Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuwigheden / Verwachte modellen voor 2022: van Aiways tot Audi

Deel 1 van ons overzicht van de nieuwe modellen die we in 2022 verwachten, van Aiways tot en met Audi.

Aiways

Het lijkt wel het Chinese Tesla: het elektrische Aiways is een zuivere start-up, die zichzelf omschrijft als een “specialist in individuele mobiliteit”, eerder dan als een ‘gewone’ autoconstructeur.

We weten dat het Chinese merk naast de U5 nog een ander model heeft voorgesteld: de coupé-SUV U6. Cardoen, dat de wagens van Aiways invoert, kon echter nog niet bevestigen of die U6 ook bij ons zal worden verkocht.

Verwacht in 2022: Aiways U6

Komt de U6 naar België of niet? Op die vraag moeten we u het antwoord schuldig blijven, al achten we de kans groot dat het antwoord op die vraag positief is. Deze coupé-SUV neemt de technische basis van de U5 over, maar krijgt een meer geprofileerd koetswerk, een licht hertekend interieur (dat ook een navigatiesysteem zou omvatten), een krachtigere motor en grotere batterijen. De constructeur kondigt eveneens een geavanceerd autonoom rijhulpsysteem aan, dat wordt ontwikkeld in samenwerking met LIDAR-specialist Hesai Technology. Meer informatie volgt in de komende maanden…

2022 - Aiways U6 - Moniteur Automobile

Alfa Romeo

Het is de laatste tijd maar stilletjes bij Alfa Romeo. Het merk heeft momenteel maar twee, niet meer piepjonge modellen in de catalogus. De aflossing komt echter langzaam maar zeker in het vizier.

Op sportief vlak verwelkomt het F1-team Alfa Romeo Racing Orlen in 2022 de Finse coureur Valtteri Bottas, maar ook Guanyu Zhou (22 jaar), de eerste Chinese Formule 1-rijder ooit. Die gebeurtenis is even belangrijk op marketingvlak als op sportief vlak: “Guanyu Zhou wordt een bevoorrechte toegangspoort voor de Chinese markt, die een belangrijke rol speelt in de toekomstplannen van Alfa Romeo”, aldus een enthousiaste Jean-Philippe Imparato, algemeen directeur van het merk met het klavertje vier.

Op productvlak noteren we de nieuwe speciale reeks ‘Estrema’ van de Giulia en de Stelvio, maar de grote nieuwigheid is uiteraard de komst van de nieuwe kleine SUV Tonale, die nog enkele maanden op zich zal laten wachten.

Verwacht in 2022: Alfa Romeo Tonale

De langverwachte Tonale zit er eindelijk aan te komen. De gelijknamige conceptcar werd al voorgesteld in de lente van 2019, maar de lancering van de productieversie werd keer op keer uitgesteld. In 2022 is het dan toch zover, al zal het vermoedelijk pas iets voor de zomer zijn. Deze SUV, die zich onder de Stelvio positioneert, is ongeveer 4,40 meter lang en rust op het platform van de Jeep Compass. Alfa Romeo voorziet ook in een oplaadbare hybrideversie, waardoor de Tonale de eerste ‘plug-in’ van het merk wordt.

2022 - Alfa Romeo Tonale - Moniteur Automobile

Alpine

Het sportieve merk van de Renault-groep steunt nog steeds op één enkel model: de heerlijke A110, die licht werd herzien voor het nieuwe jaar. 

In de autosport heeft het Alpine F1 Team bevestigd dat Fernando Alonso in seizoen 2022 opnieuw een duo zal vormen met de Fransman Esteban Ocon. Op productvlak kunnen we al vertellen dat Alpine in het eerste trimester van 2022 een nieuw modeljaar van het A110-gamma lanceert, met een nieuwe naamgeving en enkele technische evoluties.

Verwacht in 2022: Alpine A110 (facelift)

Het A110-gamma evolueert voor 2022 en krijgt nieuwe namen: het omvat voortaan de modellen A110 (het equivalent van de oude ‘Pure’ met 252 pk), de A110 GT (equivalent van de oude Légende, met een tot 300 pk opgevoerde motor) en de A110 S. Die laatste beschikt eveneens over 300 pk, maar ook over een specifiek sportonderstel en kan voortaan worden geschoeid met semi-slickbanden, een vaste achtervleugel en een F1-lamel in carbon vooraan. De GT en S sprinten in 4,2 seconden van 0 naar 100 km/u. Nog een belangrijke wijziging: het vaak bekritiseerde multimediasysteem wordt intuïtiever en is voortaan compatibel met Apple CarPlay en Android Auto.

2022 - Alpine A110 - Moniteur Automobile

Aston Martin

Het favoriete merk van James Bond heeft een pact gesloten met de Duitsers van Mercedes om zijn voortbestaan te verzekeren. Grote nieuwigheden zitten er niet meteen aan te komen, maar op middellange termijn hangt er elektriciteit in de lucht...

Een grote nieuwigheid valt er niet te verwachten, maar fans van het merk kunnen zich troosten met de komst van een V12 Vantage waar ze op hoopten. Op sportief vlak zal Aston Martin profiteren van het nieuwe technische reglement om orde op zaken te stellen in de Formule 1, na een seizoen ver onder de verwachtingen van de nieuwe eigenaar.

Verwacht in 2022: Aston Martin V12 Vantage

Aston Martin zou actief werken aan de ontwikkeling van een V12-versie van zijn 'kleine' sportieve coupé. De terugkeer van de V12 Vantage is immers geprogrammeerd voor 2022… tot nader order. De drukgevoede 5.2-V12 van het huis zal zich in de lichtere en compactere Vantage goed kunnen uiten. Een soort van zwanenzang voor een motor die wel eens zou kunnen verdwijnen met de komst van de Euro 7-normen.

Audi

Audi sluit 2021 af met een plaats in de top drie van de Belgische markt. Net als veel andere merken zet het merk uit Ingolstadt een tandje bij qua elektrificering, die zelfs wordt doorgetrokken naar Dakar.

In het nieuwe jaar neemt Audi een vliegende start: het merk rijdt in januari de Dakar-rally, met het prototype RS Q e-Tron, waarvan de elektromotoren worden gevoed door... een benzineslurper die als generator fungeert. Op productvlak wordt 2022 daarentegen een rustig jaar, nadat het merk in 2021 de ene nieuwigheid na de andere voorstelde. Het grootste nieuws is de facelift van de grote A8, vier jaar na zijn lancering.

Verwacht in 2022: Audi RS Q e-tron

Audi gaat Dakar 2022 te lijf met een... elektrisch model! Nu ja, strikt genomen gaat het om een seriële hybride: om de – soms 800 kilometer lange – woestijnetappes het hoofd te bieden doet dit prototype een beroep op een benzinemotor (en een tank van 300 liter) om de batterijen op te laden. De verbrandingsmotor in kwestie heeft zijn sporen al verdiend, want het gaat om de 2.0-viercilinder-turbomotor die vroeger het mooie weer maakte in de Audi’s voor het Duitse DTM-kampioenschap. De batterijen van ongeveer 50 kWh (niet meer dan in een simpele Renault Zoé dus) en 370 kilogram voeden op hun beurt twee elektromotoren afkomstig uit de Formule E. Audi heeft het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt. Laten we hopen dat de woestijn geen… zand in het eten gooit en de complexe techniek niet schaadt…

2022 - Audi RS Q e-tron - Moniteur Automobile

Verwacht in 2022: Audi A8 facelift

Audi’s limousine, die in 2017 werd gelanceerd, ondergaat voor modeljaar 2022 een – uiterst bescheiden – facelift. We merken vooral een groter radiatorrooster en geretoucheerde bumpers. De ledkoplampen bieden nieuwe functies, waaronder een betere uitlichting van mobiele werven.

Het interieurdesign verandert niet, maar er worden wel enkele nieuwe materialen geïntroduceerd, zoals de gerecycleerde microvezelstof Dinamica voor de deurpanelen en hemelbekleding. Ook werd het multimediasysteem verfijnd en meer geconnecteerd. Het motorgamma bleef nagenoeg ongewijzigd en omvat onder meer de 571 pk sterke V8-motor uit de S8. Ook de oplaadbare hybrideversie op basis van de V6-benzine maakt zijn retour, en mogelijk wordt die ditmaal wél fiscaal aantrekkelijk voor zelfstandigen en ondernemers.

2022 - Audi A8 Facelift - Moniteur Automobile

 

 

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten