Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nieuw model / Cadillac Lyriq 2023: elektrische SUV op zijn Amerikaans

Geschreven door Frédéric Kevers op 22-04-2021

De Cadillac Lyriq 'modeljaar 2023' markeert de start van de overgang van de Amerikaanse constructeur naar een volledig elektrisch merk. De luxe-SUV komt in 2022 op de markt in de Verenigde Staten.

Cadillac gaat zijn elektrische SUV Lyriq, op basis van de gelijknamige conceptcar, op de markt brengen in de eerste helft van 2022. Deze volledig elektrische SUV wordt de eerste stap van de nieuwe strategie van het merk, waarbij het ook zal overschakelen naar een volledig elektrisch aanbod.

340 pk en 480 km

Om deze grote SUV aan te drijven, krijgt de Cadillac Lyriq een elektromotor van 340 pk en 440 Nm, gevoed door een batterij van 100 kWh die de auto volgens Cadillac een range van meer dan 300 mijl (480 km) zou moeten geven. Snelladen kan tot een vermogen van 190 kW aan gelijkstroom, waarmee er tot 120 km aan autonomie kan worden gewonnen in 10 munten tijd, met 314 km in een halfuur.

Thuis of aan een publieke laadpaal met wisselstroom kan de Cadillac Lyriq tot 19,2 kW bijtanken, waarmee er 84 km aan autonomie kan worden gerecupereerd in een uur tijd. Met de lader van 11,5 kW is dat nog 50 km per uur aan de stekker, wat betekent dat Cadillac een verbruik van ongeveer 23 kWh/100 km inschat.

De Cadillac Lyriq zal in eerste instantie worden aangeboden met enkel achterwielaandrijving, maar ook AWD-modellen met vierwielaandrijving staan in het vooruitzicht, zowel met dezelfde krachtbron als in krachtigere versies, al hebben we daar nog geen concrete info over.

One Pedal en Super Cruise

Met zijn Super Cruise-systeem belooft de Cadillac Lyriq een semi-autonome rijervaring; een systeem dat we al kennen van de Cadillac Escalade en dat toegelaten is op meer dan 320.000 km aan wegen in de Verenigde Staten en Canada. Rij je zelf, dan laat de elektrische SUV van Cadillac zich bedienen met één pedaal (One Pedal) waarbij het regeneratieve remsysteem de batterijen bijlaadt als je van het rechterpedaal gaat, iets dat je kan instellen via een flipper aan het stuur (Regen on Demand).

Dashboard van 33 inch

Size matters, zeker in de VS, en de Cadillac Lyriq is geen uitzondering op die regel met een interieurdisplay van liefst 33 inch! In tegenstelling tot bij de Escalade bestaat dit scherm uit één stuk, wat de Lyriq een premiumervaring moet bieden die niet altijd aanwezig was bij Cadillac de laatste jaren. Gelukkig denkt Cadillac nog aan de ergonomie met aparte bedieningselementen voor belangrijke functies als de airco, de zetelverwarming, enzovoort.

Groot formaat, kleine prijs

De Cadillac Lyriq wordt onder de grote SUV Escalade geplaatst in het modelgamma, maar het blijft een flinke wagen met een lengte van 4.996 mm, een breedte van 1.977 mm en een hoogte van 1.623 mm. Daarmee is hij ongeveer even groot als de Cadillac XT6, al kan de elektrische SUV wel rekenen op een 231 mm langere wielbasis.

Maar ondanks zijn grote omvang, blijft de prijs van de Cadillac Lyriq best regelijk. De eerste leveringen worden verwacht in de eerste helft van 2022 voor een vanafprijs van minder dan 60.000 dollar, wat minder dan 50.000 euro is, exclusief btw. Geen slechte prijs als je bedenkt dat de Audi E-Tron minstens een dikke 70.000 euro kost en een kleinere autonomie heeft. Maar er zijn echter nog geen aanwijzingen dat de Lyriq de Atlantische Oceaan zal oversteken.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten