental is opgetrokken tot 7.200 o/m en Porsche past hier voor het eerst watersproeiers boven de intercoolers toe wanneer de motor zwaar wordt belast. De bedoeling daarvan is om de temperatuur van de inlaatlucht te stabiliseren (en zelfs met 20 graden af te koelen) om maximale prestaties te kunnen garanderen onder alle omstandigheden.

De uitzonderlijke prestaties zijn ook het gevolg van een doorgedreven jacht op overtollig gewicht. In vergelijking met de Turbo S slankt hij 116 kilo af (geen airco, PCM of vierwielaandrijving meer, Gorilla-glas, titanium uitlaat, magnesium dak,…), of zelfs 146 kilo met het optionele Weissach-pakket (28.967 euro zonder rolkooi), dat bestaat uit schakelhendels, een dak, stabilisatorstangen en koppelstangen die allemaal in koolstofvezel zijn gemaakt, maar ook uit magnesium velgen, die meteen het niet-afgeveerde gewicht verlagen.

De GT2 RS is trouwens de eerste straatauto van Porsche die volledig gebruik maakt van Unibal-lagers – op de GT3 is dat slechts gedeeltelijk. Dat is om elke reactietijd of inertie uit te vlakken, hoe beperkt ook. De rest van de ingrediënten zijn gekend van de GT3 of de 911 Turbo S, al is de afstelling van alles uiteraard heel verschillend: vierwielsturing en PASM standaard, lichtere veren en een volledig variabel sperdifferentieel dat onvermijdelijk met de PDK-versnellingsbak wordt gecombineerd.

Hoe hij rijdt

De GT2 RS maakt indruk. Ook in het interieur, waar de stoelen in koolstofvezel de sfeer bepalen. Draai de sleutel om in het contact en de zescilinderboxer verspreidt een dof en diep geluid dat gepaard gaat met een forse stoot gas. Het wordt je meteen duidelijk: de GT2 RS is radicaal. De eerste meters tonen dat de auto volgzaam kan zijn, maar niet comfortabel, ondanks het PASM. We duwen het gaspedaal een beetje in en worden van onze sokken geblazen: de versnellingsbak schakelt terug en de flat-six klimt in de toeren en brult het uit terwijl de inzittenden in hun stoel worden gedrukt. Wat een woest monster… Het vermogen komt namelijk zonder enige waarschuwing vrij en met zoveel kracht moet je het gaspedaal omzichtig bedienen. Het potentieel is eigenlijk onbruikbaar op de openbare weg, of toch bij een dynamische rijstijl.

Op het circuit van de Algarve in Portimao, dat tegelijk snel en technisch is met veel blinde bochten en verkantingen zijn we op gunstiger terrein. Het is 5 kilometer lang, maar je verslindt het aan een gigantisch tempo dankzij het bijna overmatige vermogen, dat deze GT2 RS op slechts een paar tiental meter tot ver boven de 200 km/h stuwt. Kortom, je moet altijd goed doseren en de auto met zachtheid behandelen. Hij springt namelijk wat, zoekt grip – kan ook moeilijk anders met 750 Nm op enkel de achterwielen. De GT2 RS blijft vrij evenwichtig op de grens en relatief stabiel, met dank aan de vierwielsturing, maar enkel als je hem zuinig behandelt.

Als hij wat schokkeriger of minder vloeiend wordt bestuurd, moet je heel snel zijn aan het stuur om het eventuele gripverlies of de zijsprongen te ondervangen die steeds vaker opduiken naarmate je het volle vermogen van de zescilinder oproept. Het kundige chassis reageert trouwens binnen de milliseconde. Volgens Walter Röhrl is deze 911 GT2 RS zelfs moeilijker om te besturen dan de 918 Spyder op dit terrein. Als hij het zegt… Je voelt je in elk geval meer één met deze extreme sportwagen dan met om het even welke andere 911, zelfs de GT3. Maar laat je aandacht niet verslappen, vooral wanneer de rijhulpsystemen zijn uitgeschakeld, zo levendig en scherp zijn de reacties.

Budget & uitrusting

291.706,8 euro: dat is wat je mag ophoesten voor een GT2 RS, uiteraard zonder Weissach-pakket. Om maar te zeggen dat je een forse bankrekening moet hebben. En met een CO2-uitstoot van 269 g/km zal je ook fors mogen betalen bij het inschrijven. Al trekt het cliënteel van dit soort auto’s zich daar ongetwijfeld weinig van aan.

Ons verdict

De GT2 RS vereeuwigt de traditie van extreem krachtige 911’s en betekent een nieuwe stap op het vlak van prestaties. Maar ook qua rijvaardigheidvereisten van de bestuurder. Hij is niet gevaarlijk, maar vergt ervaring. Een GT3 is daardoor veel gemakkelijker onder de knie te krijgen, want je kan de motorreserves in de meeste gevallen ten volle benutten. Hier is dat een pak ingewikkelder.

Beleef hier een rondje op het circuit van Portimao met Walter Röhrl aan het stuur: 

 Walter Röhrl geeft (in het Engels) commentaar op de 911 GT2 RS 2018:

 

In dit artikel : Porsche, Porsche 911

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker