Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Nostalgie / Terug naar de toekomst met de Jeep Cowboy uit 1971

Geschreven door Klaas Janssens op 06-01-2022

AutoGids gaat terug naar de toekomst. Een duik in de archieven levert deze uit 1971 stammende Jeep Cowboy op. Wat maakt deze conceptcar zo bijzonder?

1971 Jeep CowboyIn 1969 gaf de American Motors Corporation (AMC) een heleboel geld uit. Ze waren volop bezig met de ontwikkeling van de Hornet en kochten het merk Jeep, investeringen die ze zo snel mogelijk wilden terugverdienen. En dat bracht de constructeur op het idee om een compacte pick-up te bouwen, naar het voorbeeld van de succesvolle Chevrolet El Camino en de Japanse modellen die de Amerikaanse markt destijds overspoelden.

Daarom vroeg Jim Alexander, product planning manager van AMC, het door Jim Angers geleide designteam van Jeep om een pick-up te bouwen op basis van de AMC Hornet. Het resultaat: de Jeep Cowboy. 

1971 Jeep Cowboy

Tang en varken

Aanvankelijk leek de combinatie van de sterke Jeep-badge met de populaire AMC Hornet een goed idee, tot de directie de rode designstudie onder ogen kreeg. Het was een achterwielaangedreven pick-upversie van een goedkope personenwagen: het iconische Jeep-logo paste de Cowboy als een tang op een varken. Er zouden nog twee prototypes gebouwd worden, maar die kregen de AMC-benaming. Inmiddels was de American Motors Corporation begonnen aan een 4x4-systeem voor de AMC Eagle, maar die bleek te duur voor het Cowboy-project.

De Jeep/AMC Cowboy zou nooit in productie gaan. Omdat ze de kosten niet laag genoeg konden houden, zelfs met tweedelig koetswerk (met gescheiden cabine en laadbak) zou de pick-up even duur in de markt gezet moeten worden als de wel met een eendelig koetswerk gezegende Chevrolet El Camino. En omdat ze elders geld geroken hadden: de AMC Hornet Hatchback. Zoals dat wel vaker het geval was bij de Amerikaanse constructeur, was dat een foute inschatting. Wellicht had de Cowboy wel een hitnummer kunnen zijn.

1971 Jeep Cowboy

 

 
Hoofdredacteur AutoGids

Instagram: @kjanssens_pro

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten