Zich aanmelden

Met Facebook aanmelden

of

Uw informatie is niet correct.
Ik meld me aan Wachtwoord vergeten?
Er is geen Facebook-account verbonden aan de website, schrijf u in.

Wachtwoord vergeten?

×
Mijn wachtwoord opnieuw instellen
Je ontvangt een e-mail voor het instellen van een nieuw wachtwoord.
Geen account gekoppeld aan dit e-mailadres

Nog geen account?
SCHRIJF JE GRATIS IN.

Markt / Een beetje minder exclusief? Meer Lamborghini's dan ooit verkocht in 2022

Geschreven door Kevin Kersemans op 18-01-2023

Het is niet voor iedereen crisis. Na Rolls-Royce, Bentley en Bugatti liet ook Lamborghini weten dat 2022 het beste verkoopjaar ooit was voor het merk. En de bestseller uit het gamma is...

2022 was duidelijk een topjaar voor het topsegment. Niet alleen voor luxemerken als Bentley of Rolls-Royce, maar ook voor de constructeurs van supersportwagens – zo vonden meer nieuwe Bugatti's een eigenaar dan ooit. En ook Lamborghini heeft aangekondigd dat het qua verkoop het beste jaar uit zijn geschiedenis achter de rug heeft.

Wereldwijd leverde de Italiaanse constructeur, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert, in 2022 exact 9.233 auto's af, 10 procent meer dan het jaar voordien. Een evolutie die volgens grote baas Stephan Winkelmann alleen maar bevestigd kan worden in 2023, wanneer de tweede fase start van het stappenplan 'Direzione Con Tauri', dat Lamborghini moet klaarmaken voor de (geëlektrificeerde) toekomst.

LEES OOK – Lamborghini op het Autosalon van Brussel 2023 (Paleis 11)

Dankzij de Urus

Net als bij Bentley en Rolls-Royce is dat succes te danken aan de SUV uit het gamma: meer dan de helft van de verkochte Lamborghini's was een Urus. Dat was in 2021 ook al zo, maar het afgelopen jaar waren het er nog 7% meer (5.367 stuks om precies te zijn), geholpen door de introductie van de Urus S en de Urus Performante. Daarmee is de super-SUV uit Sant'Agata Bolognese een pak minder exclusief dan zijn rivaal uit Maranello, want Ferrari heeft de orderboeken van zijn Purosangue tijdelijk gesloten om het exclusieve karakter ervan te vrijwaren. Maar ook de verkoop van de Huracan liep goed, want daarvan zijn er in 2022 liefst 20% meer verkocht (3.113 exemplaren) dan het jaar voordien, dankzij de introductie van de Tecnica (de Sterrato kon in 2022 nog niet worden besteld). Van de Aventador, waarvan in september de productie werd stopgezet, werden nog 753 exemplaren geleverd.

Tenslotte was 2022 niet alleen topjaar voor Lamborghini qua verkoop, maar viel het merk ook verschillende keren in de prijzen. Zo werd het voor de negende keer op rij verkozen tot Beste Werkgever van Italië en kreeg het ook een onderscheiding voor zijn inspanningen op het vlak van gendergelijkheid. En geloof het of niet, maar Lamborghini Automobili mocht ook voor de tweede keer de Green Star Award in ontvangst nemen, die wordt gegeven aan Italiaanse bedrijven met de grootste aandacht voor... duurzaamheid en de gezondheid van de planeet.

LEES OOK – Gelekt: patenttekeningen opvolger Lamborghini Aventador

Journalist AutoGids/AutoWereld

Instagram: @kvnkrsmnsonwheels

HEB JE NOG VRAGEN?
Stel ze op ons AutoForum

Naar AutoForum

Nieuws

Aanbevolen nieuwsberichten