Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

prototype / Audi AI:ME: de stadswagen van de toekomst

Geschreven door David Leclercq op 15-04-2019

Op het salon van Shanghai stelt Audi zijn AI:ME concept voor, die de visie van de constructeur op de elektrische en autonome stadsauto van de toekomst voorstelt.

Op het salon van Shanghai stelt Audi dus de AI:ME concept voor. Deze stijlstudie onthult de visie van de constructeur met de vier ringen op de kleine stadswagens van morgen die natuurlijk elektrisch, geconnecteerd en autonoom zullen zijn – op niveau 4 in dit geval.

Ruimte als prioriteit

Met een lengte van 4,3 meter en een breedte van 1,9 m is de Audi AI:ME zo groot als een Volkswagen Golf. Of een Audi A3. De wielbasis van 2,77 m en de hoogte van 1,52 m zorgen voor veel interieurruimte die ook komt door de minder grote elektrische architectuur (kleine elektromotor, batterijen onder de vloer). De motor zit op de achteras en ontwikkelt een vermogen van 170 pk. Elementen die ons natuurlijk doen denken aan het platform van de toekomstige elektrische Volkswagen Neo. Audi geeft niet aan of het model het MEB-platform gebruikt, maar we kunnen ervan uitgaan dat dit het geval is.

De Audi AI:ME is ontworpen als een 2+X-voertuig, in de zin dat er verschillende zetel- en opbergconfiguraties mogelijk zijn. Ofwel twee voorzetels en een grote bagageruimte, ofwel 3 of zelfs 4 zetels.

Slim met de ogen

‘Audi AI’ is de interne code voor het merk dat wijst op de aanwezigheid van talloze elektronische systemen die de bestuurders bijstaan en hen tegelijkertijd nieuwe mogelijkheden bieden om de tijd in de auto te gebruiken. De AI-systemen kunnen zo leren en denken, terwijl ze proactief en gepersonaliseert te werk gaan.

Daarom gebruik de auto communicatie- en interactiesystemen bestuurd door eye-tracking, altijd gekoppeld aan stembediening en aanraakschermen. De 3D OLED-monitor loopt over de volledige lengte onder de voorruit en de navigatie- of infotainmentmenu’s kunnen bijvoorbeeld met het oog worden geactiveerd.

Autonoom, of toch bijna

Tenslotte is de Audi AI:ME ook een autonome auto van niveau 4, wat betekent dat inzittenden tijdens de reis andere dingen kunnen doen. Hier hebben de aandrijfsystemen geen interventie van de bestuurder nodig, maar deze functie is wel beperkt tot specifieke gebieden zoals stadscentra, in dit geval, of snelwegen. Elders zal het nodig zijn om zelf over te nemen. Dit verklaart waarom er nog steeds een stuur en pedalen aanwezig zijn.

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten