Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Reportage / Zoute Grand Prix 2017: Horen, zien & ruiken

Geschreven door Johan Dillen op 11-10-2017

De Zoute Grand Prix is een feest voor alle zintuigen van de autoliefhebber. Tienduizenden bezoekers waren dan ook het eerste weekend van oktober naar Knokke afgezakt om zich te vergapen aan oldtimers en moderne GT’s.

Het regent pijpenstelen, maar op het Albertplein – Place m’as tu vu in de volksmond - in Knokke staat het volk rijendik. Met tienduizenden zijn ze van alle leeftijden naar de kustgemeente afgezakt om zich te vergapen aan oldtimers en moderne GT’s. Waarom? Omdat de Zoute Grand Prix een feest voor alle zintuigen van de autoliefhebber is.

De Zoute Grand Prix, dat is oldtimers op vrijdag en zaterdag, en GT’s op zondag. De geur van olie de eerste twee dagen, en smeulend rubber op zondag. Nostalgie en zin voor esthetiek de eerste twee dagen, gevolgd door het verlangen naar pk’s op zondag.

Paraderen

Hoewel de Zoute Grand Prix een elitair evenement is voor wie deelneemt, biedt het de gewone toeschouwer wel een ongebruikelijke toegang. Alle auto’s van de deelnemers staan opgesteld op de kustdijk, je kan er dus zo tussen wandelen, ze aanraken, ze horen starten en ze zien vertrekken. Een museum in beweging dus wat de oldtimers betreft, en de kans om een V12 van Lamborghini in het echt te horen janken in plaats van op YouTube.

Naar het precieze aantal toeschouwers had de organisatie nog het raden, maar topedities hebben al meer dan 160.000 mensen naar de Zoute Grand Prix gelokt in het verleden. Ook nu ligt dat aantal zeker boven 100.000, te oordelen aan de verkeersdrukte om na de Zoute GP Knokke te verlaten.

Koning Auto

Alleen al in cijfers maakt de Zoute GP al indruk: meer dan 200 oldtimers van voor 1965 aan de start, 206 GT’s, meer dan 100 auto’s op de Concours d’Elégance, alle luxemerken aanwezig met een stand op ofwel de kustdijk ofwel in de straten van Knokke. De lage emissiezone mag dan overal onontkoombaar worden, Knokke maakt duidelijk dat nog één weekend in het jaar de auto nog eens echt koning mag zijn.

En dan de namen: de Bugatti Chiron die de GT Tour opent, Nafi Thiam in een Auto Union/Wanderer Stromlinie en Sven Nys achter het stuur van een BMW 507, Jochen Mass en Derek Bell in een ambassadeursrol aanwezig. Alfa Romeo dat een 33 Spider Cuneo uit zijn museum haalde om hem in zijn stand op de dijk te zetten, Skoda dat de prachtige Popular Monte Carlo uit 1937 vanuit Tsjechië naar Knokke had gebracht, de Aston Martin DB5 ‘Goldfinger’ die voor de promotie van de film was gebouwd, het prototype van de BMW 507 dat BMW Classic had afgestoft, de Mercedes… het hele weekend was één lang feest voor de autoliefhebber.

Lees in de volgende Autogids onze uitgebreide reportage vanuit de buik van de Zoute Grand Prix.

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten