Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / De vijf vetste straatwagens van Williams F1

Geschreven door Klaas Janssens op 03-12-2021

De afgelopen week ruilde Sir Frank Williams het tijdelijke voor het eeuwige. Onder de banier van Willams Advanced Engineering was zijn legendarische F1-team ook betrokken bij de ontwikkeling van sportwagens voor de openbare weg. Een overzicht van de vetste vijf.

We associëren Frank Williams in de eerste plaats met het gelijknamige Formule 1-team, waarmee hij 16 F1-wereldtitels wist te verzamelen. Maar onder de banier van Williams Advanced Engineering is/was de Britse constructeur ook betrokken bij enkele sportwagenprojecten voor de openbare weg.

1. RENAULT CLIO WILLIAMS (1993)

Renault Clio Williams

Als motorleverancier van het Williams-team beleefde Renault hoogdagen in de Formule 1. Dat engagement leidde in 1993 tot de Clio Williams, een nog straffere versie van de reeds behoorlijk straffe Clio 16S. Onder de motorkap lag een tot 150 pk en 175 Nm opgevoerde 2 liter-benzinemotor, goed voor een sprintje van 0 tot 100 km/u in minder dan 8 seconden en voor een topsnelheid van 216 km/u.

De Renault Clio Williams hulde zich in de koetswerkleur Blue Sport, droeg goudkleurige velgen en kreeg een speciale onderstelset-up met breder spoor en dikkere stabilisatorstangen. Aanvankelijk ging het om een tot 2.500 stuks beperkte, genummerde oplage. Uiteindelijk zouden er 12.000 exemplaren van de productieband rollen.

2. JAGUAR C-X75 (2010)

Jaguar C-X75

In 2010 werd de Jaguar C-X75 voorgesteld op het Autosalon van Parijs. De hybride supersportwagen werd ontwikkeld in samenwerking met Williams Advanced Engineering en zou een tot 250 exemplaren beperkte oplage krijgen, maar die productieversie zou in extremis geschrapt worden.

Best jammer, want de hybride aandrijflijn die een 1,6 liter-krachtbron combineerde met twee elektromotoren, ontwikkelde 862 pk. In 2015 krijgt de Jaguar C-X75 nog een hoofdrol in de James Bond-langspeelfilm "Spectre".

3. Nissan GT-R Nismo N Attack Package (2013)

Nissan GT-R R35 N Attack Package

Elke Nissan GT-R van de R35-generatie weet zijn weg op de Norschleife van de Nürburgring, maar op zoek naar die laatste paar seconden ging de Japanse constructeur alsnog aankloppen bij Williams Advanced Engineering, op zoek naar wat F1-knowhow die de Nissan GT-R nog wat sneller zou kunnen maken.

Het resultaat? Het N Attack Package, een resem aerodynamische wijzigingen die razendsnel nog wat sneller maken. 

4. Singer DLS (2018)

Singer DLS

DLS staat voor Dynamics Lighweight Study en verwijst naar een door Singer ontwikkelde restomod op basis van de Porsche 911. Achterin ligt een door Williams Advanced Engineering ontwikkelde boxermotor. Een luchtgekoeld blok met een cilinderinhoud van 4 liter, goed voor 500 pk bij 9.000 toeren per minuut. De achterwielen worden aangedreven via een manuele zesversnellingsbak van Hewland-makelij.

Let op de speciale luchtsleuven in het achterruitje en op de opengewerkte achterzijde, die moeten verhinderen dat de luchtgekoelde zespitter gaat oververhitten. Bij de ontwikkeling van deze op maat van de DLS gebouwde boxermotor kregen Singer en Williams de hulp van niemand minder dan Hans Mezger, de legendarische Porsche-ingenieur die onder meer meewerkte aan de eerste 911-generaties, aan de waanzinnige 917/30 en aan de TAG-turbomotor van de McLaren MP4/2.

5. Aston Martin Rapide E (2019)

Aston Martin Rapide E

De Aston Martin Rapide E moest het eerste elektrische productiemodel van het merk zijn en tegelijk een soort uitgebreid testprogramma vormen voor toekomstige modellen, waarbij de eigenaars van de elektrische vierdeurs data door zouden sturen naar de fabriek.

De in samenwerking met Williams Advanced Engineering ontwikkelde Rapide E zou over een elektrisch aandrijfgeheel beschikken dat 610 pk en 950 Nm sterk zou zijn, het batterijpakket had een capaciteit van 65 kWh en beloofde een rijbereik van ongeveer 320 kilometer. Maar alweer werd de stekker in extremis uit het project getrokken.

BONUS TRACK: LOTUS EVIJA (2023)

Lotus Evija EV

Williams Advanced Engineering is ook betrokken bij de ontwikkeling van de Lotus Evija, een elektrische hypercar die vier elektromotoren in stelling brengt die een piekvermogen van 2.000 pk beloven. De sprint van 0 naar 300 km/u zou niet meer dan 9 seconden in beslag nemen!

 

 

 

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten