Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Autosport / Ford bevestigt comeback in de Formule 1 met Red Bull

Geschreven door Klaas Janssens op 03-02-2023

Vanaf 2026 belooft het startveld van de Formule 1 er helemaal anders uit te zien, want na Audi komt ook Ford naar de koninginnenklasse van de autosport. De Amerikaanse constructeur maakt een F1-comeback als motorpartner van het Red Bull-team.

Het nieuws hing al een tijdje in de lucht, maar intussen hebben beide partijen het nieuws ook officieel bevestigd: vanaf 2026 zal het Red Bull-team gebruik maken van Ford-motoren. De Amerikaanse constructeur heeft een rijke geschiedenis in de Formule 1, waarin Ford actief was tot 2004. Met het Jaguar-fabrieksteam, dat daarna overgekocht werd door... Red Bull Racing. En zo is de cirkel weer rond.

LEES OOK F1 2023: Red Bull stelt RB19 voor

De inbreng van Ford is vooral van financiële en commerciële aard, want de hybride aandrijflijn zal ook voor 2026 ontwikkeld worden door Red Bul Powertrains. Maar Ford zorgt voor het nodige budget en waar mogelijk ook voor technische ondersteuning. De samenwerking beperkt zich overigens niet tot de F1-renstal van Red Bull, ook zusterteam AlphaTauri zal vanaf 2026 met Ford-motoren deelnemen aan de Formule 1.

Net zoals Audi Sport

Ford is niet de enige die heil ziet in de "groenere" regels die de Formule 1 vanaf 2026 hanteert, met meer elektrische ondersteuning en het gebruik van milieuvriendelijkere e-fuels. Eerder kondigde ook Audi Sport aan over te stappen naar de koninginnenklasse van de autosport. De Duitse constructeur gaat in zee met Sauber, dat eerder al fungeerde als fabrieksteam van BMW Motorsport en Alfa Romeo.

LEES OOK Audi Sport stapt in de Formule 1 met Sauber

Intussen maakt de F1 ook werk van een groter startveld, want een nieuwe aanwervingsprocedure zou het aantal deelnemende teams de komende jaren kunnen optrekken naar 11 of zelfs 12 teams. Waaronder Ford-aartsrivaal General Motors, dat Cadillac naar de Formule 1 wil loodsen in samenwerking met Michael Andretti, zoon van Mario – wereldkampioen Formule 1 in 1978.

Michael Schumacher

In tegenstelling tot Audi heeft Ford wel een rijke geschiedenis in de Formule 1. Als motorleverancier verzamelde het merk liefst 23 F1-titels: 13 bij de rijders en 10 bij de constructeurs. De laatste wereldtitel haalde Ford in 1994, met de door Michael Schumacher bestuurde Benetton B194.

Maar ook andere F1-grootheden zoals Jim Clark en Ayrton Senna reden ooit met een Ford-motor in hun Formule 1-wagen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

 

Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten