Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Detailtests / Renault Twingo Electric : Geruisloos orgelpunt

Geschreven door Laurent Blairon op

De Twingo, al bijna drie decennia een ster onder de stadsauto’s, is aan zijn laatste jaren bezig. Zijn ultieme evolutie zal deze volledig elektrische ‘R80’-versie zijn, die de kleine Fransman wellicht geschikter dan ooit maakt voor het drukke stadsverkeer.

Prijs
NB
  • Score redactie 14.48 /20

Wat een weg is er afgelegd tussen de eerste Renault Twingo uit 1992 en deze elektrische afgeleide van de derde generatie. Met bijna vier miljoen verkochte exemplaren is deze Franse stadsauto al decennialang een vaste waarde in het straatbeeld. Hoewel hij oorspronkelijk werd uitgedacht voor een jong publiek, wist hij door zijn sympathieke karakter alle leeftijdscategorieën te verleiden.

Maar het is mooi geweest, vinden ze bij Renault, dat er geen geheim van maakt dat het de pagina wil omslaan: de huidige Twingo wordt meteen ook de laatste. Grote baas Luca de Meo kondigde dat officieel aan, met als koel en rationeel argument dat “het spel nu eenmaal zo in elkaar zit”. Lees: het is niet meer rendabel een kleine stadsauto van 3,60 meter te bouwen zonder de hulp van Daimler, dat binnenkort de productie van zijn Smart Forfour – de bloedbroeder van deze Twingo – naar China verhuist.

In afwachting, en mede onder druk van de uitstootnormen, werd het Twingo-aanbod al ingeperkt: de drukgevoede TCe is verdwenen, enkel de atmosferische 1.0 SCe met 65 pk staat nog in de catalogus, altijd met manuele versnellingsbak. Toch mag de Twingo nog één keer in de spotlights staan, met deze nieuwe, volledig elektrische versie die in alle stilte nog even doorgaat en de overgang verzekert naar de volgende instap-Renault, de neo-R5, die gepland is voor 2023-2024.

  • Talentrijke stadsauto
  • Levendige en koppelrijke motor
  • Coherent batterijformaat
  • Verhouding prijs-uitrusting
  • Ouderwetse details (contactsleutel, handremgreep)
  • Beperkte veiligheidsuitrusting

In dit artikel : Renault, Renault Twingo

Redactiesecretaris/eindredacteur/testrijder AutoGids

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Tests

Onze tests

Stockwagens

Stockwagens in de kijker

Tweedehands

Tweedehandswagens in de kijker