Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Facelift / Officieel: Lamborghini Urus S (2023) + prijs

Geschreven door Frédéric Kevers op 29-09-2022

Lamborghini geeft zijn SUV een tussentijdse opfrisbeurt die onder de motorkap gepaard gaat met een boost tot 666 pk in de S en de Performante. Is dat genoeg om te concurreren met Aston Martin en Ferrari?

De Lamborghini Urus werd lange tijd beschouwd als de referentie onder de super-SUV’s, maar zag zijn ster vervagen door de komst van de Aston Martin DBX 707 en, meer recent, de Ferrari Purosangue. Meer was er niet nodig voor Lamborghini om niet één, maar twee nieuwe Urus-varianten te lanceren.

Naast de Performante is er namelijk de Lamborghini Urus S, die de midlifefacelift van de bestseller uit Sant'Agata Bolognese markeert. Maar zal de 666 pk van zijn biturbo-V8 genoeg zijn om zijn twee nieuwe rivalen met meer dan 700 hengsten te prikkelen?

2023 Lamborghini Urus S

666

Met deze Urus S doet Lamborghini hetzelfde als met de Huracan Technica en STO, namelijk twee varianten van zijn SUV aan te bieden met dezelfde motor, maar met twee verschillende filosofieën. De  Lamborghini Urus Performante is gericht op pure prestaties, zeker op het gebied van acceleratie en versnelling, maar vooral op efficiëntie tijdens sportief rijden. Bij de Lamborghini Urus S gaat het daarentegen meer om een combinatie van luxe, verfijning en eersteklasprestaties.

Nochtans ligt onder de motorkap van de Lamborghini Urus S de 4 liter grote biturbo-V8 van de Performante, met 666 pk en 850 Nm, nog steeds in combinatie met een achttrapsautomaat en vierwielaandrijving. Tegenover de chronometer claimt de Urus S een 0-100 km/u-tijd van 3,5 seconden en een topsnelheid van 305 km/u. Dat is niet zo goed als de Performante, die profiteert van zijn 50 kg minder gewicht om 3,3 s en 306 km/u te laten optekenen.

Dat zijn echter meer dan redelijke waarden als je bedenkt dat een Aston Martin DBX 707 of een Ferrari Purosangue prat gaan op 3,3 s en 310 km/u met respectievelijk 707 pk en 725 pk onder de motorkap! Lamborghini stelt ook dat de Urus S in 12,5 seconden van 0 naar 200 km/u gaat en slechts 33,7 meter nodig heeft om van 100 km/u tot stilstand te komen.

2023 Lamborghini Urus S

Subtiele facelift

Qua styling is de Lamborghini Urus S vooral voor- en achteraan geëvolueerd. Aan de voorzijde heeft de bumper een ‘verfijnder’ uiterlijk gekregen (aldus Lamborghini…) en is een zwart gespoten stalen skidplate onder de carrosserie toegevoegd, terwijl de grille zwarte lamellen heeft gekregen.

Lamborghini biedt vijf verschillende stylingopties, door te spelen met de carrosseriekleur, zwarte inzetstukken, onderdelen in mat dan wel glanzend carbon of gepersonaliseerde combinaties. Je kunt zelfs kiezen voor een motorkap van carbon in carrosseriekleur met zwarte ventilatieopeningen. Tot slot kun je de Urus te bestellen met een dak van carbon. Kortom, niets echt nieuws onder de zon in dit segment.

Ook achteraan zijn de wijzigingen subtiel, bedoeld om de kont meer vloeiendheid en elegantie te geven door de lagere delen, zoals de dorpels, af te werkenin mat of glanzend zwart. De wielen evolueren weinig en bieden de keuze uit 21, 22 of 23 duim en een afwerking in één of twee kleuren met of zonder gepolijst effect.

2023 Lamborghini Urus S

Luxe en flexibiliteit

De Lamborghini Urus S heeft een luxere roeping dan zijn Performante-broertje en profiteert van een adaptieve luchtophanging die keuze biedt uit niet minder dan 7 rijmodi: 4 voor op de weg – Strada, Sport, Corsa en Ego – en 3 voor op het terrein – Terra, Neve en Sabbia – waarmee hij alle rij- en gripomstandigheden moet aankunnen. Uiteraard beïnvloeden deze verschillende standen ook de instellingen van het gaspedaal, de stuurinrichting, de remmen en de transmissie.

In het interieur zijn alle afwerkingen herzien, met keuze tussen een meer discrete tweekleurige bekleding die Sportivo werd gedoopt, terwijl de tweekleurige afwerking Sophisticated contrastrijker is met een lederen interieur dat Blu Leandro of Verde Aura combineert met crème-, bruin- of mauvekleurige tinten. Lamborghini profiteert ook van deze restyling om de gebruikersinterface en connectiviteit te updaten en tegelijkertijd nieuwe diensten toe te voegen via de applicatie Lamborghini Unica, zoals Remote Park. 2023 Lamborghini Urus S

Prijs en levering

De Lamborghini Urus S is in Europa al te bestellen voor een basisprijs van 195.538 euro (exclusief belasting). Een prijs die bijna redelijk lijkt in vergelijking met de Ferrari Purosangue, die twee keer zoveel kost! De leveringen beginnen in 2023.

Web Editor

BLIJF OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE AUTONIEUWS!
Nieuwe modellen, tests, advies, exclusieve evenementen! Het is gratis!

Ik schrijf me in

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten