Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Video / Chevrolet Camaro ZL1 vliegt over de Ring

Geschreven door Jean-François Christiaens op 26-10-2016

Denk je nog altijd dat een Amerikaanse muscle car alleen gas kan geven op een recht stuk? Haal dan snel wat popcorn en maak 7 minuten en 29 seconden vrij voor deze demonstratie.

Chevrolet heeft een video gepost van het record dat gevestigd werd met de ZL1-versie van zijn Camaro op de Nürburgring. De 640 paarden van het beest legden een rondje af in 7 minuten 29 seconden en 6 tienden. Of bijna 12 seconden sneller dan de vorige generatie van de Camaro ZL1. De zesde generatie positioneert zich ook voor referenties zoals een Porsche 911 997 GT2. De lichtere BMW M4 GTS – de Camaro ZL1 weegt 1.780 kg – blijft weliswaar nipt voor met een chrono van 7 minuten 28 seconden. Chevrolet heeft wel zijn eeuwige rivaal geklopt, de Ford Mustang, die in zijn Shelby GT350R-versie bijna 3 seconden meer nodig had om het rondje van zo’n 20 km af te leggen (7 minuten 32 seconden). Nu is het wachten op het antwoord van de toekomstige Mustang GT 500. Dat nieuwe model zal nodig zijn om met gelijke wapens te strijden tegen de dikke 6.2 V8 met compressor, die in de Camaro ZL1 640 pk en 870 Nm (!) levert. Met deze mechaniek haalt de ZL1 100 km/u in minder dan 4 seconden en een top van 291 km/u (181 mph), bijvoorbeeld op de laatste rechte lijn van de Nürburgring in de video.    

Onberispelijke versnellingsbak

De video illustreert niet alleen de kracht van de mechaniek, maar ook de doeltreffendheid van de nieuwe automaat met tien versnellingen die Chevrolet aanbiedt als optie. Het beheer van de bak lijkt onberispelijk (de piloot laat hem gewoon in drive staan) en de automaat schakelt verrassend snel. Nog een sterk punt van de Amerikaan: de ophanging (met gestuurde schokdempers) haalt schijnbaar het niveau van de Europese referenties. Behalve enkele veiligheidsonderdelen (zoals de rolkooi), is de auto die Drew Cattell (de chassisingenieur van het huis) gebruikt helemaal origineel, inclusief de banden. Hou je vast, want op het kronkelige en hobbelige circuit gaat het snel!

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten