Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Industrie en economie / Fiat volledig elektrisch tegen 2030

Geschreven door Frédéric Kevers op 04-06-2021

Fiat heeft op zijn beurt aangekondigd dat het tegen 2030 volledig elektrisch wordt, waarmee het zijn positie als stadswagenconstructeur binnen Stellantis duidelijk maakt.

Stellantis blijft zijn melkweg van 14 merken organiseren door de strategieën van elke constructeur te bepalen. Nu is het de beurt aan Fiat om zijn toekomst te bepalen. Er is besloten dat het merk volledig elektrisch wordt tegen 2030. Fiat volgt hiermee andere constructeurs die dezelfde of vergelijkbare aankondigingen hebben gedaan, zoals Ford, Volvo of Jaguar. De omschakeling van die merken vindt plaats tussen 2025 en 2030.

De 500 als voorbeeld

Met de elektrische 500 als eerste steen van dit nieuwe strategische bouwwerk, begint Fiat aan een transformatie die door verschillende factoren wordt opgelegd. Het gamma van de Italiaanse constructeur zal zich geleidelijk toespitsen op stadsmodellen, waardoor Fiat zich zal kunnen onderscheiden van zijn concurrenten, te beginnen met de zustermerken Citroën, Peugeot en Opel van Stellantis.

Het huidige platform van de elektrische Fiat 500 kan als basis dienen voor de toekomstige "Centoventi", die de Panda opvolgt. Andere elektrische modellen worden ontwikkeld met behulp van het Stellantis e-CMP-platform, dat reeds wordt gebruikt voor de Peugeot e-208 en Opel Corsa-e.

Laadnet en winstgevendheid

De aanpak van Fiat zal gepaard gaan met een strategie die gekoppeld is aan de beschikbaarheid van voldoende oplaadstations. Daarvoor is Fiat een partnerschap aangegaan met architect Stephano Boeri om de stedelijke omgeving te herdenken in het EV-tijdperk. Dit partnerschap zal resulteren in de omvorming van het dak van de Lingotto-fabriek in Turijn tot een groendak met 28.000 planten, met het oog op de verbetering van de luchtkwaliteit.

Het is nog afwachten hoe Fiat erin zal slagen om stads- en compacte wagens met een elektrische architectuur rendabel te maken, aangezien deze modellen doorgaans zeer lage marges genereren.

Web Editor

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten